:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SKATALITES - LIVE AT LOKERSE FEESTEN
SKATALITES - LIVE AT LOKERSE FEESTEN
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2006-06-05
CONCERT
Wie aan muziek denkt uit Jamaïca denkt wellicht vooral aan reggae en Bob Marley in het bijzonder. Iets minder gekend is het ska-muziekgenre dat in Jamaïca ontstond nog voor de reggae, eind jaren '50. Het ska-genre, dat gekenmerkt wordt door de zeer nadrukkelijke accenten tussen de tellen van een driekwartsmaat, is een stuk sneller en energieker dan reggae. In de geschiedenis van de ska zijn The Skatalites zeker één van de belangrijkste groepen. Nadat ze een eerste top tien plaats in het Verenigd Koninkrijk lieten noteren in 1964 met het nummer Man In The Street werd ook de eerste echte ska-hit gescoord in 1967 met het nummer The Guns Of Navarone, een bewerking door Don Drummond van de themesong uit de gelijknamige film. Niet alles was echter zonneschijn en manegeur: de Skatalites waren ondertussen gesplit (1965) en Drummond was inmiddels (1965) veroordeeld en opgesloten voor de moord op zijn vriendin. Eind jaren '70 kwam het ska-genre volop terug in de belangstelling dankzij een aantal erg puike Britse bands als The Specials, The Selecter en Madness. Misschien mede dankzij het succes dat het genre te beurt viel werden Skatalites heropgericht in juni 1983.

Op deze dvd krijgen we twee voortreffelijke sets van de Skatalites op de Lokerse feesten. Wij hebben geen onmiddellijk voorkeur voor één van de twee optredens, daarvoor lijken zowel de setlist en de kwaliteit van de uitvoeringen (beide optredens zijn prima) teveel op elkaar. Wel is het leuk dat men tijdens het optreden uit 1997 nog twee originele leden (Tommy McCook en Rolando Alphonso) aan het werk kan zien.

TRACKLISTS
1997:
1. Freedom Sound
2. Eastern Standard Time
3. James Bond Theme
4. Guns Of Navarone
5. Can't You See Your Love
6. Simmer Down
7. Swing Easy
8. El Pussycat
9. The Vow
10. Phoenix City
11. Freedom Sound - Reprise

2002:
1. Freedom Sound
2. Man In The Street
3. Guns Of Navarone
4. El Pussycat
5. James Bond Theme
6. Sugar, Sugar
7. Nice Time
8. Simmer Down / Turn Your Lamp Down Low
9. Rockfort Rock (El Cumbanchero)
10. Latin Goes Ska
11. Phoenix City
12. Freedom Sound - Reprise

BEELD EN GELUID
Beide optredens werden in het 1.33.1 formaat op dvd gezet. De beelden van het concert zijn eerder statisch met weinig publieksshots. Bizar genoeg zijn de oudste beelden (concert 1997) stukken beter dan de nieuwste. Bij de close-ups tijdens het optreden uit 2002 is de kwaliteit nog redelijk maar tijdens de overzichtsshots laat de kwaliteit (scherpte) zwaar te wensen over, in die mate dat men de indruk kan krijgen dat het om een derderangs VHS opname gaat. Dit probleem lijkt ons deels aan het bronmateriaal, deels aan de mastering te wijten. De geluidskwaliteit is tijdens de twee optredens gelukkig wel in orde. Zowel de Dolby Surround 2.0-track als de Dolby Digital 5.1-track klinken vol en warm.

EXTRA'S
De extra's op de dvd zelf stellen niet echt veel voor. We krijgen een blik achter de schermen tijdens de "On tour with the Skatalites"-documentaire (speelduur 17,5 minuten) een slideshow, een discografie en de geschiedenis van The Skatalites. Gelukkig krijgen we bij de dvd ook een audio-cd met daarop de volgende tracks

1. Freedom Sound
2. Eastern Standard Time
3. James Bond Theme
4. Guns Of Navarone
5. Simmer Down / Turn Your Lamp Down Low
6. El Pussycat ska
7. Man in the street
8. Sugar sugar
9. Nice time
10. Latin goes ska
11. Phoenix city

De nummers 1-6 werden opgenomen tijdens de Lokerse feesten van 2002, 7-11 tijdens die van 1997.

CONCLUSIE
Ondanks de matige beeldkwaliteit tijdens het tweede concert en de werkelijk spuuglelijke verpakking durven we deze release zeker aan te raden. Zowel de cd als de dvd zullen zeker nog geregeld in onze respectievelijke spelers belanden. En dan gaan wij nu even verder skanken op de tonen van Guns Of Navarone en het James Bond Theme...


coverStudio: Charly Films

Regie: -
Met: Skatalites

Film:
8/10

Extra's:
5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
5/10


Regio:
0

Genre:
Muziek

Versie:
Europa

Jaar:
1997-2002

Leeftijd:
E

Speelduur:
+- 150 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5060117600062


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• CD
• Tour report
• Discografie

Andere recente releases van deze maatschappij