:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MEMENTO
MEMENTO
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2001-09-13
FILM
De Britse regisseur Christopher Nolan had tot voor Memento slechts één film op zijn palmares staan, namelijk Following (1998) dat het vooral goed deed in de alternatieve circuits en op kleine festivals. Met Memento schiet zijn naambekendheid uiteraard de hoogte in, mede dankzij de bijzonder ingenieuze vertelstructuur, die in het begin wat vreemd aandoet maar nadien best went, én de geslaagde vertolkingen van onder meer Guy Pearce, Carrie-Anne Moss en Joe Pantoliano.

We maken kennis met Leonard Shelby (Guy Pearce) die om een nog onduidelijke reden in een verlaten fabriek een man doodschiet. Hoe het zover is kunnen komen, wordt ons duidelijk gemaakt via een filmtrucje: regisseur Nolan vertelt het verhaal in omgekeerde volgorde. Leonard lijdt blijkbaar aan een vorm van geheugenverlies. Hij heeft geen kortetermijngeheugen meer wat ertoe leidt dat zijn gedachten elk kwartier gewist worden. Zeer frusterend voor iemand die op zoek is naar de moordenaar van zijn vrouw, want dat is Leonards uiteindelijke doel. Om dat doel te bereiken tatoeërt hij de belangrijkste dingen op zijn lichaam; de overige zaken noteert hij op briefjes en legt hij vast op polaroids. Twee figuren staan in zijn leven centraal: Teddy (Joe Pantoliano) en Natalie (Carrie-Anne Moss). In welke mate hebben zij met de hele zaak te maken? Antwoorden die regisseur Nolan beetje bij beetje ontrafelt.

BEELD EN GELUID
Minder goed nieuws op het technische front en meer bepaald dat van het beeldformaat. We krijgen hier jammer genoeg niet het oorspronkelijke 2.35:1-beeldformaat te zien, maar wel een 1.78:1-formaat. Onze kwotering haalt om die reden niet de voorziene 9/10, maar krijgt terecht een lager cijfer. Afgezien daarvan is de beeldkwaliteit zelf zeer goed en ze voldoet de transfer aan de vereisten. De zwart-witscènes bevatten wat ruis wat zo bedoeld is door de regisseur. Voor zover wij weten is deze dvd-versie van Memento (voorlopig?) de enige met DTS 5.1-track (1509 kbps). Die maakt waar nodig optimaal gebruik van de beschikbare kanalen en klinkt gedetailleerder en gecontroleerder dan de Dolby Digital 5.1-track (448 kbps) die aggressiever overkomt.

EXTRA'S
Wat extra's betreft is deze release niet rijkelijk bedeeld. Naast de gebruikelijke trailer en cast- en crewinformatie, is er wel een interessant interview (30 min.) met de regisseur waarin hij ook uitlegt hoe de structuur van de film in elkaar zit.

Dit is de dvd-release voor het Franstalig landsgedeelte van België en bijgevolg bevat de dvd geen Nederlandse ondertitels. De Franse ondertitels zijn wel uitschakelbaar.

CONCLUSIE
Memento is een spannende en bijzonder knap gemonteerde film, door Belga Home Video netjes gepresenteerd op dvd. Enig echte minpunt is het foutieve beeldformaat.


cover
Studio: Belga Home Video

Regie: Christopher Nolan
Met: Guy Pearce, Carrie-Anne Moss, Joe Pantoliano

Film:
9/10

Extra's:
3/10

Geluid:
9/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (FR)

Jaar:
2000

Leeftijd:
16

Speelduur:
109 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5412370835000


Beeldformaat:
1.78:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Frans
Extra's:
• Bioscooptrailer
• Cast- en crewinfo
• Interview met regisseur

Andere recente releases van deze maatschappij