:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> IN DE VOETSPOREN VAN ALEXANDER DE GROTE
IN DE VOETSPOREN VAN ALEXANDER DE GROTE
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2006-06-16
DOCUMENTAIRE
Alexander de Grote leefde van 356 tot 323 voor onze tijdrekening. Hij werd geboren in Pella als zoon van de Macedonische koning Philippus II en zijn ega prinses Olympias en hij overleed op 33 jarige leeftijd in het paleis van de Babylonische vorst Nebukadnesar II ten gevolge van een plots opgekomen koorts. In de tussenperiode van 15 jaar bouwde de kleine dappere grens-Griek, zoals de bewoners van het gebied boven de Olympos genoemd werden, het grootste rijk uit dat ooit heeft bestaan in de menselijke geschiedenis.

In In De Voetsporen Van Alexander De Grote doet BBC-journalist Michael Wood de grote veroveringstocht van meer dan 35.000 km over en neemt de kijker mee naar het Midden-Oosten, Perzië, Pakistan en India. Daarbij maakt hij zoveel mogelijk gebruik van dezelfde transportmiddelen als de Macedoniër 2300 jaar geleden en vertelt onderweg over de ambities, de successen en de tegenslagen, de volharding en de koppigheid van Alexander de Grote die niet alleen een leger tussen 45 en 100.000 man door het Midden-Oosten en Azië sleept, maar ook aanvalswapens, belegeringswagens, harnassen, munitie, paarden, architecten, sterrenwichelaars, doktoren, bouwkundigen, bouwvakkers, bevoorradingspersoneel, vee, paarden, vrouwen en kinderen: een ongelooflijke operatie die naar de normen van vandaag onmogelijk lijkt door een gebied zonder verharde wegen, bruggen, fatsoenlijke bevoorradingsmogelijkheden en drinkwater.

Michael Wood maakt het zichzelf niet makkelijk en schuwt noch de hitte en het stof van de woestijn, noch de bittere koude en de ijskoude winden van het hooggebergte om zo goed als maar enigszins mogelijk in de voetstappen van Alexander te treden en te ervaren wat hij en zijn mensen hebben meegemaakt. Terreinwagens, bootjes, kamelen, bussen en treinen, Wood gebruikt ze allemaal en in het ergste geval stapt hij het traject gewoon af. Van Turkije tot India stoot de journalist op stammen en volkeren die sagen, verhalen en liederen in hun cultureel patrimonium hebben die de daden en wandaden van Alexander tot in onze tijd bezingen. Op sommige plaatsen weten ze nog precies waar hij verbleef en welk traject zijn legers volgden: Eskander, zoals hij er wordt genoemd, leeft in Azië, dwingt er bewondering af, inspireert er de mensen nog.

De logistieke ploeg die Wood bij heeft zien we niet, maar ze is uitgebreid: minstens 2 cameramannen hollen voortdurend achter hem aan, vanuit de lucht filmend, in een passerende trein, in een bootje op een meer en een omvangrijke productieploeg die zorgt voor de praktische kant van de zaak: gidsen zoeken, ezels en dragers reserveren, transportmiddelen opsporen, de werkmannen die bij een moddervloed het puin ruimen, de ploeg die een nieuwe weg bouwt, overnachtingen regelen, voedsel koopt, grensdocumenten, visa, etc. een gigantische klus in vaak moeilijk toegankelijke landen met een loodzware administratie. Maar Wood blijft er optimistisch onder en voert ons mee naar ongelooflijk afgelegen plekken waarvan men tot voor kort het bestaan niet eens kende. Alexander wordt op die manier niet alleen een geschiedenisles, maar ook een boeiende reis door de natuur van het Midden-Oosten en Centraal-Azië.

Deel 1: De zoon van God: Alexander verslaat de Perzen en wordt uitgeroepen tot zonnegod
Deel 2: De verovering van Perzië: Alexander trekt het huidige Iran binnen en verovert het grote Babylon
Deel 3: De tocht over de Hindu Kush: het hedendaagse Afghanistan, Pakistan en Turkmenistan worden veroverd
Deel 4: De rand van de wereld: terug in Babylon besteedde Alexander een jaar aan de organisatie van zijn rijk. Hij wordt echter ernstig ziek.

BEELD EN GELUID
In De Voetsporen Van Alexander De Grote heeft een beeldkwaliteit die het midden houdt tussen een televisiefilm en een documentaire. Heel wat scènes zijn gepland en wellicht in meerdere takes opgenomen, andere gebeurtenissen zijn uniek en hebben dus een kwaliteit die bepaald wordt door de omstandigheden van het moment. Maar de BBC houdt niet van onvoorziene omstandigheden en dus is alles zoveel mogelijk voorzien en biedt de Britse staatsomroep ons 240 minuten superieure televisie. Het geluid kan worden beluisterd in stereo en 5.1 en de geluidseffecten liegen er niet om, zowel wat betreft de directe registratie in het landschap als de achteraf toegevoegde muziek. Er is uiteraard wel eens sprake van ruis, maar voor de rest is er veel zorg besteed aan de afwerking. De documentaire is voorzien van Nederlandse ondertitels. De VRT nam de vertaling van het script en het zorgvuldig inlezen van het commentaar voor zijn rekening. De reeks werd eerder uitgezonden op Canvas en de technische kwaliteit is dus gegarandeerd.

EXTRA'S
Deze dvd bevat geen extra's.

CONCLUSIE
In De Voetsporen Van Alexander De Grote is een imposant vier uur durend spektakel dat het midden houdt tussen een film en een documentaire en dat op een boeiende, onderhoudende en tegelijk verantwoorde manier vertelt over de heroïsche tocht van Alexander De Grote naar de uiterste oostgrens van zijn rijk. Michael Wood is onze gastheer en geen inspanning is hem te veel om de toeschouwer een indruk te geven van de moeilijkheden, de gevaren en de grootsheid van de tocht.


coverStudio: Orion Channel

Regie: Michael Wood
Met: geen

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Documentaire

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1998

Leeftijd:
AL

Speelduur:
240 min.

Type DVD:
DS-DL

Barcode:
5412012141766


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij