:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FARSCAPE - STARBURST EDITION SEIZOEN 2 DEEL 2
FARSCAPE - STARBURST EDITION SEIZOEN 2 DEEL 2
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2006-06-26
SERIE
Frell this universe! John Crichton (Ben Browder) heeft er behoorlijk de maling aan dat bij elke landing op alweer een achterafplaneet, en bij elke ontmoeting in de ruimte, er weer één of meerdere van zijn crewgenoten op het levende schip Moya zich in nesten werken. Daarom komt nog dat de vreselijke Peacekeeper-aanvoerder Scorpius (Wayne Pygram) met zijn geest geknoeid heeft, en hij van de griezel nachtmerries begint te krijgen. Scorpius zit hem en zijn boordgenoten nog altijd op de hielen, uit op de kennis over wormgaten die diep in Crichtons brein begraven ligt. Toch kan het nog erger: Zhaan (Virgina Hey) biecht aan John op dat ze de dood in de ogen heeft gezien toen John samen met Aeryn (Claudia Black) en D'Argo (Anthony Simcoe) op de vlucht waren voor kapitein Crais (Lani John Tupu) in zijn gekaapte Leviathan-schip Talyn. Moya treurt nog altijd om het verlies van haar telg, en de dolle rit door de ruimte begint meer en meer op een achtervolging te lijken. D'Argo en Chiana (Gigi Edgley) zijn intussen, ondanks hun rassenverschil, seksueel intiem met elkaar geworden, en na een stormachtig avontuur waarin John bijna gekoppeld werd aan een Sebacceaanse prinses, begint Aeryn toch ook langzaam voor hem te ontdooien, alhoewel de voormalige Peacekeeper te pas en te onpas blijft denken in militaire termen. En zelfs Zijne Wormstekigheid Rygel XVI (Jonathan Hardy) toont te pas en te onpas dat hij nog andere voor de bemanning nuttige talenten heeft dan uit zijn bek te stinken.



Na het eerste deel van seizoen 2 bevat deze Farscape Starburst Edition 2.2 de tweede greep van zeven afleveringen uit seizoen 2. De tussen intelligent (My Three Crichtons) en geinig (Out Of Their Minds) schipperende scripts zorgen nog altijd voor een grote portie intergalactisch vertier, aangescherpt door de flink sarcastisch gekruide commentaren waar Ben Browders personage een patent op schijnt te hebben. Dat de reeks in dit tweede seizoen op kruissnelheid is, merken we onder meer aan de inclusie van de eerste driedubbelaflevering Look At The Princess, die, achter elkaar bekeken, een merkwaardig goeie en coherente tv-film vormt met hoge productiewaarde, waarin de personages uit het Farscape-universum nog wat verder uitgediept worden, en waar eindelijk ook eens een paar antwoorden worden gegeven. We leren in dit drieluik onder meer de waarheid over de bizarre genetische afkomst van de mutante Scorpius, en komen onder meer te weten waarom hij altijd gekleed loopt alsof hij net een SM-winkel heeft overvallen. De scenaristen creëren een geloofwaardig universum, waarbij ze slechts één keer een uitschuiver maken, namelijk in het tweede deel van het drieluik, waar John een - weliswaar korte - wandeling zonder ruimtepak zonder al te veel schade overleeft.



AFLEVERINGEN
2.8. Dream a little dream
Zhaan vertelt aan John de traumatische ervaring die ze heeft opgedaan toen John, Aeryn en D'Argo in de ruimte rondzweefden, nadat ze de Gammak-basis hadden opgeblazen. Alle bewoonbare planeten uit het kwadrant doorzoekend naar het missende trio, wordt Zhaan gearresteerd voor een banale verkeersovertreding op de planeet Litigara, waarvan de bevolking voor 90 % uit advocaten bestaat. Omdat Moya te kennen geeft dat ze snel verder op zoek wil naar Talyn, en het proces nog enkele dagen kan aanslepen, neemt Zhaan de gelegenheid te baat om te ontsnappen. Zo komt ze echter op de verkeerde plaats op het verkeerde moment, en wordt haar de moord in de schoenen geschoven op een activist die opkomt voor de rechten van de Utilities, de wenige en van rechten verstoken niet-advocaten op de planeet. Rygel en Chiana nemen haar verdediging op zich, maar als ze hierbij betrapt worden op ook maar de kleinste leugen, staat hen dezelfde straf te wachten als Zhaan: executie. Ze moeten het opnemen tegen Ja Rhumann (Steve Jacobs), één van de machtigste advocaten en machthebbers van Litigara. Zhaan voelt zich intussen zodanig kwetsbaar omdat ze meent dat ze John, Aeryn en Crichton de dood heeft ingejaagd, dat ze schuldig pleit.

2.9. Out of their minds
Een Halosisch schip opent het vuur op Moya, alhoewel Zhaan er naartoe is gereisd om de Halosians van hun vreedzame bedoelingen te overtuigen. Het verdedigingsschild van Moya is maar gedeeltelijk functioneel, waardoor de bemanning door de straal getroffen wordt. Als gevolg daarvan komt Crichton in het lichaam van Aeryn terecht, Aeryn in dat van Rygel, en Rygel in Chrichton. Ook D'Argo, Chiana en Pilot wisselen van persoonlijkheid, maar Pilot schijnt het lichaam van Chiana af te stoten. Zhaan heeft intussen gezagvoerder Tak (Thomas Holesgrove, stem Nicholas McKay) er weten van te overtuigen om persoonlijk Moya te gaan inspecteren op aanwezigheid van wapens. Tak beweert dat hun vijandig gedrag te verklaren is omdat ze eerder onder vuur waren genomen door Talyn en Crais. Zhaan komt er echter achter dat het de Halosians zijn die de vijandigheden hebben geïnitieerd.



2.10. My three Crichtons
Een energiesfeer botst met Moya, en wanneer Aeryn er op schiet, wordt Crichton erin gezogen. Even later komt hij er terug uit, niet één, niet twee, maar drie keer. Zijn tweede alter ego is een soort primitieve holbewoner-versie van hemzelf, zijn derde is een futuristische, verder geëvolueerde versie. Maar ze hebben alledrie Johns herinneringen. De sfeer blijkt een soort bio-container te zijn die genetisch materiaal verzamelt, en John heeft 'uitgekozen' omdat hij nog geen staaltje van het menselijk ras had. Terwijl Moya het ding tijdelijk in bedwang kan houden met het defensie-schild, communiceert de sfeer dat hij pas zal verdwijnen wanneer hij één exemplaar van Crichton met zich mag meenemen; zoniet dreigt Moya met al zijn opvarenden in een andere dimensie gezogen te worden. De meest voor de hand liggende keuze lijkt om de minst geëvolueerde Crichton, de holbewoner, op te geven, maar wie van de drie eigenlijk het meest 'geciviliseerd' is moet nog blijken.

2.11. Look at the princess part I: A kiss is but a kiss
Moya arriveert op de zogenaamde Breakaway Colonies, een keizerrijk dat zich eeuwen geleden heeft afgescheurd van de Peacekeepers, en door middel van sterke verdedigingswapens haar neutraliteit heeft gewaarborgd. De inwoners testen door middel van kussen of ze genetisch compatibel zijn, en hun kroonprinses, Katralla (Felicity Price), is dringend op zoek naar een geschikte partner. Haar jongere broer Clavor (Felix Williamson) en zijn adviseur, de Scarraanse ambassadeur Cargn (Gavin Roberts), hebben echter met haar DNA geknoeid, zodat ze geen partner kan vinden en de troon in de handen van de jongere prins valt. De veranderingen blijken echter van die aard dat Crichton, geen Sebaceaan maar een mens, compatibel blijkt met de prinses, en het hof wil maar wat graag dat hij blijft. De Scarrans zijn traditioneel de aartsvijanden van de Sebacceans, en het winnen van de Breakaway Colonies zou voor beide een goede aanwinst zijn. Vandaar dat opeens Scorpius ook op het verlovingsfeest opduikt, weliswaar ongewapend en alleen. Hij weet de keizerin, Novia (Tina Bursill) te overtuigen om in hun gemeenschappelijk belang Crichton tot een keuze te dwingen: trouwen met de prinses of uitgeleverd worden aan Scorpius. Moya is intussen samen met Zhaan wegge-starburst bij het zien van Scorpius' commandoschip, en komt ongewild in het terrein van de Builders terecht, de goddelijke wezens die de Leviathans hebben geschapen.



2.12. Look at the princess part II: I do, I think
Crichton heeft toegegeven om met prinses Katralla te trouwen, omdat hij anders aan Scorpius wordt overgeleverd. Katralla's hart behoort echter aan een ander, Tyno (Matt Day) toe, maar Crichton is de enige die voor een troonsopvolger kan zorgen. Er hangt echter een prijskaartje aan de koninklijke troon vast: hij en de prinses worden tachtig cykels lang als standbeelden bevrozen om, geëtaleerd in het parlement, de werking van de politiek van het rijk te leren. Crichton overleeft op het nippertje een aanslag, kennelijk beraamd door prins Clavor en Cargn. Zijn beschuldigingen aan hun adres worden echter afgedaan als laster, totdat hij en Katralla op het nippertje een tweede aanslag overleven. Er wordt besloten om Crichton op een geheime satelliet te laten onderduiken totdat er klaarheid is geschapen in de redenen achter de aanslag. Crichton trapt daarbij in een val van Scorpius. Aeryn kan intussen maar moeilijk emotioneel verwerken dat Crichton met een ander zou trouwen, en ze elkaar nooit meer zouden terugzien. Zhaan ondergaat intussen een confrontatie met Kahaynu (Jonathan Hardy), die Moya buiten werking wil stellen omdat ze een kind heeft gebaard dat tot de tanden bewapend is.

2.13. Look at the princess part III: The Maltese Crichton
Cargn steelt het hoofd van het standbeeld van Crichton; de keizerin is zodanig furieus dat ze een complete blokkade van de Breakaway Colonies beveelt, en alle buitenwerelders op hun beurt wilt laten onthoofden als het hoofd van Crichton niet teruggevonden wordt. De verdenking valt op Aeryn, die duidelijk haar ongenoegen over het huwelijk liet blijken. Aeryn is echter met de neef van de prins, Dregon (Aaron Cash), gaan rotsklimmen, en ze hebben een ongeluk gehad. Scorpius tracht Crichtons hoofd te bemachtigen, maar hij wordt de pas afgesneden door de verloofde van Clavor, Jenavian (Bianca Chiminello), die er een eigen agenda op schijnt na te houden en Crichton terug ontdooit. Scorpius stelt een tijdelijk pact met D'Argo voor om samen Cargn onder druk te zetten, en om zich van D'Argo's medewerking te verzekeren, laat hij Cargn Chiana ontvoeren. De Scarraan onthult echter in het bijzijn van D'Argo de vreselijke waarheid over Scorpius' afkomst. Zhaan gaat intussen de confrontatie aan met Kahaynu, die Moya genadeloos wil doen sterven, maar eens te meer breekt ze hierbij haar principes van het Delviaanse priesterschap.

2.14. Beware of Dog
Rygel heeft zich een voorraad mogelijk met parasieten besmet voedsel laten aansmeren. D'Argo en Chiana hebben al een oplossing bedacht: ze hebben van een planeet een Vorc meegebracht, een wezentje dat gespecialiseerd is om de parasieten op te sporen. Meer en meer lijkt het er na een reeks toevalligheden echter op dat de Vorc zélf de parasiet is, of toch in zich herbergt. Maar er is een belangrijke reden waarom dat niet zo is: de échte parasiet heeft D'Argo gebeten, en die is er serieus door vergiftigd geraakt. De Vorc heeft Aeryn gebeten, en die mankeert niets. Bovendien moet de parasiet opgespoord worden als Zhaan een tegengif voor D'Argo moet bereiden. John krijgt intussen last van zinsbegoochelingen waarin hij Scorpius ziet.



BEELD EN GELUID
Ook deze Starburst Editions kan weer goede punten voorleggen op gebied van beeld en geluid. Alhoewel na hevig protest van de consumenten de discs intussen zijn heruitgegeven als 4 single layers, hebben wij nog een exemplaar met 2 double layer discs, met op de eerste drie kanten de zeven afleveringen, en op de vierde de extra's. Explosies, vuurgevechten met laserwapens, de helium-scheten van Rygel... alles is in een frisse Dolby Digital 5.1-mix verwerkt. Het geweld dat uit de subwoofer spat is soms zelfs een tikje overdreven, maar desalniettemin wordt de lat hoog gelegd voor elke zichzelf respecterende science-fictionserie die Farscape heeft opgevolgd. Het NTSC-beeld is ook weer buitengewoon scherp, waardoor de visuele effecten zoals in Out Of Their Minds goed tot hun recht komen. Opvallend is dat de soms kleine compressiefoutjes op deze disc hoe langer hoe minder veelvuldig zijn. Grain is meestal niet aanwezig, alleen de eerste kant van de tweede disc, waarop 3 in plaats van 2 afleveringen staan, heeft er in mindere mate last van. Het contrast is buitengewoon scherp, zeker voor een reeks die zich grotendeels in de vast emptyness of space afspeelt is het niveau van afwerking aan de ruimteschepen merkwaardig goed. De kleuren zijn schreeuwerig en kitcherig, maar zeer stabiel, zeker voor een NTSC-bron, en maken het semi-organische universum van Moya eens te meer geloofwaardig. Ook is deze Starburst Edition vooralsnog de enige release van de reeks waarop Engelse close-captions te vinden zijn.



EXTRA'S
Laat nu net deze reeks afleveringen geen commentaartracks bevatten, dan vinden we toch bij elke aflevering weer de vaste rubrieken Cool Farscape Facts, The Farscape Chronicles en Alien Encounters terug, alsook in totaal zeven minuten aan verwijderde scènes.

Op de vierde kant vinden we de resterende extra's terug. Een volledige bonusaflevering zoals bij het vorige deel zit er ditmaal niet in, maar de samenstellers hebben toch weer hun best gedaan om de Farscape-fans waar voor hun geld te bieden. We vinden wel een 36 minuten durende diepte-interview "Building Zhaan" terug waarin actrice Virginia Hey haar complexe personage analyseert. In het 42 minuten durende "Farscape in the Raw" vinden we niet eerder vertoonde director's cut-scènes terug van twee afleveringen uit seizoen 1, The Flax en Through The Looking Glass, zij het met de speciale effecten grotendeels afwezig. Daarnaast krijgen we van seizoen 2 nog een 7 minuten durende blooper reel. Componist Guy Gross becommentarieert gedurende 11 minuten in een "Listening in"-documentaire de muziek voor de aflevering My Three Crichtons, en door een interactief spelletje kan U uw kennis over het Moya-jargon testen. Verder vindt U nog een 9 minuten durende fotomontage met productiefoto's en conceptuele tekeningen terug, en 2 profielen van acteurs (Virginia Hey en Anthony Simcoe), alsook profielen van de personages die ze vertolken. De laatste interessante extra is een interactieve featurette waarin U kennis kan maken met de diverse buitenaardse rassen die het Farscape-universum rijk is. Afsluiten doen we met een rijtje cross-promotionele trailers van andere releases van ADV.

CONCLUSIE
Ook deel vijf van deze Farscape Starburst Editions is zonder twijfel kwalitatief de best mogelijke release die er van deze reeks op de markt is, én op de koop toe nog eens de budgetvriendelijkste ook nog. De extra's zijn iets dunner gezaaid dan op de vorige vier releases door het ontbreken van audiocommentaren, maar zijn nog steeds ruim voldoende.


cover



Studio: ADV Films

Regie: Ian Watson, Catherine Millar, Andrew Prowse, Tony Tilse
Met: Ben Browder, Claudia Black, Virginia Hey, Anthony Simcoe, Gigi Edgley, Jonathan Hardy, Lani John Tupu, Wayne Pygram

Film:
8,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
1

Genre:
Sciencefiction

Versie:
U.S.A.

Jaar:
2000

Leeftijd:
NR

Speelduur:
322 min.

Type DVD:
DS-SL

Barcode:
702727099724


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's,
• Verwijderde scènes,
• Cool Farscape Facts,
• The Farscape Chronicles,
• Alien Encounters,
• Documentaire "Building Zhaan: Interview with Virginia Hey",
• Verwijderde scènes "Farscape in the Raw: Director's cut scenes",
• Season 2 bloopers,
• Documentaire "Listening in with composer Guy Gross",
• Spelletje "The Farspeak game: The Moya menu",
• Productie-fotogallerij,
• 2 acteurprofielen,
• 2 personage-profielen,
• Overzicht buitenaardse rassen,
• ADV Previews