:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> POIROT - DE COMPLETE DERDE SERIE
POIROT - DE COMPLETE DERDE SERIE
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2006-07-16
SERIE
Naast niemand minder dan Sherlock Holmes, kan de Belgische (ja, dat lees je goed) detective Hercule Poirot zich wellicht voorstellen als 's werelds meest beroemde detective. Uit de hele reeks film- en televisieadaptaties springt 1 vertolking naar voor en dat is die van David Suchet in de bijzonder succesvolle televisiereeks Poirot. In zijn titelrol bezorgt Suchet ons een complex en heel menselijk portret van Agatha Christie's wereldberoemde creatie. Hij toont zijn excentrieke kantjes zonder dat we zijn interesse in het menselijke en zijn passie voor rechtvaardigheid uit het oog verliezen. Bovendien zorgt Suchet ervoor dat het uitzonderlijke intellect van Poirot ook geloofwaardig overkomt. Naast een uitstekende hoofdrolspeler kan de reeks ook prat gaan op een bijzonder aantrekkelijke uitstraling. Het feit dat de verhalen zich afspelen tijdens de 'Art Deco' periode komt tot uiting in zowat alle facetten, gaande van mode tot auto's tot architectuur. In tegenstelling tot de meer tijdloze reeksen bakent Poirot zijn territorium duidelijk af. Dat resulteert in een groter gevoel van diepte en een sterkere visuele aantrekkingskracht. Natuurlijk speelt de verhaallijn ook een belangrijke rol. De langere episodes baseren zich gewoonlijk op de romans van Agatha Christie, terwijl men voor de kortere episodes meestal de mosterd bij haar kortverhalen ging halen. De schrijvers van de reeks weten hun bronmateriaal bijzonder goed te hanteren en dat resulteert vaak in scripts die sterker zijn dan de oorspronkelijke verhalen. Eén van de beste beslissingen die men maakte, was om een zekere continuïteit toe te voegen. Zo was Captain Hastings wel aanwezig in een aantal van de oorspronkelijke verhalen, maar hij trad niet op als de vaste compagnon van Poirot. De schrijvers van de televisiereeks zorgden ervoor dat dat wel het geval was. Op een gelijkaardige manier hadden Inspector Japp en Miss Lemon meer incidentele rollen in de oorspronkelijke verhalen tegenover een meer consistente aanwezigheid in de reeks. Zo zadelt men de kijker niet telkens op met een overvloed aan secundaire personages. Al die factoren verklaren de bijzonder lange looptijd van de reeks en de vele fans zullen er dan ook niet rouwig om zijn dat de reeks verschijnt op dvd. Door omstandigheden gaan we van start met seizoen 3. Volgens bepaalde bronnen zou dit seizoen bestaan uit 11 afleveringen. Andere bronnen spreken van 10 afleveringen. De uitgave van Standaard Uitgeverij blijkt zich aan te sluiten bij die tweede optie en houdt het op 10 afleveringen, verspreid over 3 schijfjes in een nette box.

AFLEVERINGEN
1. How Does Your Garden Grow
De Russische bediende van een vrouw wordt vermoord. Er is sprake van een communistische samenzwering. Ondertussen wordt er een nieuwe roos naar onze detective genoemd. Bijgevolg staat hij in het midden van de belangstelling tijdens de Chelsea Flower Show.

2. The Million Dollar Bond Robbery
De banken van Londen en Schotland zenden een enorm aantal Liberty Bonds naar New York via het transatlantische passagierschip Queen Mary. Poirot wordt, ondanks zijn overgevoeligheid voor zeeziekte, gevraagd om ervoor te zorgen dat de Bonds heelhuids in New York aankomen.

3. The Plymouth Express
Een Australische zakenman verzoekt Poirot om de aanbidders van zijn dochter te controleren. Poirot volgt de jongedame op een reisje met de Plymouth Express. Het toeval wil dat er een juwelendiefstal plaatsvindt op de trein en wie anders dan Poirot mag de zaak weeral oplossen?

4. Wasps' Nest
Poirot brengt een bezoek aan een tuinfeest waar een wespennest voor de nodige opschudding zorgt. Hij ontmoet er de zoon van een oude vriend in gezelschap van zijn vriendin, een fotomodel. Poirot krijgt al snel het vermoeden dat het tweetal in gevaar verkeert. Uiteindelijk moet hij een mysterie oplossen dat bestaat uit cyanide, remmen die het laten afweten en liefdeslevens die volledig overhoop liggen. Ondertussen heeft Hastings een nieuwe hobby waar Poriot handig gebruik van maakt om de zaak op te lossen.

5. The Tragedy At Marsden Manor
De eigenaar van een herberg in Marsdon haalt Poirot bij zich om een moordzaak op te lossen. De herbergier is echter een aspirant thrillerschrijver en tot groot ongenoegen van Poirot blijkt het om een fictieve moordzaak te gaan. Godzijdank vindt er niet veel later een echte, haast bovennatuurlijke moord plaats. Poirot bedenkt een slimme hinderlaag om de moordenaar uit zijn/haar tent te lokken.

6. The Double Clue
Japp vraagt Poirot om hulp bij het onderzoek naar een reeks juwelendiefstallen. Tijdens hun onderzoek gebeurt het ondenkbare: Poirot wordt verliefd op de aantrekkelijke en slimme Vera Rossakoff. Het ziet er dan ook naar uit dat Hastings en Miss Lemon voor één keer het echte detectivewerk mogen doen.

7. The Mystery Of The Spanish Chest
Een vrouw die angst heeft voor haar man, doet beroep op de hulp van Poirot. Ze nodigt hem uit voor een diner, dat helemaal uit de hand loopt. Poirot krijgt een mysterie voorgeschoteld dat teruggaat naar een duel van 10 jaar geleden.

8. The Theft Of The Royal Ruby
Poirot plant een rustige Kerst bij hem thuis, maar zijn plannen vallen al snel in het water wanneer de regering om zijn dringende hulp vraagt. Prins Farouk, een jong lid van de Koninklijke Familie van Egypte, is op bezoek in Londen en heeft daar een beroemde robijn verloren. Dat verlies wordt beschouwd als een zaak van nationaal belang.

9. The Affair At The Victory Ball
Poirot wordt uitgenodigd op een gemaskerd bal. Hij krijgt het advies om zich te verkleden als een beroemd iemand en vindt er niet beter op dan als zichzelf te gaan. Eens ter plekke wordt hij al snel opgezadeld met de oplossing van de moord op Lord Cronshaw, die onopgemerkt werd vermoord tijdens het drukke feest. Een stukje uit een kostuum helpt Poirot om de zaak op te lossen.

10. The Mystery of Hunter's Lodge
Poirot vergezelt Hastings op de hoenderjacht. Helaas wordt één van de leden van hun partij vermoord. Poirot moet de moordzaak zien op te lossen vanuit zijn bed, want hij zit opgescheept met een bijzonder zware verkoudheid.

BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit van de 1.33:1 spreekt niet tot de verbeelding, maar daarbij mogen we niet vergeten dat het derde seizoen dateert uit 1991. De opvallendste tekortkomingen zijn een stevige hoeveelheid grain en sporen van edge enhancement. Hier en daar zie je ook een kleine printbeschadiging. De kleuren zijn wat gedempt, maar dat past in het kader van de serie. De Dolby Surround 2.0 audiotrack zorgt voor een correcte weergave van de dialogen. Verder hoef je er geen spectaculaire zaken van te verwachten, maar dat doen we ook niet.

EXTRA'S
Deze uitgave bevat geen bonusmateriaal.

CONCLUSIE
Poirot is zonder twijfel één van de meest memorabele detectivereeksen waarmee Engeland de wereld zo graag overspoelt. De uitgave van dit derde seizoen is dan ook een absolute must voor de liefhebbers. Gezien de ouderdom van het bronmateriaal, kunnen we een aantal technische beperkingen makkelijk door de vingers zien. Het gebrek aan extra's is dan weer jammer.


coverStudio: Standaard Uitgeverij

Regie: Brian Farnham, Andrew Grieve, Andrew Piddington, Renny Rye
Met: David Suchet, Hugh Fraser, Philip Jackson, Pauline Moran

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Detective

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1991

Leeftijd:
6

Speelduur:
502 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9789051595413


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij