:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CANNIBAL FEROX
CANNIBAL FEROX
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2006-08-16
FILM
The following feature is one of the most violent films ever made. There are at least two dozen scenes of barbaric torture and sadistic cruelty graphically shown. If the presentation of disgusting and repulsive subject matter upsets you, please do not view this film. (Pre-credits disclaimer)

Gloria Davis (Lorraine De Selle), een antropologiestudente, reist met haar broer Rudy (Danillo Mattei) en beste vriendin Pat (Zora Kerova) naar de Amazone om te bewijzen dat kannibalisme een mythe is. Tijdens hun tocht ontmoeten ze al snel Mike Logan (Giovanni Lombardo Radice) en zijn gewonde helper. De twee blijken drugsdealers te zijn, die New York moesten ontvluchten toen de plaatselijke Lieutenant Rizzo (Robert Kerman) hen te dicht op de hielen zat, die barbaarse wreedheden tegen de lokale bevolking hebben begaan. De hel breekt los wanneer een groep krijgers wraak komt nemen op de blanke indringers.

Cannibal Ferox a.k.a. Make Them Die Slowly behoort zonder twijfel tot de meest beruchte videonasties uit de jaren '70 en '80. Er zijn zo van die films waarbij men zich na verloop van tijd gaat afvragen wat nu eigenlijk zo gewaagd of choquerend was, niet bij deze Cannibal Ferox, een film die op gruwel vlak zeker de vergelijking met het nog beruchtere Cannibal Holocaust kan doorstaan. (voor alle duidelijkheid: Cannibal Holocaust is wel een veel betere en interessantere film). De vermelding op de cover "banned in 31 countries" mag dan wel achterhaald zijn (ondertussen gaat het om een heel pak minder landen), toch willen de gevoelige lezers waarschuwen! Deze Cannibal Ferox is toch wel een heel stuk harder (castratie, schedels die worden opengesneden, een vrouw die met haken door haar borsten wordt opgehangen...) dan recente horror hits als Saw of Hostel. U heeft het wellicht al geraden, deze Cannibal Ferox moet het niet hebben van een sterk verhaal of puike acteerprestaties, het is dan ook een zuivere exploitation film zoals ze anno 2006 quasi niet meer gemaakt kunnen worden. Waar men nu in ieder geval niet meer weg zou mee komen is het geweld tegenover dieren dat herhaaldelijk tijdens de film te zien is. Over dieren gesproken: bepaalde van de blanke personages gedragen zich dermate beestachtig dat men nauwelijks anders kan dan sympathie opbrengen voor de op wraak beluste indianen. Cannibal Ferox mag dan wel de bekendste film zijn uit het oeuvre van regisseur Umberto Lenzi, hij behoort zeker niet tot zijn meesterwerken. Zelf hebben wij in ieder geval een stuk meer genoten van zijn vroegere werk als Milano Odia: La Polizia Non Può Sparare (Almost Human) of Napoli Violenta (Violent Naples) , films waarin hij kon laten zien echt wel een begenadigd regisseur te zijn. Liefhebbers van foute films zullen bepaalde castleden wellicht herkennen uit andere "klassiekers": zo ondermeer Giovanni Lombardo Radice uit City Of The Living Dead en Cannibal Apocalypse, Zora Kerova uit Antropophagus en The New York Ripper, Robert Kerman uit Debbie Does Dallas en Cannibal Holocaust.

BEELD EN GELUID
We krijgen een anamorfe transfer in het 1.85.1 beeldformaat. Wij zijn aangenaam verrast door de kwaliteit van deze transfer die redelijk wat detail en scherpte biedt. Fouten of vuil komen slechts in beperkte mate voor. Rond de 78ste minuut (de scènes met het landende watervliegtuig) is een duidelijk beschadiging te vinden, deze ligt echter aan de opnamen en niet aan de transfer. Rekening houdend met de leeftijd en de oorsprong van de film kunnen we zeker tevreden zijn. De Engelse Dolby Surround 2.0 lost de verwachtingen in, geen referentiemateriaal maar zeker afdoende voor een films als deze. Wij hebben nooit de Ultrabit editie gezien van Cannibal Ferox en kunnen derhalve niet vergelijken. We hebben echter wel de Franse Cine FX release in ons bezit. Deze release bevat naast een Engelse Dolby Surround 2.0-track ook de Italiaanse Dolby Surround 2.0-track maar heeft duidelijk een minder beeldkwaliteit met meer grain en printbeschadigingen.

EXTRA'S
We moeten het stellen met een photogallery en de trailer.

CONCLUSIE
Cannibal Ferox is zonder twijfel, terecht, één van de beruchtste video nasties, niet voor gevoelige kijkers!


cover
Studio: Filmfreaks

Regie: Umberto Lenzi
Met: Giovanni Lombardo Radice, Lorraine De Selle, Zora Kerova, Danillo Mattei, Robert Kerman


Film:
6,5/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1981

Leeftijd:
16

Speelduur:
93 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8717377001838


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailer,
• Picture gallery

Andere recente releases van deze maatschappij