:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FLIGHT THAT FOUGHT BACK, THE
FLIGHT THAT FOUGHT BACK, THE
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2006-09-26
DOCUMENTAIRE
Op 11 september 2001 veranderden enkele Al-Qaeda terroristen voor eeuwig de wereld. Ze slaagden er in om vier Amerikaanse lijnvliegtuigen te kapen en deze te gebruiken als een destructief wapen. Twee hiervan boorden zich voor het oog van de hele wereld in het World Trade Center. Het derde toestel wist een deel van het Pentagon te vernietigen, terwijl het vierde vliegtuig dankzij enkele dappere passagiers nooit zijn vooropgestelde doel in Washington wist te bereiken. United vlucht 93 is sinds die dag bekend als "the flight that fought back".

Deze gelijknamige documentaire verteld ons het gedetailleerde verhaal van de dramatische gebeurtenissen van die zwarte dag, maar dan uit het oogpunt van de passagiers en crew van vlucht 93. Aan de hand van computerillustraties, interviews met familieleden en vrienden, authentieke geluidsopnames, gereconstrueerde sequenties en uiteraard een resem nieuwsbeelden, probeert documentairemaker Bruce Goodison ons een waarheidsgetrouw beeld te schetsen van wat er zich waarschijnlijk allemaal afspeelde aan boord van de gedoemde vlucht.

Superster Kiefer Sutherland, bekend van The Sentinel en uiteraard de hitserie 24, werd aangetrokken als verteller van dienst en doet dit erg goed. De nagespeelde fragmenten zijn allemaal prima geacteerd en sluiten mooi aan bij de emotionele interviews. The Flight That Fought Back werd genomineerd voor een prestigieuze Emmy Award voor beste televisiefilm. Het is dan ook een geslaagde documentaire geworden, zonder sensatiezucht of al teveel overdreven vlaggengewapper.

BEELD EN GELUID
Het anamorfisch uitgevoerde 1.85:1 beeld ziet er gezien het gebruik van verschillende bronmaterialen prima uit, met heldere en propere beelden. Hier en daar hebben we wat moire en horizontale lijnen bemerkt, maar over het algemeen ziet alles er goed uit. De Engelse Dolby Digital 5.1-track heeft zuivere en verstaanbare dialogen, met waar nodig ondersteuning van de subwoofer. De dialogen zijn wel weer hoorbaar uit al de kanalen en aangezien dit bij de Engelse Dolby Surround 2.0-track heel wat minder waarneembaar is, draagt deze onze voorkeur weg.

EXTRA'S
Een gedetailleerde tijdslijn (13 pagina's) van wat er zich allemaal heeft afgespeeld op 11 september 2001 én een lijst met al de passagiers en bemanning van United 93.

CONCLUSIE
De prima documentaire The Flight That Fought Back verteld ons het verhaal van de dappere passagiers en crewleden van vlucht 93, dat op 11 september 2001 crashte in een verlaten veld amper 15 minuten verwijderd van Washington. Beeld en geluid is bevredigend en er zijn enkele minieme extra's toegevoegd. Aanbevolen!


cover
Studio: House Of Knowledge

Regie: Bruce Goodison
Met: Kiefer Sutherland

Film:
7,5/10

Extra's:
2/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Documentaire

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005

Leeftijd:
12

Speelduur:
95 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8715664039502


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1,
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Timeline van de gebeurtenissen,
• Lijst met passagiers en crew van vlucht 93

Andere recente releases van deze maatschappij