:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SEARCHERS, THE
SEARCHERS, THE
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2006-10-22
FILM
Ethan Edwards (John Wayne), een ex-soldaat van de confideratie, komt op de ranch van zijn broer Aaron terecht nadat hij een tijdlang heeft rondgezworven. Hij is nauwelijks een aantal dagen bij hen wanneer hij door een groep Texas Rangers wordt gevraagd mee op zoek te gaan naar een aantal indiaanse veedieven. Al snel wordt duidelijk dat de diefstal een afleidingsmanoeuvre was van een groep Comanches en dat het echte doelwit de familie Edwards is. Eens terug bij het huis aangekomen resten enkel nog wat nasmeulende resten, de twee dochters uit het gezin zijn verdwenen... Er wordt een groep samengesteld om op zoek te gaan naar de meisjes maar de zoektocht duurt veel langer dan verwacht. Na een aantal jaren blijven enkel Ethan en Martin Pawley (Jeffrey Hunter) over. De spanning tussen beiden loopt geregeld hoog op, niet alleen omdat Martin zelf deels indiaans is (en daarom door Ethan geminacht wordt) maar ook omdat Ethan en Martin er een verschillende visie op na houden: wat moet er met meisjes gebeuren éénmaal ze terug worden gevonden?

The Searchers van regisseur John Ford is zonder twijfel één van de meest geprezen en invloedrijke films uit de filmgeschiedenis. Diverse bekende regisseurs beschouwen niet alleen The Searchers als hun favoriete film, ze speelden ook vrijelijk leentjebuur en gebruikten diverse ideeën uit The Searchers in hun eigen films (vb. Taxi Driver van Martin Scorcese). Niet voor niets prijkt The Searchers in vele top tien lijstjes. Wie zijn wij om het belang van The Searchers te ontkennen of te onderschatten? Toch willen wij ook een aantal kanttekening plaatsen. Om positief te beginnen: de beelden die we tijdens The Searchers te zien krijgen zijn vaak van een adembenemende schoonheid (het laatste shot om er maar één op te noemen). De combinatie Monument Valley in Utah (alhoewel de film zich afspeelt in Texas) + beeldcomposities van John Ford werkt wonderwel. Ook de muziek van componist Max Steiner (King Kong, White Heat, Key Largo...) weet te imponeren. Er zijn echter ook een aantal elementen die ervoor zorgen dat The Searchers voor ons geen feilloze film is. Eerst en vooral is er het verhaal dat niet bepaald wereldschokkend origineel is te noemen. De dieper liggende thema's waaraan de film werd opgehangen (racisme en vooroordelen, de gekidnapte onschuld) zouden ongetwijfeld beter tot hun recht gekomen zijn indien de personages niet zo oppervlakkig waren uitgewerkt. De humoristisch bedoelde fragmenten die hier en daar in de film terug te vinden zijn, zijn jammer genoeg niet grappig. Zelf zijn wij bij The Searchers voor een stuk ook afgeknapt op het personage van John Wayne. Tot onze niet geringe verbazing zijn er nogal wat collega recensenten die vinden dat het voor de kijker nog redelijk makkelijk is om sympathie op te brengen voor de primaire racist en egoïst Ethan Edwards, iets waar we het dus niet mee eens zijn. Naast het feit dat zijn personage ons niet beviel zijn we ook niet enthousiast over het acteerwerk van John Wayne. Wellicht heiligschennis voor een deel van de DVD Info-lezers maar John Wayne blijft voor ondergetekende één van de meest overschatte acteurs van de 20ste eeuw. Generatiegenoten als James Stewart of Gary Cooper hadden wat ons betreft veel meer in hun mars. De rest van de cast is op zich niet slecht op dreef maar hun soms wel erg melodramatische acteerwerk draagt er in grote mate toe bij dat The Searchers soms wat sullig, zeg maar verouderd, overkomt.

BEELD EN GELUID
Warner is niet voor niets onze favoriete Hollywood-studio, ook nu weer wordt fantastisch werk afgeleverd. De 1.78.1 transfer is grandioos: zowel het contrast, de scherpte, de kleuren, het zwartniveau als de diepte ogen erg goed. Grain of andere printbeschadigingen zijn er bijna niet te vinden. Ook over de DD 1.0 mono track zijn we te spreken. Bij een film als The Searchers pleiten we steeds voor de originele mono-track, al dan niet aangevuld met een nieuwe Dolby Digital 5.1-track. Hier krijgen we dus enkel de mono-track, een track die de film eer aandoet. Zowel de dialogen als de muziek klinken glashelder.

EXTRA'S
Ook over de extra's op deze special edition kunnen we tevreden zijn. Op het eerste schijfje krijgen we naast een inleiding door Patrick Wayne (zoals u wellicht kon raden, de zoon van) ook de bioscooptrailer en een erg interessant audicommentaar door Peter Bogdanovich, een vriend en biograaf van regisseur John Ford. Op het tweede schijfje beginnen we met The Searchers: An Appreciation. Tijdens deze 31 minuten durende documentaire geven onder meer Curtis Hanson en Martin Scorcese hun mening over het belang van The Searchers. A Turning of the Earth: John Ford, John Wayne and The Searchers (33 minuten) biedt ons een interessante blik achter de schermen en een aantal interviews. Het geheel wordt aan elkaar gepraat door John Milius. De extra's worden afgesloten met de trailer voor The Assassination Of Jesse James By The Coward Robert Ford en enkele Vintage Behind The Camera-fragmenten (23 minuten) uit de tv-serie Warner Bros. Presents waarin we in vier delen een blik achter de schermen krijgen.

CONCLUSIE
Wij zijn het niet helemaal eens met de status die The Searchers door de jaren heen heeft opgebouwd maar toch durven we de film en deze erg puike release warm aan te bevelen!


cover
Studio: Warner

Regie: John Ford
Met: John Wayne, Jeffrey Hunter, Vera Miles, Ward Bond, Natalie Wood

Film:
7,5/10

Extra's:
7,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Western

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1956

Leeftijd:
6

Speelduur:
113 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931289184


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0
Frans Dolby Digital Mono 1.0
Italiaans Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, IJslands, Nulgaars, Arabisch, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
• Commentaar,
• Documentaires,
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij