:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BASIC INSTINCT 2 - RISK ADDICTION
BASIC INSTINCT 2 - RISK ADDICTION
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2006-11-06
FILM
De sexy thrillerauteur Catherine Tramell (Sharon Stone) heeft haar werkterrein sinds de eerste film verschoven naar Londen. Wanneer een succesvol topsporter in een bizar auto-ongeval om het leven komt Scotland Yard uit bij Tramell. Rechercheur Roy Washburn (David Thewlis) is ervan overtuigd dat hij de dader bij de lurven heeft en stelt psychiater Michael Glass (David Morrissey) aan om Tramell te onderzoeken en evalueren. Glass voelt zich al vlug aangetrokken tot de verleidelijke schrijfster...

Paul Verhoeven's Basic Instinct werd begin jaren negentig een enorme kaskraker en bracht wereldwijd bijna 353 miljoen $ in het laatje. Sharon Stone werd een ster en werd in '95 genomineerd voor een Oscar voor haar sublieme rol in Casino. De studiobonzen wilden uiteraard snel een sequel, maar Stone zag dit niet echt zitten. Maar sindsdien slaagde de diva er echter niet meer in om echt te schitteren en rijgde ze de flops aan elkaar. Al snel klonk de lokroep voor een vervolg op één van haar grootste hits luider en luider!

Vanaf dan passeerden diverse cineasten de revue, waaronder uiteraard ook Verhoeven zelf. Het casten van de tegenspeler van Sharon Stone bleek geen makkelijke opdracht, maar na veel vijven en zessen werd de Brit David Morrissey (Stoned, Derailed) gecast en wist men Michael Caton-Jones (Rob Roy, The Jackal) te overhalen om de langverwachte sequel in te blikken. Niet echt een voor de hand liggende keuze, maar de eerste promotiefoto's boezemden ons wat vertrouwen in.

IJdele hoop zo blijkt, want het uiteindelijke resultaat is een vervelende en pompeuze bedoening, met de geilheidsfactor van een duet tussen Frans Bauer en La Esterella. Stone ziet er ondanks haar leeftijd nog steeds verdomd lekker uit, maar haar vertolking gaat zo uit de bocht dat het lachwekkende vormen aanneemt! Gooi daarbij David Morrissey, die even houterig overkomt als een eiken deur, en je snapt waarom de film zo unaniem werd afgebroken door de gevestigde critici. Basic Instinct 2 bracht wereldwijd amper 39 miljoen $ op.

Om mensen toch nog tot de aankoop van de dvd te verleiden zwierde de distributeurs een zogenaamde 'unrated' versie op de markt. Deze bevat inderdaad enkele minuten meer beeldmateriaal, maar slaagde er niet in om wereldschokkende verschillen tussen de bioscoopversie en de versie op dvd vast te stellen. Even ter vergelijking: In de eerste film was al meer bloot vlees te bewonderen tijdens de openingcredits, dan in héél deze ongeknipte versie bij elkaar!

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 2.35:1 stelt spijtig genoeg een beetje teleur qua scherpte. De kleuren zien er dan weer netjes uit en ogen natuurlijk. Het contrast is prima, met een bevredigend zwartniveau. De gebruikte print is proper en vuil of beschadigingen zijn niet aan de orde. Edge-enhancement vormt eveneens geen probleem, maar er is hier en daar wel wat filmgrain en digitale compressiefouten waar te nemen. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt goed, met steeds verstaanbare dialogen en een ruimtelijk geluidsbeeld. Het LFE-kanaal onderlijnt het geheel waar nodig. De bijgevoegde Engelse DTS-track lijkt op zijn beurt iets ruimtelijker te klinken, maar de verschillen zijn eerder klein.

EXTRA'S
Regisseur Michael Caton-Jones komt eerst braafjes wat weetjes en informatie delen via zijn stukje audiocommentaar. In de 11 minuten durende featurette "Between the Sheets" doen de cast en crew net alsof ze aan de nieuwe Citizen Kane hebben gewerkt. Men raakt even het eerste deel aan, maar hier had men veel meer mee kunnen doen! Verder treffen we een resem weggeknipte scènes aan, goed voor bijna 20 minuten aan beeldmateriaal. Maar don't get your hopes op, want het gaat hier niet om extra beelden van Stone in haar blote reet maar uitgebreidere scènes met extra dialoog en dergelijke. Om af te sluiten hebben we nog een filmpje met beelden van in Cannes en op de set, volgens het weinig boeiende B-Roll principe en de coole originele bioscooptrailer.

Pittig detail: Twee diverse spelers kregen kuren (van vastlopen tot niet terug in het hoofdmenu geraken) na het bekijken van de bioscooptrailer!

CONCLUSIE
Flauwe en saaie sequel op de succesvolle erotische thriller Basic Instinct uit '92. Beeld en geluid zijn prima en Universal sprokkelde enkele extra's bij elkaar. Uitsluitend voor de fans van Sharon Stone, voor de rest is eerst huren ons advies!


cover
Studio: Universal

Regie: Michael Caton-Jones
Met: Sharon Stone, David Morrissey, Charlotte Rampling, David Thewlis

Film:
3/10

Extra's:
4,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2006

Leeftijd:
16

Speelduur:
111 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582427660


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Audiocommentaar
• Bioscooptrailer
• Featurette "Between the Sheets"
• Weggeknipte scènes
• B-Roll

Andere recente releases van deze maatschappij