:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> AIRWOLF VOLUME 2
AIRWOLF VOLUME 2
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2001-10-29

ACHTERGROND
Na het succes van de eerste Airwolf-dvd heeft Universal Playback nu ook een tweede DVD uitgebracht, dit keer met drie afleveringen uit het eerste (en beste) seizoen. Vreemd genoeg komen parallel aan deze reeks DVD's ook een reeks VHS-banden uit met daarop echter compleet andere afleveringen dan op DVD. We zouden het op prijs stellen mochten ze in de toekomst alle afleveringen die ze uitbrengen op alle formaten beschikbaar stellen, want dit is op zijn zachtst gezegd onlogisch.

Airwolf is een uitstekende hi-tech actiereeks die per aflevering 1 a 2 miljoen dollar kostte, wat voor die tijd een kolossaal bedrag was, en vertelt het verhaal van Stringfellow 'String' Hawke (Jan Michael Vincent), een Viëtnamveteraan die samen met zijn beste vriend Dominic 'Dom' Santini (Ernest Borgnine) een helikopterverhuurbedrijf uitbaat. In de dubbele pilootaflevering Shadow Of The Hawke, die spijtig genoeg vooralsnog niet op DVD verkrijgbaar is, zien we hoe de gevaarlijke psychopatische geleerde Charles Henry Moffett in opdracht van CIA-agent Michael 'Archangel' Coldsmith-Briggs III (Alex Cord) een ultramoderne helikopter, Airwolf genaamd, ontwerpt. Wanneer dr. Moffett echter de helikopter aan zijn opdrachtgevers onttrekt en deze aan Libië dreigt te verkopen, vraagt Archangel met lichte dwang aan ex-testpiloten Hawke en Santini om de helikopter terug te halen. Op het einde van de pilootaflevering weigert Hawke echter het toestel terug te geven aan de CIA, tenzij deze voor hem zijn broer St. John kan terugvinden, die nog steeds in Viëtnam vermist wordt, of toch tenminste klaarheid kan scheppen omtrent diens lot. De premisse van de reeks is dat er tussen Hawke en Archangel een soort van gentlemen's agreement bestaat, waarbij Archangel af en toe Hawke en Santini missies laat vliegen met de Airwolf, en in ruil heeft Hawke via Archangel toegang tot de CIA-archieven waarbij hij soms beetjes informatie kan weten los te peuteren over het lot van St. John.

Airwolf is een leuke actiereeks met bijzonder veel aandacht voor speciale effecten, en vooral liefhebbers van aereal combat zullen aan deze (en de hopelijk talrijke nog te volgen) releases veel plezier beleven. Bovendien zijn de verhaallijnen weliswaar hier en daar wat cliché, maar toch niet zo zwart-wit als andere koude oorlog-reeksen. Vooral de aanwezigheid van acteurs als Ernest Borgnine weten het niveau goed op te krikken, en vele afleveringen bevatten interessante gastrollen.

AFLEVERINGEN
Mad Over Miami
Dominic Santini heeft van enkele vrienden van hem, naar Miami uitgeweken Cubanen, de opdracht aanvaard om twee verzetsstrijders die al jaren worden vastgehouden, uit te wisselen voor twee miljoen dollar. Voor de ogen van de Cubaanse officier die met de uitwisseling wordt belast, wordt het geld echter door een helikopter gestolen. De officier vermoedt dat Santini hier voor iets tussen zit en drijft zijn prijs op naar drie miljoen, zonder geintjes. Dominic durft zijn vrienden niet meer onder ogen te komen, zeker wanneer blijkt dat de Cubaanse gemeenschap in Miami bij lokale wapentraffikant Sanchez de helft van het bedrag hebben geleend. Sanchez blijkt in grote mate illegaal gesponsord door de CIA met Archangel als tussenpersoon, en dus dreigt Hawke zijn wapenhandeltje naar de pers te lekken, tenzij hij drie miljoen dollar krijgt om de gijzelaars vrij te kopen. Archangel kan niets anders dan instemmen, maar Sanchez schijnt meer af te weten over de verdwijning van de eerste twee miljoen.

And They Are Us
De Afrikaanse staat Limbawe is verdeeld door een burgeroorlog in een communistisch Zuiden, onder leiding van president Harold Ngomo en zijn rechterhand, generaal Butame, en het westersgezinde noorden, bestuurd door president Seeko en zijn vrouw Liah. Een politiek wespennest als dit is wel het laatste wat voor Hawke en Santini een zorg is, zelfs al heeft het zuiden chemische wapens gekocht van Oost-Duitsland en is het zuiden een massale aanval op het noorden aan het voorbereiden. Archangel heeft echter een belangrijk argument waarmee hij Hawke voor de kar van zijn noordelijke bondgenoten kan spannen: de zuidelijken laten enkele vuile klusjes opknappen door voormalig Viëtnam-soldaat kolonel Vidor, die samen met Hawkes broer boven Noord-Viëtnam was neergehaald. Als er iemand is die weet waar zijn broer is, is hij het.

Fight Like A Dove
Hawke en Santini worden benaderd door Sarah Lebow. Sarah werkte met haar vader Harry, een overlevende van Dachau, aan het opsporen van ondergedoken nazi-criminelen. Bij de speurtocht naar Helmut Krüger, een berucht kampbewaker, is Harry door hem neergestoken, en Sarah wil wraak. Krüger leidt een tweede leven als Hans Dauber, een wapenhandelaar die aan de meestbiedende verkoopt. Archangel is tegen Hawkes bemoeienis met de zaak, want ook hij is genoodzaakt om zaken te doen met Krüger, omdat anders het Oostblok dat wel zal doen. Krüger heeft de hand weten te leggen op Thor, een ultra-gesofisticeerd luchtafweersysteem. Toch waagt het Airwolf-team zich aan een gewaagde charge tegen de versterkte villa van Krüger in Paraguay.

BEELD EN GELUID
Het originele 4:3-televisieformaat is - wat normaal is gezien de omstandigheden - bewaard gebleven. Spijtig genoeg heeft het originele beeldmateriaal erg geleden onder de tand des tijds, want op sommige ogenblikken is de originele print toch wel erg beschadigd, bijvoorbeeld bij de scènes van de Afrikaanse savanne in And They Are Us, of zit er al eens een lelijke barst in het origineel, zoals in de slotscène van Fight Like A Dove (zie afbeelding). Af en toe is dan ook nog er een klein compressieprobleemje aangaande aliasing, zie bijvoorbeeld het rooster in het optrekje van kolonel Vidor in de eerstgenoemde aflevering. De totale beeldkwaliteit is echter, gezien de ouderdom van het bronmateriaal, nog aanvaardbaar, en valt het qua scherpte en helderheid van kleuren nog redelijk mee. Maar je moet natuurlijk geen state-of-the-art topkwaliteit verwachten, natuurlijk. Hetzelfde kan gezegd worden over het geluid: 2.0 was in 1984 de norm, en men heeft deze uiteraard behouden. Men had misschien net als bij The Simpsons er een frisse 5.1-mix van kunnen maken, maar dat had waarschijnlijk de prijs van deze releases opgedreven. Ook hier is de dialoog goed verstaanbaar en wordt niet overstemd door de geluidseffecten, maar je moet wel wat het Amerikaanse south belt-accent een beetje beheersen. Men heeft spijtig genoeg niets gedaan om de talrijke special effects meer in de verf te zetten, en dat is wel een gemiste kans.

EXTRA'S
Net als de eerste Airwolf-disc blijft deze release schromelijk in gebreke. De menu's zijn wel mooi geanimeerd, maar het bonusmateriaal bestaat uit een tiental screenshots, en dat was het dan. Bij het opstarten van de disc word je wel getrakteerd op een drie minuten durend reclamefilmpje voor de andere releases van Universal Playback, maar die kan je fast forwarden. Overigens dient te worden opgemerkt dat er gelukkig niet in de releases is geknipt, en zelfs de lead-in trailers behouden zijn. Jammer genoeg ook op deze tweede release geen spoor van Nederlandse ondertitels.

CONCLUSIE
Een mooie aanvulling op de eerste Airwolf-disc, alhoewel de logica in welke afleveringen er worden uitgebracht ver te zoeken is. De eerste release bevatte drie afleveringen van het tweede seizoen, deze drie van het eerste seizoen. Bovendien zijn er intussen nog een achttal andere afleveringen op VHS uitgebracht. Waarom Universal Playback geen volledig seizoen uitbrengt is ons een raadsel.

AIRWOLF OP INTERNET
Een smakelijk detail is dat deze Airwolf-discs voorlopig alleen te krijgen zijn in regio 2 en niet in regio 1, hetgeen op de diverse Airwolf-forums op Internet al veel Amerikanen heeft doen jammeren over de regiocodering - nu weten ze ook eens hoe dat voelt. Wie nog meer over de reeks wil weten, kan ik verwijzen naar de excellente en zeer uitgebreide Airwolf-pagina http://www.airwolf.org. Informatie over de andere releases van Universal Playback kan je vinden op http://www.universal‑playback.com. Wie nog meer afleveringen van Airwolf of een andere jaren '80-reeks op DVD wil zien verschijnen, kan altijd een support-mailtje sturen naar communicate@unistudios.com. Ze sturen je geen reactie terug, maar hoe meer mailtjes ze krijgen met verzoeken, des te groter is de kans dat ze nog meer discs als deze zullen maken. Doen!
coverStudio: Universal

Regie: David Hemmings, Nicholas Corea, Stephen Dollinger
Met: Jan Michael Vincent, Ernest Borgnine, Alex Cord, Deborah Pratt

Film:
8/10

Extra's:
1/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
5,5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
U.K.

Jaar:
1984

Leeftijd:
PG

Speelduur:
142 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
0044007841525


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• Screenshots

Andere recente releases van deze maatschappij