:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CHECKPOINT
CHECKPOINT
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2006-12-29
DOCUMENTAIRE FILM
Aan deze kant wonen mensen, zegt een jonge Israëlische soldaat fier tegen de camera, aan de andere kant beesten, en hij wijst lachend in de richting van het Palestijnse dorp aan de andere kant van de controlepost. De soldaat is net twintig en slijt zijn diensttijd aan één van de tweehonderd check points die Israël heeft opgericht op de West Bank en de Gazastrook om de bewegingen van de Palestijnse inwoners te controleren en indringende terroristen van Hamas te onderscheppen vooraleer ze de kans krijgen om onheil aan te richten in de joodse nederzettingen en de Israëlische dorpen en steden. Het tijdsgewricht is 2002. Sinds twee jaar woedt de Tweede Palestijnse Intifada door het gebied en het Israëlische leger is op z'n hoede voor bloedige aanslagen van de vijand op zijn grondgebied.

Maar de West Bank en Gaza zijn geen Israëlisch grondgebied, het is bezet grondgebied, sinds de oorlog van 1967. Via controleposten en militaire barrages controleert het leger niet alleen de toegang van Palestijnse burgers tot Israëlische bodem, maar ook tussen de dorpen en steden op Palestijns grondgebied zelf. Voor elke verplaatsing is een persoonsbewijs en een pasje nodig. Wie geen pasje heeft kan niet van het ene dorp naar het andere, zelfs niet in noodgevallen. Voor de soldaten is elke Palestijn een mogelijke terrorist, elke vrouw een mogelijke menselijke bom. Tegen het protest van de Palestijnse burgers reageren de Israëli’s met machtsvertoon, willekeur en pesterijen. Wij zijn 's lands grootste patriotten, pocht een jonge joodse soldaat, wij breken de herrieschoppers, niemand houdt de grenspolitie voor de gek!



Een bus met schoolkinderen wordt gestopt aan een controlepost. De soldaten delen de chauffeur mee dat iedereen moet uitstappen. De kinderen – tussen 6 en 12 jaar oud – worden tot stilte aangemaand en verdringen zich voor de camera. Ze lachen, maken grapjes, ze zien eruit zoals alle schoolkinderen overal ter wereld. De bus wordt gecontroleerd, de bagageruimte doorzocht. Iedereen mag instappen, maar de bus blijft in de hitte langs de kant staan. De motor is stilgelegd. Je kan er niet door, zegt een soldaat. Maar ik passeer hier elke dag!, antwoordt de chauffeur mopperend. Vandaag passeert hier niemand, is het koele antwoord. Ondertussen arriveert een vrachtwagen met aanhanger. Geen pasje?, vraagt de soldaat, dan kan u er niet door.


cover



Studio: Filmfreaks

Regie: Yoav Shamir
Met: Israëlische soldaten, Palestijnse burgers

Film:
8,5/10

Extra's:
4/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Documentaire

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
AL

Speelduur:
80 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9789058492876


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Hebreeuws / Arabisch / Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Interview met de Regisseur
• Uitreiking van de Joris Ivensprijs

Andere recente releases van deze maatschappij