:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CSI NEW YORK, SEIZOEN 2.13-24
CSI NEW YORK, SEIZOEN 2.13-24
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2007-01-08
SERIE
Deze bespreking bevat een aantal (kleine) spoilers

De vierde CSI New York-release is zonder twijfel de beste tot nu toe. We krijgen 12 afleveringen van een hoog niveau die vaak erg spannend zijn. In vergelijking met de vorige CSI New York-afleveringen (en het gros van de afleveringen van CSI en CSI Miami) staan de afleveringen ditmaal veel minder los van elkaar, er zijn met andere woorden diverse rode draden, wat de spanning zeker ten goede komt. Een andere verschil met wat we bij de CSI-franchise gewoon zijn, is het feit dat het team van Mac Taylor zelf vaak het middelpunt van de actie of de verhaallijn vormt. (Een teamlid wordt beschuldigd van moord, een teamlid wordt bijna vermoord...) De interactie tussen de diverse teamleden wordt er in ieder geval nog interessanter door. Het Lindsay Monroe-personage dat te zien is sinds de eerste afleveringen van het tweede seizoen blijkt een echte aanwinst voor de serie te zijn. Ook medisch onderzoeker Sid Hammerback (Robert Joy), die de vrijgekomen plaats van Sheldon Hawkes innam, kan op onze goedkeuring rekenen met zijn soms bizarre opmerkingen. Voor de oplettende kijker zijn deze CSI New York-afleveringen opvallend grappig, twee leuke vondsten willen wij u alvast niet onthouden. In aflevering 2.15 Fair Game duikt acteur Wayne Knight op als Truman, wat zonder twijfel een knipoog is naar zijn legendarische Newman-personage uit Seinfeld, bij aflevering 2.21 All Access kan men in een limo een shot opvangen van een blonde bimbo genaamd Nancy Sheraton.

Gezien het erg hoog gemiddeld niveau van de afleveringen hebben wij het moeilijk om onze favorieten te kiezen maar na veel wikken en wegen zijn dit toch de beste episodes: 2.15 Fare Game (we kunnen niet anders dan terugdenken aan een beruchte scène uit Oldboy), 2.17 Necrophilia Americana (ondermeer met leuk gebruik van Anime en verwijzingen naar de Lone Wolf And Cub-manga serie) 2.20 Run Silent, Run Deep (sterk verhaal met overtuigende emotionele vertolkingen) en vooral het fantastische Heroes (2.23). Ook afleveringen 2.21 All Access en 2.24 Charge Of His Post zullen ongetwijfeld tot publiekslievelingen uitgroeien. Zelf vonden wij het jammer dat de explosieve afsluiter van seizoen 2 wat verknald werd door het overdreven patriottisme.

Na zoveel erg leuke afleveringen kijken wij alvast heel erg uit naar het derde seizoen, des te meer gezien de cast versterkt werd (tijdelijk?) met Claire Forlani, een actrice die we sinds Meet Joe Black wel eens als superbabe durven te omschrijven.

AFLEVERINGEN
Deze box bevat de volgende afleveringen:

Disc 1:
2.13. Risk
Mac, Lindsay en Hawkes onderzoeken wat lijkt op een uit de hand gelopen grap. Een metrosurfer lijkt zijn laatste kick te hebben beleefd maar al snel blijkt dat zijn dood geen ongeluk was. Stella en Danny duiken in de wereld van de beurshandel. Er is een handelaar gevonden die dood uit het raam van zijn kantoor hing.

2.14. Stuck On You
Stella verheugt zich op een avondje vrij en gaat naar een kunsttentoonstelling in een loft. Als de schatrijke gastheer met een hightech pijl aan zijn date wordt gespietst, weet Stella dat er die avond alsnog moet worden gewerkt. Danny en Lindsay vinden het lichaam van een dode muziekpromotor. Hij zit helemaal onder de lijm waarmee hij de posters plakte van een populaire band.

2.15. Fare Game
Op een begraafplaats wordt het lichaam van een jonge assistent-districtsprocureur gevonden. Mac en Stella denken dat hij het slachtoffer is geworden van een onderzoek van de Grand Jury. Danny en Hawkes onderzoeken de mysterieuze dood van een beeldschone vrouw. Haar laatste avondmaal was bij Exotic Cuisine, een week lang durend feest en "fear factor" voor liefhebbers van exclusief eten.

2.16. Cool Hunter
Stella vindt een student doodgeslagen op een speelplaats. Vervolgens belandt ze in een wereld waar alles draait om wat cool is, hier ontstaan de laatste trends uit de Newyorkse jeugdcultuur. Als Mac en Lindsay een eigenaardig mysterie aan het licht brengen, blijkt één van de watertorens die op de vele flatgebouwen van New York staan, een plek te zijn om een lichaam te dumpen.

Disc 2:
2.17. Necrophilia Americana
In het wetenschappelijk museum van Manhattan ontdekt Mac het lichaam van een jonge beheerder dat gedeeltelijk is verslonden door kevers (Necrophilia Americana). Het bewijs leidt de CSI'ers naar een mysterieus jongentje. Mac moet het kind zien te herenigen met zijn ouders om de zaak op te lossen. Danny en Flack onderzoeken de dood van een man die is gevonden met isolatiemateriaal in zijn luchtwegen. De zaak leidt de CSI'ers naar de Natural Born Golfers, die Manhattan zien als één grote golfbaan.

2.18. Live Or Let Die
Mac, Danny en Flack sporen de moordenaar op van een jonge man. De killer heeft bovendien de diefstal op zijn geweten van een koeler met daarin een menselijke lever. Stella en Lindsay krijgen te maken met de dood van een jonge vrouw die zou zijn vermoord door een van haar vele minnaars. Na onderzoek blijkt het echter om een serieverkrachter te gaan...

2.19. Super Men
Mac en Stella onderzoeken de dood van een geestelijk gehandicapte weldoener die dacht dat hij Superman was. Lindsay en Danny zoeken uit wie de moordenaar is van een razend populaire football-ster. Ze komen erachter dat hij niet vermoord is vanwege zijn gouden toekomst maar om een geheim uit zijn nogal duistere verleden.

2.20. Run Silent, Run Deep
Mac en zijn team krijgen een telefoontje van een man die zelfmoord wil plegen. De man zegt dat er een lichaam verborgen ligt onder de grasmat in het Giants stadium. Als de CSI'ers er gaan graven, vinden ze er een 15 jaar oud skelet. Stella en Hawkes onderzoeken de dood van een bankier uit Manhattan die werd doodgestoken nadat hij genoot van de diensten van een luxe prostituee.

Disc 3:
2.21. All Access
Het team onderzoekt de moord op een limousinechauffeur tijdens een concert van Kid Rock. Kid is de hoofdverdachte en Danny en Lindsay zoeken backstage naar aanwijzingen om de zaak te kunnen oplossen. Ondertussen vindt Mac Stella bewusteloos geslagen in haar appartement...

2.22. Stealing Home
Danny en Lindsay vinden het lichaam van een jonge vrouw verkleed als zeemeermin, drijvend in een bed van zeewier. Ondertussen onderzoeken Mac en Stella de dood van een man met een driehoekshuwelijk.

2.23. Heroes
Het is de vlootweek in New York City. Een marinier wordt doodgestoken gevonden in Central Park. Aan de andere kant van de stad onderzoekt het team de dood van een vrouw die is gevonden in een uitgebrande auto. Stella verdenkt de eigenaar van de auto, vooral als blijkt dat feiten elkaar tegenspreken omtrent het tijdstip waarop de auto is gevonden...

2.24. Charge Of His Post
Een veiligheidsagent wordt in een gebouw doodgestoken. Mac en Flack haasten zich naar de plaats delict. Terwijl de CSI'ers de moord onderzoeken, ontploft een bom in het gebouw waardoor ze als ratten in de val komen te zitten. Flack is bovendien zwaar gewond geraakt. Als ze eenmaal bevrijd zijn, moet Mac de misdadiger zien te stoppen voor hij terug toeslaat.

BEELD EN GELUID
Net als bij de andere CSI- boxen krijgen we een degelijke, anamorfe 1.78.1 transfer. CSI New York kreeg op deze dvd een goed zwart en contrastniveau mee. De Dolby Digital 5.1-track slaagt er ondermeer door de omgevingsgeluiden uit de achterkanalen goed in om de kijker mee te sleuren bij de verschillende soorten sfeer die worden opgeroepen.

EXTRA'S
Jammer genoeg moeten we het op deze release stellen met een aantal weinig interessante extra's. Op de eerste dvd krijgen we de featurette A new look from the 35th floor – CSI NY set tour (8.20 minuten) waarin producent Anthony Zuiker aan het woord komt. Hij heeft het zoals te verwachten valt over de verschillen tussen de nieuwe sets en de sets / kantoren uit seizoen 1. Op de tweede dvd krijgen we de 10 minuten durende featurette Top of the heap: the cast & crew look at season 2. De extra's worden op de derde dvd afgesloten door 2 aflevering-specifieke featurette's voor Heroes (7.30 minuten) en Charge Of This Post genaamd Following the finale (6.30 minuten). Een aantal audiocommentaren waren hier, zeker voor de belangrijkste afleveringen, op hun plaats geweest.

CONCLUSIE
De beste CSI New York-afleveringen tot nu toe, zonder twijfel een grote aanrader!


cover




Studio: Indies Home Entertainment

Regie: Rob Bailey, Jonathan Glassner, Kevin Dowling, Norberto Barba, Steven DePaul, Michael Daly, Oz Scott, Anthony Hemingway
Met: Gary Sinise, Melina Kanakaredes, Eddie Cahill, Carmine Giovinazzo, Vanessa Ferlito, Ann Belknap, Hill Harper, Robert Joy

Film:
9/10

Extra's:
2/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Detective

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005

Leeftijd:
12

Speelduur:
500 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714025513149


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Featurettes

Andere recente releases van deze maatschappij