:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GRINCH, THE
GRINCH, THE
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2001-12-24
FILM
In deze prent van regisseur Ron Howard ondergaat gekke bekkentrekker Jim Carrey een heuse gedaanteverwisseling en kruipt hij haast onherkenbaar in de huid van The Grinch, een lelijk groen en behaard monster dat door de inwoners van het stadje Whoville omwille van zijn uiterlijk verjaagd werd en nu eenzaam en alleen op een grote afvalberg leeft met uitzicht op het stadje. De bewoners voelen zich vrolijk en opgewekt want ze maken zich op voor het jaarlijkse kerstfeest. De Grinch, wiens hart twee maal zo klein is, kan zoveel vreugde bij de mensen niet verkroppen en beraamt een plan om alle cadeautjes te stelen om zo hun Kerstfeest te verstoren. Echter wanneer hij kennis maakt met het kleine meisje Cindy Lou Who (Taylor Momsen) raakt hij in de war en twijfelt aan zijn daden: waar draait het bij Kerstmis nu allemaal rond? De cadeautjes of het gezellig samenzijn bij de mensen waarvan je houdt?

Het verhaal van The Grinch is in onze contreien haast onbekend, in tegenstelling tot Amerika waar de film bij de lancering na twee weken het budget van zo'n 120 miljoen dollar opnieuw wist terug te verdienen. Auteur Theodor Seuss Geisel, de geestelijke vader The Grinch, heeft dit succes niet meer mogen meemaken. Het oorspronkelijke verhaal "How the Grinch Stole Christmas" werd door MGM in 1966 als een bijna half uur durende cartoon verfilmd. Ron Howard (Cocoon, Parenthood, Backdraft, Apollo 13, Ransom) zag deze versie en wou koste wat het kost dit verhaal naar het witte doek overbrengen. Visueel is The Grinch een pareltje geworden: niet enkel de make-up bij Jim Carrey is perfect uitgevoerd, ook de creatie van de decors oogt spectaculair en sprookjesachtig. Dat het inhoudelijk niet helemaal snor zit, nemen we er graag bij. Zo is The Grinch toch iets te afschrikwekkend en wraakzuchtig, hetgeen de kleinsten onder ons misschien minder weet aan te spreken. Pas na verloop van tijd begint de film echt los te komen en krijg je als kijker dat warme gevoel dat je overvalt met kerst.

BEELD EN GELUID
Zowel beeld als geluidstransfers zijn opnieuw tot in de puntjes verzorgd; De film krijgt een anamorf 1.85:1 beeldformaat dat er goed uitziet, behalve gedurende enkele scènes waar het contrast niet optimaal geregeld is. Verder blijft deze transfer gevrijwaard van krasjes en printbeschadigingen. Het geluid scoort over de hele lijn perfect en weet elk kanaal perfect te benutten. Zowel de DTS 5.1 (754 kbps) als de Dolby Digital 5.1 (384 kbps) klinken zeer goed waarbij voornamelijk de voorste kanalen aangesproken worden. De surrounds worden hier eerder gebruikt voor de sfeerschepping en niet zozeer voor de geluidseffecten. Naast de Engelse en Hongaarse geluidstracks op de eerste schijf vinden we op de tweede schijf de Nederlandse DTS en Dolby Digital tracks terug, hetgeen de kleinsten onder ons zeker zullen weten te appreciëren. Puik werk van Universal!

EXTRA'S
Columbia Tristar presenteert ons een puike release boordevol extra's gepresenteerd in mooie geanimeerde breedbeeldmenu's. "Spotlight on Location" is een promotionele featurette (7 min.) met enkele korte interviews en scènes uit de film. Bij "Deleted Scenes" krijg je een aantal verwijderde scènes te zien, jammer genoeg ontbreekt de uitleg waarom deze verwijderd werden. De bloopers ontbreken uiteraard niet en krijg je te zien bij "Outtakes" (3 min.), alhoewel ze eerlijk gezegd niet bijzonder grappig overkomen. De minidocumentaire "Who School" (6 min.) toont ons de voorbereiding die de acteurs gevolgd hebben om zich te kunnen inleven in hun Who-karakter. Een woordje uitleg over de make-up maakt eveneens deel uit van de extra's. Onder de naam "Makeup Application and Design" (7 min.) krijgen we de nodige uitleg over het gebruik van de make-up bij de personages. Een volgende korte documentaire "Seussian Set Decoration" (5 min.) belicht de fantasiewereld van Dr. Seuss en hoe deze voor de film tot leven werd gewekt. De speciale effecten spelen uiteraard een grote rol in deze prent en de documentaire "Visual Effects" (11 min.) gaat vanzelfsprekend dieper in op het gebruik van de digitale effecten en hoe die in de film verwerkt werden. Verder bevinden zich in het talrijke bonusmateriaal eveneens een bioscooptrailer, The Grinch game trailer, een muziekvideo van Faith Hill, enkele tekstuele schermen met info over recepten, enkele cijfergegevens over de film, productie aantekeningen en filmografieën. Beschik je over een DVD-ROM speler op je PC kan je bovendien nog een aantal leuke items oproepen zoals interactieve spelletjes, screensavers, mooie wallpapers en bijkomende informatie over de film.

Op het hoofdmenu heb je rechts de mogelijkheid om naar "Max's Playhouse" te gaan. Hier vind je tal van leuke extra's voor de jongsten onder ons, jammer genoeg niet vertaald of gedubt in het Nederlands. Je kan kiezen uit twee rubrieken, Fun & Games, en Music Time. Onder "Fun & Games" krijgen we rijmpjes die de kinderen dienen te vervolledigen, een eenvoudige uitleg over het gebruik van de DVD-afstandsbediening met een oefenspelletje, enkele schermen waarbij de kleding van The Grinch telkens wijzigt, en een verhalenboekje dat je zelf kan voorlezen of laten voorlezen door Max de hond. Bij de rubriek "Music Time" vinden we twee karaoke kerstliedjes met fragmenten uit de film. En verder heb je eveneens de muziekvideo van Faith Hill die we eerder reeds te zien kregen.

Een Nederlandstalige inlay geeft nog een korte uitleg bij de spelletjes die je terugvindt in "Max's Playhouse", en enkele productie aantekeningen.

CONCLUSIE
The Grinch is een visueel geslaagde prent geworden waarbij het inhoudelijke soms even in de kou blijft staan. Technisch scoort deze DVD hoge toppen, met een goede beeldkwaliteit (afgezien van enkele minpuntjes), een schitterende DTS-track en een waslijst aan bonusmateriaal.


cover
Studio: Universal

Regie: Ron Howard
Met: Anthony Hopkins (stem), Jim Carrey, Jeffrey Tambor, Christine Baranski, Molly Shannon

Film:
7/10

Extra's:
8/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Familiefilm

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2000

Leeftijd:
AL

Speelduur:
100 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609748994


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Nederlands DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1
Hongaars Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Grieks, Tsjechisch, Hongaars, Bulgaars, Pools, Hebreeuws, Hindoestaans, Arabisch, Turks
Extra's:
• Fun & Games,
• Music Time,
• Muziekvideo Faith Hill,
• Spotlight on Location,
• Verwijderde scènes,
• Outtakes,
• Who School,
• Makeup Application and Design,
• Seussian Set Decoration,
• Visual Effects,
• Wholiday Recipes 3 Recipes,
• By the Numbers,
• Bioscooptrailer,
• Productie aantekeningen,
• Filmografieën,
• The Grinch Game Trailer,
• DVD-ROM extra's

Andere recente releases van deze maatschappij