:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> AMERICAN HAUNTING, AN
AMERICAN HAUNTING, AN
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2007-05-03
FILM
1817, Tennessee. John Bell (Donald Sutherland) en zijn vrouw Lucy (Sissy Spacek) wonen met hun kinderen in een afgelegen huisje in de bossen van Red River. Hun rustige leventje valt in duigen wanneer John een dispuut heeft met de lokale heks Kate Batts over een lapje grond. Het kerkelijke gerecht stelt Kate in het gelijk, maar toch is de vrouw woedend en vervloekt ze het brave gezin...

Je moet het regisseur Courtney Solomon wel nageven: de man heeft kloten! Nadat in 2000 zijn droom- en debuutproject Dungeons & Dragons spectaculair flopte (budget: 45 miljoen dollar, wereldwijde opbrengst nog geen 34 miljoen $) en hij door de meeste critici voor amateur werd versleten, komt Solomon in 2006 op de proppen met An American Haunting. Hiervoor regelde hij via zijn After Dark Films zelf de financiering (budget: 14 miljoen dollar) en bracht de film zonder tussenkomst van het grote, boze studiosysteem in Amerika uit via Freestyle Releasing op een bescheiden 1700 schermen. Die gok werd met een wereldwijde opbrengst van meer dan 25 miljoen dollar niet alleen de grootste financiële hit van independent distributeur Freestyle Releasing, maar ook van Solomons eigen After Dark Films. Daardoor kon F.R. films distribueren - resulterend in onder andere Nacho Cerda's debuut The Abandoned en het nu al controversiële Captivity, met de bevallige Elisha Cuthbert.

Maar buiten het financiële aspect valt het ook aan de film zelf op dat Solomon gegroeid is als regisseur. Niet alleen baadt An American Haunting in een heerlijk spokerig sfeertje - mede gestuwd door het knappe production-design en de bijpassende soundtrack - bovendien komt de film direct uit de startblokken en slaagt Solomon erin om het vlotte tempo aan te houden. Gelukkig wordt er niet teveel leentjebuur gespeeld bij de Japanners en probeert Solomon spanning en spektakel op andere manieren te realiseren. Dat resulteert in enkele geslaagde scènes, al laat Solomon zich regelmatig meeslepen in zijn enthousiasme door het gebruik van veel moderne filmtrucjes (zoals beeldversnellingen en het werkelijk vervelende switchen tussen kleur en zwart-wit) en lijkt hij 'spanning' met 'snelheid' te verwarren.

An American Haunting is een plezierig weerzien met oude rotten zoals Donald Sutherland en Sissy Spacek. Beiden leveren prima acteerprestaties, maar de moeilijkste rol wordt met bravoure vertolkt door de jonge Rachel Hurd-Wood. Hoewel er regelmatig speciale effecten opduiken wordt An American Haunting vooral gedragen door het acteerwerk van de cast en hoewel de monteur er in de tweede helft soms een rommeltje van maakt, slaat de ontknoping van de unrated versie de spijker keihard op de kop en vallen de meeste puzzelstukjes op het juiste moment op de juiste plaats. An American Haunting is schijnbaar gebaseerd op waar gebeurde feiten. Of u dat wilt geloven is uw zaak, maar An American Haunting is hoe dan ook een prima spokenprent, gezegend met een goede cast en dito climax.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 2.35:1-beeld ziet er prima uit met een goede diepte en goed detail. De heldere kleuren ogen natuurlijk en de schone print heeft geen last van vuiltjes. We hebben geen digitale compressiefoutjes kunnen waarnemen, maar wel enkele keren wat moire en hier en daar wat minimale filmgrain. De Engelse Dolby Digital 5.1-track komt aan de oppervlakte behoorlijk agressief over, maar bij nadere inspectie schiet de track toch wat te kort. Opgepast: het geluidsbeeld is vol en de dialogen komen helder en steeds verstaanbaar uit de centerspeaker, toch had er wat meer definitie en detail mogen inzitten. Bovendien zijn er op enkele momenten lichte tikken te horen, vergelijkbaar met de fout op één van de tracks bij Lord Of The Rings: The Fellowship Of The Ring. Voor sommigen zal dat enorm storend zijn, terwijl het anderen niet eens opvalt. Het is hoe dan ook spijtig en zeker als je merkt dat het probleem ook aanwezig is op de DTS 5.1-track, maar niet op het luider (en hoger) klinkende Engelse Dolby Surround 2.0-spoor.

EXTRA'S
Er zijn helemaal geen extra's, een gemiste kans aangezien de regio 1-versie tot de nok gevuld is met bonusmateriaal! Gelukkige hebben we wél de unrated versie.

CONCLUSIE
An American Haunting is een meer dan behoorlijke spokenprent, met een sterke cast in goede doen. De kale dvd van Universal heeft een goede beeldkwaliteit, maar op de twee 5.1-tracks zitten helaas enkele kleine foutjes. Die zullen misschien niet iedereen storen, maar in tijden van digitale perfectie is dat hoe dan ook een spijtige zaak.


cover
Studio: Universal

Regie: Courtney Solomon
Met: Donald Sutherland, Sissy Spacek, James D'Arcy, Rachel Hurd-Wood

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2006

Leeftijd:
16

Speelduur:
87 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582448467


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij