:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> NAJIB AMHALI - FREEFIGHT
NAJIB AMHALI - FREEFIGHT
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2007-05-07
OPTREDEN
"Als Marokkaan kom ik graag bij de mensen thuis"

Wij waren toch wel een beetje verbaasd toen het tijdschrift Humo begin dit jaar op de proppen kwam met Het Beste Van Najib Amhali (volgens hemzelf) als tweede dvd van Humo's Humor Hall Of Fame. In vergelijking met Wim Helsen, die instond voor de eerste dvd, is Najib Amhali in België, onterecht, stukken minder bekend. Vraag aan de gemiddelde Vlaamse comedy liefhebber om een aantal Nederlandse comedians / cabaretiers op te noemen en u zal eerder namen als Hans Teeuwen, Theo Maassen, Youp van't Hek of Freek de Jonge horen vallen. Net zoals bij Bert Visscher is de relatieve onbekendheid van Amhali in Vlaanderen hoofdzakelijk te verklaren door het feit dat hij jammer genoeg praktisch nooit te zien is in de Belgische theaters of culturele centra. Niet alleen staat een avondje Amhali gelijk aan een pak plezier, het zou heel misschien diegenen die Raf Coppens en Geert Hoste nog steeds beschouwen als het summum van humor de ogen kunnen openen.

Najib Amhali, die in 1971 in Marokko geboren werd, won in 1998 op het prestigieuze Leids cabaretfestival zowel de publieks- als de juryprijs. Hij kreeg al snel de bijnaam de Marokkaan uit de Jordaan en wist inmiddels uit te groeien tot één van de populairste komieken in Nederland. Uit een steekproef die begin dit jaar werd gehouden kwam hij zelf naar voren als de allerleukste Nederlander met een waardering van 8,2 op 10. Verrassender dan zijn overwinning was de vaststelling dat zowat 50 % van de Nederlanders die ondervraagd werden Amhali niet bleken te kennen. Wie echter kennis maakt met zijn werk blijkt wel vaak helemaal verkocht, iets wat nogmaals bewezen werd door het feit dat er voor zijn komende theater show reeds een pak vervalste kaarten in omloop zijn.

Tot Amhali beslist om (vaker) de belangrijkste Vlaamse steden aan te doen kunnen we gelukkig onze honger stillen met de drie dvds die inmiddels van zijn shows werden uitgebracht: Veni Vidi Vici, Most Wanted en het hier besproken Freefight (de eerder aangehaalde dvd Het Beste Van Najib Amhali bevat fragmenten uit de drie shows). In Freefight krijgen we gedurende zowat 100 minuten de kijk van Amhali op onderwerpen als integratie, het Nederlands Koningshuis, relaties, en racisme. Freefight is een erg grappige en evenwichtige theatervoorstelling geworden waarin Amhali de tijd neemt om zijn grappen en verhalen te vertellen. Hij schrikt er niet voor terug om stellingen in te nemen of om maatschappelijk geëngageerd uit de hoek te komen, zonder ook maar één moment prekerig over te komen. Amhali is niet alleen verbaal sterk tijdens Freefight, ook op muzikaal vlak komt hij, weliswaar kort, aangenaam uit de hoek. Dat Amhali een achtergrond heeft als acteur (hij was ondermeer te zien in Shouf Shouf Habibi!) komt niet alleen naar voor in zijn sterke podium présence maar ook wanneer hij moeiteloos overschakelt tussen een pak dialecten en accenten. Wat ons betreft is deze Freefight dan ook zeker een voorstelling die een u een kans moet geven.

BEELD EN GELUID
Zowel op de beeld- als geluidskwaliteit kunnen we niet veel aanmerken. De transfer is vrij van printbeschadigingen en oogt scherp met het nodige contrast. De Nederlandstalige Dolby Surround 2.0-track doet de dialogen glashelder klinken.

EXTRA'S
We krijgen naast een niet bijster interessant audiocommentaar (de weetjes zijn niet altijd even de moeite en er vallen nogal wat stiltes) door Amhali zelf enkel een blik achter de schermen tijdens de 13 minuten durende featurette Najib op tournee.

CONCLUSIE
Najib Amhali is zowat de ideale combinatie van een stand up comedian en een cabaretier. Een aanrader!


coverStudio: Play It Again Sam

Regie: Hans Sibbel
Met: Najib Amhali

Film:
8/10

Extra's:
1,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Cabaret

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004

Leeftijd:
AL

Speelduur:
100 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5050582122923


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Nederlands Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• Commentaar,
• Featurette

Andere recente releases van deze maatschappij