:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CONVOY
CONVOY
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2007-05-24
FILM
Wanneer trucker "Rubber Duck" (Kris Kristofferson) voor de zoveelste keer hardhandig in aanraking komt met de corrupte sheriff Lyle Wallace (Ernest Borgnine), besluit deze uit protest op de vlucht te slaan met enkele andere truckers en de knappe fotografe Melissa (Ali MacGraw). Wanneer deze vlucht op enorm veel sympathie kan rekenen van andere truckchauffeurs, groeit het geheel uit tot een waar konvooi van enkele kilometers lang...

"Kristofferson and MacGraw... ain't nothin' gonna get in their way!"

Het gebeurt niet veel dat films gebaseerd of geļnspireerd zijn op een liedje, maar toch is dit het geval met Convoy uit 1978. Zanger CW McCall had in 1974 voor een reclamespot een nummer geschreven dat (vooral) een enorme hit werd onder de CB-gebruikende truckers. Scenarioschrijver Bill L. Norton weefde hier een verhaal rond en niemand minder dan de legendarische cineast Sam Peckinpah (The Wild Bunch, Straw Dogs) verfilmde het geheel. Het eindresultaat is zeker geen onsterfelijke classic geworden - mede door het weinig uitgewerkte scenario en het feit dat Peckinpah door overdadig drug- en drankgebruik enorm aan het wankelen was, maar door de sterke cast in goede doen, enkele spectaculaire autostunts en geslaagde humor is Convoy toch een leuke avonturenfilm geworden.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 2.35:1 beeld heeft een bevredigende scherpte, met hier en daar een soft moment. Het contrast en het zwartniveau is prima. Op sommige momenten oogt de film wat gedateerd door aanwezige beeldflikkeringen en kleine krasjes, maar voor de rest ogen de kleuren helder en realistisch. De Engelse Dolby Surround 2.0-track klinkt zoals te verwachten beperkt en vlak, met weinig tot geen ondersteuning van de subwoofer. De dialogen komen verstaanbaar door, maar sommige geluidseffecten klinken aan de scherpe kant. De track klinkt behoorlijk zuiver, met als uitzondering een valse noot op 00:41:19.

EXTRA'S
Enkel de originele bioscooptrailer.

CONCLUSIE
Convoy is geen echte Peckinpah-klassieker, maar dat maakt de film er niet minder amusant op! De dvd van Universal is bevredigend qua beeld en geluid. Enkel spijtig dat er geen echte extra's aanwezig zijn. Voor een zacht prijsje toch een leuke aanwinst!


cover
Studio: Universal

Regie: Sam Peckinpah
Met: Kris Kristofferson, Ali MacGraw, Ernest Borgnine, Burt Young, Madge Sinclair

Film:
7/10

Extra's:
1/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Avontuur

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1978

Leeftijd:
12

Speelduur:
104 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij