:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ORIGINE
ORIGINE
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2007-06-20
FILM
Door een bizarre ramp op de maan wordt het ecologische evenwicht in het universum bruusk verstoord. De aarde wordt voor het grootste deel vernietigd en groepjes met overlevenden proberen terug een enigszins normaal leven op te bouwen op de ruïnes van de moderne samenleving. De krachten van het woud hebben echter de overmacht en aangezien de mensheid niet kan overleven zonder water uit de overgebleven wouden, moeten de mensen deze gehoorzamen. Zo ontstaat er na jaren toch een vreedzame maatschappij, bekend als de Neutrale Stad. Maar niet iedereen kan zich verzoenen met het feit dat mensen moeten luisteren naar de krachten van de wouden. Zo onstaat er al snel een ondergrondse rebellenbeweging. Deze groep, onder leiding van Shunack (Kenichi Endo), scheiden zich af van de Neutrale Stad en trekken naar het industriële gebied van Ragna. Wanneer Agito (Ryo Katsuji) - de zoon van één van de grondleggers van de Neutrale Stad - tijdens wat kattenkwaad stuit op een hermetisch afgesloten cabine met daarin een knap meisje, lijkt het conflict met Shunack in een stroomversnelling te komen. Het meisje, Toola (Aoi Miyazaki), blijkt namelijk de sleutel te hebben tot een machtige machine die het ecologische evenwicht terug kan herstellen en zo hoopt Shunack de krachten van het woud voor eens en altijd te vernietigen...

Origine (originele titel: Gin-iro No Kami No Agito) uit 2006 is de eerste volwaardige animatiefilm van Gonzo Digimation en het moet gezegd dat deze zeker naar meer smaakt! De animaties zijn erg knap en het realisme wordt verhoogd door subtiele verbeteringen met de computer. Origine heeft een mooi verhaal, met een goed tempo en een ecologische ondertoon die stemt tot nadenken. Het is helemaal geen geen actie- en geweldspektakel geworden, maar toch zijn er enkele snedige actiesequenties aanwezig die je zeker zullen bijblijven. Origine heeft bovendien een prachtige soundtrack, die goed aansluit bij de sfeer van de film en de score van Taku Iwasaki zorgt voor enkele onvervalste kippenvel-momenten. Het scenario werd geschreven door de debutanten Naoko Kakimoto en Nana Shiina. En ook regisseur Keiichi Sugiyama barste niet van de ervaring! Het is waarschijnlijk dan ook hier aan te wijden dat ondanks de goede bedoelingen Origine nergens écht het niveau haalt van toppers zoals Akira, Ghost In The Shell of Princess Mononoke. Daarvoor mist de film iets te veel diepere uitwerking en bovendien is er nergens echt de dreiging te voelen alsof het voortbestaan van het leven op het spel staat.

BEELD EN GELUID
Het anamorfisch uitgevoerde 1.85:1 beeld heeft een goede scherpte en een (soms iets te) hoog contrastniveau. De volle en helder ogende kleuren komen mooi tot hun recht en hebben een natuurlijke aanblik. Het beeld ziet er erg proper en is vrij van vuiltjes en beschadigingen. Buiten soms wat minimale filmgrain en fragmenten met lichte aliasing, zijn er geen dramatische oneffenheden te melden. De Japanse Dolby Digital 5.1-track heeft een mooi vol en ruimtelijk geluidsbeeld, met een prima dynamiek en ondersteuning. De dialogen klinken op hun beurt zuiver en worden tijdens heel de film mooi verstaanbaar weergegeven. Ruis en storingen hebben we niet direct waargenomen.

EXTRA'S
Enkel een resem trailers en/of clips uit andere bij Kaze uitgegeven anime-producties en een pagina met dvd-credits. Niets om over naar huis te schrijven dus!

CONCLUSIE
Origine is een meer dan behoorlijke Japanse animatieprent, voorzien van een ecologisch randje. De dvd heeft een prima beeld- en geluidkwaliteit, maar schiet helaas te kort op het gebied van extra features. Toch een leuke tip voor de liefhebbers!


cover
Studio: Filmfreaks

Regie: Keiichi Sugiyama
Met: Ryo Katsuji, Aoi Miyazaki, Kenichi Endo, Yűko Kotegawa

Film:
7,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Manga

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2006

Leeftijd:
12

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
3700091008936


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Japans Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Japans Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Credits,
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij