:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CHIPS - DE COMPLETE SERIE 1
CHIPS - DE COMPLETE SERIE 1
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2007-10-08
SERIE
Jeugdsentiment is het sleutelwoord als we over CHIPS praten. Het eerste seizoen van deze politieserie over de belevenissen van twee Californische 'zwaantjes', zoals wij deze gemotoriseerde flikken in onze contreien noemen, dateert alweer van 1977 (Tevens het geboortejaar van yours truly). Laat ons wel zijn, net als Knight Rider en The A-Team is dit hopeloos gedateerde televisie, volgepropt met halfzachte grappen, acteertalent van de euh... middelste plank en héél wat inferieure auto-achtervolgingen. Maar het is natuurlijk net dit wat de serie 30 jaar na z'n televisiedebuut zo aantrekkelijk maakt. Niks flitsende digitale trucages, MTV-camerabewegingen en psychologische terreurondervragingen ala 24 en The Shield, maar wel zonnige Californische feelgood-politieverhaaltjes met in de hoofdrol een blonde surfboy, heiliger dan de paus, en een verwaande hispanic met het verkeerde gevoel voor humor. Beiden gehuld in nauw aansluitende, lichtbruin katoenen kostuumpjes, afgerond met de opnieuw in de mode zijnde Johhny Knoxville-zonnebril en de welgekende witte dax-helm. U merkt het ook, beste lezer, de jaren '70 zijn volop terug.

Een ander pluspunt van de show is het feit dat je een mooi retro-zicht krijgt op de Californische gemotoriseerde cultuur van eind de jaren '70: een droom voor elke autoliefhebber. Hoofdrolspelers Erik Estrada en Larry Wilcox worden, gezien het budget en de leeftijd van de show, verbazingwekkend goed in beeld gebracht terwijl ze op hun witte glimmende bolides zigzaggend door het drukke Californische verkeer glijden. Respect my authority, het welgekende zinnetje van South Park's Cartman kwam spontaan in ons op terwijl we genoten van deze California Highway Patrol-tijdreis naar onze jeugdjaren.

AFLEVERINGEN
Dit eerste seizoen telt 22 afleveringen waarvan u hieronder telkens de titel en een beknopte samenvatting zal vinden.

1. Pilootaflevering
Jon en Ponch proberen bende op te rollen die een aantal autodiefstallen op hun geweten hebben. Ponch heeft het niet makkelijk met kapitein Getraer.

2. Undertow
De bestuurder van een takelwagen maakt er een gewoonte van om z'n gestrande automobilisten te beroven.

3. Dog Gone
Een hond veroorzaakt een ongeval en het is aan onze protagonisten om het beest te vangen. Enkele onverlaten proberen de motor van Ponch te saboteren.

4. Moving Violation
Jon krijg het bijna aan de stok met een gigantische chauffeur die van pure woede z'n wagen in de vernieling helpt. Jon wordt door het zoontje van een recent overleden verkeersslachtoffer verkeerdelijk als z'n vader aanzien.

5. Career Day
Enkele mooie modellen veroorzaken een verkeersopstopping. Ponch's motor moet binnen voor herstellingen. De kapitein maakt hier handig gebruik van om Ponch bureauwerk te geven. Ponch kennende, zal dit uiteraard niet te lang duren.

6. Baby Food
Een vrachtwagen verliest een lading met babyvoedsel. Bij nader onderzoek blijkt het voedsel giftige substanties te bevatten dus gaan Ponch en Jon erop uit om de resterende dozen terug te vinden.

7. Taking Its Toll
2 dieven vluchten na een overval op een tolhuisje. Het is de start van meerdere misdrijven en een verregaande achtervolging .

8. Green Thumb Burglar
Een dief doet niks liever dan de planten van openbare plaatsen stelen. Aangezien de kapitein zelf groene vingers bezit, zet hij persoonlijk de achtervolging in.

9. Hustle
Ponch ontdekt dat Jon blijkbaar een sterke bowlingspeler is. Aangezien er een tornooi aankomt doet Ponch een aantal zware gokken met deze voorkennis in het achterhoofd

10. Highway Robbery
Ons duo arresteert een motorrijder die er een gewoonte van maakt om filerijders te beroven. Deze is echter geen onbekende voor Jon.

11. Name Your Price
Er vinden de laatste tijd veel diefstallen van Rolls Royces plaats. Onze Chips doen er alles aan om de dieven te klissen. Ponch vindt echter wel nog de tijd om mee te doen aan een televisiespelletje.

12. Aweigh We Go
Door een verkeersongeluk belandt er een boot op een aanhangwagen in een kapsalon. Poch zou graag de boot aanschaffen en probeert Jon te overhalen.

13. One Two Many
Een dubbelganger van Jon maakt het blijkbaar nogal bont. Zolang deze charlatan op de baan is ziet het er niet goed uit voor de credibiliteit en de carrière van onze held.

14. Rustling
Ponch gaat van de veronderstelling uit dat het binnenkort Jon's verjaardag is en plant een verrassingsfeestje. Een veehandelaar probeert de verzekering op te lichten door z'n eigen vee te stelen.

15. Good
Jon en Ponch willen eens iets anders en worden overgeplaatst naar Malibu. In hun vrije tijd bezoeken ze natuurlijk het plaatselijke strand.

16. Vintage '54
Verscheidene problemen volgen elkaar in sneltempo op. Een baby wordt achtergelaten in een parkeerzone, een skydriver hangt hulpeloos boven de snelweg te bengelen en een container geraakt los van de vuilniswagen en rolt stuurloos van een helling.

17. Hitch-Hiking Hitch
Ons duo botst op 2 liftende meisjes. Niet veel later dienen ze hen uit een hachelijke situatie te helpen.

18. Cry Wolf
Een vals alarm laat zowat de volledige Californische hulpdiensten uitrukken. Blijkbaar zou een ziekelijk persoon hiervoor verantwoordelijk zijn.

19. Crash Diet
Jon en Ponc krijgen te maken met een oorlogsveteraan die modder naar voorbijrijdende wagens gooit. De kapitein eist dat z'n korps de overbodige kilo's kwijtraakt.

20. Rainy Day
Slecht weer zorgt ervoor dat onze helden niet met de motor kunnen uitrukken, dus rijden ze deze keer mee met de politiewagen.

21. Crack-Up
Jon en collega Grossie lopen verwondingen op en worden opgenomen in het ziekenhuis. Ponch krijgt in tussentijd z'n kapitein als partner.

22. Flashback!
Brent Delaney, de rookie rechtstreeks uit de politieschool, heeft het snel verkorven bij z'n collega's. In tussentijd worden er uit het politiedepartement aan de lopende band motorfiesten gestolen.

BEELD EN GELUID
De 4:3-aspectratio is op zich uiteraard geen verrassing. De scherpte en detail van het beeld verrassen echter wel in positieve zin. Uiteraard zitten er hier en daar enkele minder scherpe scènes in, maar die zijn gelukkig zwaar in de minderheid. Het is uiteraard niet al positief wat de klok slaat want zo merkten we o.a meermaals vuiltjes, krassen en haartjes op in het beeld. De ene aflevering ziet er jammer genoeg ook beter uit dan de andere. Over het algemeen ziet en voelt de show er nog steeds identiek uit als in onze herinneringen. De mono-track van Chips is niet indrukwekkend te noemen maar doet desalniettemin een behoorlijke job. De klassieke opener klinkt misschien een beetje flets maar is wel helder waarneembaar, zonder enige vorm van beschadiging. De dialogen zijn perfekt verstaanbaar en alles werd op een aanvaardbaar volume geregistreerd.

EXTRA'S
Jammer genoeg bleek enkel Erik Estrada te vinden te zijn voor het bonusgedeelte van dit eerste seizoen. In Ponch politietips geeft de man met de prachtige ogen (wist m'n vrouw terloops te vermelden) allerhande interessante weetjes en achtergrondinformatie bij 13 van de 22 afleveringen. Elk filmpje duurt tussen de 1 en 2 minuten en werden gefilmd in en rond het California Highway Patrol Center. In 'CHiPs, The Ride Out Of Spanish Harlem' krijgen we interview voorgeschoteld met de bedenker van de serie en opnieuw met Erik Estrada. Zaken die o.a besproken worden is de chemistry tussen de twee hoofdacteurs, het castingsproces van Estrada, het realisme van de show en het latino-element van Estrada. Leuke featurette die zo'n 11 minuten in beslag neemt.

CONCLUSIE
License and registration please, zowat de meest uitgesproken quote tijdens deze 'feelgood' flikkenreeks met in de hoofdrol 2 agenten van de Californische gemotoriseerde politiebrigade. De iets ouderen onder ons kunnen genieten van hun jeugdherinneringen en de jonge garde kan met een gerust hart ontdekken hoe braafjes onze tv-series destijds waren. Beeld en geluid overleefden de tand des tijds en deze box stelt enkel iets of wat teleur op het vlak van de extra's.


coverStudio: Warner

Regie: Edward M. Abroms, Phil Bondelli, Michael Caffey, Nicholas Colasanto, Barry Crane, Georg Fenady, John Florea, Gordon Hessler, Paul Krasny, Don McDougall, Ivan Nagy, Christian I. Nyby II, Ric Rondell
Met: Robert Pine, Erik Estrada, Larry Wilcox, Paul Linke

Film:
7/10

Extra's:
4/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Detective

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1977

Leeftijd:
AL

Speelduur:
+-1012 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321906123093


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Mono 1.0
Frans Dolby Mono 1.0
Italiaans Dolby Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
• 2 featurettes

Andere recente releases van deze maatschappij