:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GEERT HOSTE 09 - DWARS
GEERT HOSTE 09 - DWARS
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2002-02-18
OPTREDEN
Zelfverklaarde hofnar Geert Hoste verklaarde ooit in het legendarische TV1-programma De Drie Wijzen dat hij tijdens zijn legerdienst wacht moest houden aan het Paleis der Natiën, het Belgische parlement. Omdat hij zichzelf te goed vond om voor Herman De Croo en soortgelijken te moeten salueren, had hij er niets beters op gevonden dan zichzelf als clown verkleed aan de poort van het parlement vast te ketenen. Wat hem enkele dagen cachot heeft gekost.

We zijn twintig jaar verder, en wat Geert Hoste tegenwoordig doet, verschilt niet zo heel veel van zijn stunt van weleer. Na het enkele jaren geprobeerd te hebben als mimespeler, is Hoste in 1993 begonnen met een jaarlijks weerkerende "eindejaarsconférence", waarin hij de binnen-en buitenlandse politiek op zijn onnavolgbare wijze op de korrel neemt. Natuurlijk heeft hij hierbij overduidelijk trekjes overgenomen van die andere grote Nederlandse cabaretier, Toon Hermans, onder meer wat woordspelingen betreft, maar Geert Hoste is ook een stuk brutaler in zijn aanpak, en geneert zich niet om de leden van de koninklijke familie te vergelijken met een stel geestelijk minderbedeelden of zoogdieren. Ook hebben we zelf bij enkele live-optredens van Hoste gemerkt dat de man niet te beroerd is om mensen die bijvoorbeeld te laat in de zaal binnenkomen, uitvoerig te ondervragen over de reden van hun laattijdigheid, waarbij Geert Hoste zich niet stoort aan het feit dat de show al tien minuten bezig is.

En toch... zijn shows worden jaar op jaar meer succesvol, en voor deze tiende editie werd de integrale show, die vorige jaren telkens op video te koop was, tevens uitgebracht op DVD, dus dat vonden we wel een bespreking waard. Het grote verschil met de shows die op nieuwjaar op de VRT worden uitgezonden, is dat deze laatste ruwweg maar de helft van het totale, twee uur durende, optreden van Hoste coveren, en dat je soms wel eens "gecensureerd" materiaal bij de talloze her-her-heruitzendingen op VT4 ziet. Hierdoor gaat echter een groot deel van de coherentie verloren, en vallen enkele running jokes compleet in het water.



Met deze DVD heet dit euvel opgelost te zijn, en inderdaad, de registratie is nagenoeg de complete conférence zoals Hoste die weggeeft in de zalen, modulo de improvisatie van het moment. En 2001 was - zoals alle jaren - een goed jaar voor conférenciers. Om te beginnen wijdt Hoste uitvoerig uit over de geboorte van België's nieuwste kroonprinses, en zijn visie op het hele gebeuren, van verwekking tot bevalling. De rest van ons dierbaar vorstenhuis wordt zoals gewoonlijk ook weer behoorlijk te kakken gezet, Prins Woef op kop. Hostes verdienste is dat hij echter genoeg afwisseling in zijn act brengt, niet over het koningshuis verder blijft drammen, en tijdig op een ander onderwerp overspringt. Wat niet wil zeggen dat er enkele draden te pas en te onpas terug worden opgepikt, zoals de inmiddels historische uitspraak "'t Iiis een vrrrooouwtje" en een scheldtirade aan het adres van minister van Binnenlandse Zaken Duquesne, die nu eens alle criminaliteit van België gaat oplossen door... het verplichten van het fietsslot. Zelfs over meer "gevoelige" onderwerpen, zoals 11 september kan Geert Hoste aardige grappen brouwen, door het internationale conflict te herleiden tot een afrekening binnen het oliemilieu tussen de families Bush en Bin Laden. Andere kop van jut van het jaar is ex-minister Johan Sauwens die zijn eigen politieke toekomst heeft op het spel gezet door het inmiddels beruchte bijwonen van een bijeenkomst van het extreem-rechtse Sint-Maartensfonds, of, zoals Hoste het noemt, een "koffietafel voor bejaarden". Passeren verder nog de revue: de boemboemcampagne van Mieke Vogels (die volgens Hoste niet alleen met een Volvo rijdt maar er ook als één uitziet), de politieke herverkaveling (Bert Anciaux noemde volgens Hoste zijn nieuwe partij Spirit omdat Huilbui één letter te lang is voor op de kiesbrieven), het verschil in stijl tussen de Vlaamse gezond uitziende tennissters en hun ziekelijke Waalse collega's, de begrafenis van Paul Van den Boeynants, de sluiting van de Zillion en de onfrisse rol van "zakenman" Frank Verstraeten, de plastuit, biologische wapens, de Dag van de Masturbatie en natuurlijk de roemloze ondergang van Sabena.

Politiek cabaret is een uitstervend genre, maar Geert Hoste heeft dit genre de laatste jaren weer de benodigde zuurstof verschaft. Hij heeft er dan ook voldoende talent voor in huis: een onnavolgbare mimiek, die hem in staat stelt om quasi zonder attributen een zaal twee uur lang geboeid naar zijn uitleg te laten luisteren, een fijn gevoel voor woordgrapjes en een stevige dosis brutaliteit. Geert Hoste levert twee uur topamusement voor een Arenbergzaal die voor de gelegenheid gevuld werd met TV1-coryfeeën. U herkent in het publiek onder meer: Ann Ceurvels, Axel Daseleire, Martine Tanghe, Jan Becaus en Nolle Versyp. En als bisnummertje laat hij de zaal nog meezingen in een zelfgemaakte compositie over alles wat in 2001 is verdwenen, en het levenslicht zag...

BEELD EN GELUID
Ondanks het feit dat het beeld op TV-formaat 4:3 is gebracht, het geluid slechts 2.0 is, en een one-manshow een zeer statisch gegeven is, is op technisch gebied op de DVD niet het minste aan te merken. De transfer is scherp maar bevat toch wat te veel grain, de kleuren zijn stabiel, soms wel wat overbelicht wanneer er bijvoorbeeld een publieksshot wordt genomen, maar dat hoort nu eenmaal bij live-materiaal. Ook is er nogal wat interlacing aanwezig, maar in een redelijk statische show zoals deze vormt dat nauwelijks een probleem. De kracht van Geert Hoste's humor ligt hem meer in het verbale en niet in het twee uur aanschouwen van een rondspringende rare vogel. Desalniettemin is het toch fijn om te merken dat men de nodige zorg aan de technische kant van de disc heeft besteed.




EXTRA'S
Deze disc bevat geen extra's.

CONCLUSIE
Niet iedereen houdt van Geert Hostes stijl van humor, maar een integrale show zoals deze is een stuk beter dan de verkapte compilatie-uitzendingen op TV, en benadert de sfeer van een zaalshow zo goed als mogelijk is. We hopen dat iemand op de VRT dit leest en er eens aan denkt om de schatkamers van hun archief te openen. Uiteraard zou het mooi zijn dat ook Hostes vorige eindejaarsconférences zouden worden uitgebracht op DVD, al was het maar om later nog eens nostalgisch naar terug te blikken, maar wat weerhoudt de VRT van enkele van hun vele kwaliteitsprodukten ook op DVD uit te brengen, zoals de beklijvende dramareeks Stille Waters? Go, VRT.....



cover



Studio: TV1

Regie: -
Met: Geert Hoste

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Cabaret

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
AL

Speelduur:
120 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5425001820092


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Vlaams Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij