:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> AC/DC - PLUG ME IN
AC/DC - PLUG ME IN
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2007-12-25
AC/DC
"I'm on a highway to hell. My friends are gonna be there too". Profetische woorden van Bon Scott want nog geen jaar na de release van hun laatste succesalbum HighWay To Hell uit 1979 mag AC/DC op zoek naar een nieuwe zanger. Scott was niet vies van een glaasje meer of minder en dat betekende zijn ondergang. In februari 1980, na een avondje stevig doorzakken, stikt Scott in zijn eigen braaksel. Moederziel alleen. Muzieklegendes blijken geen lang leven beschoren. Zoals zovele anderen voor en na hem.

Deze verzamelaar biedt een mooi overzicht van 1975 tot 2003 alhoewel sommige nummers twee keer op de playlist staan. Het eerste schijfje is volledig gewijd aan concertfragmenten, televisieopnames en interviews met Bon Scott als zanger. Het tweede schijfje behandelt de periode na de dood van Bon Scott en toont recenter materiaal. Heel zeldzaam is volgens mij het livefragment Bedlam in Belgium, een nummer uit het minder geslaagde Flick Of The Switch. Uit een interview van jaren geleden meen ik me te herinneren dat AC/DC deze song schreef na een onvergetelijk warm en enthousiast onthaal tijdens het eerste Belgische concert met Brian Johnson als zanger.

Bon Scott was de bezieler van de groep. Hij lag aan de basis van het ontstaan van AC/DC en zorgde in de tweede helft van de jaren zeventig voor hun grootste successen. Hij was erg charismatisch en flirtte met camera en publiek. Hij bracht de nummers met gevoel, iets wat je van zijn opvolger Brian Johnson niet altijd kunt zeggen. Scott was ook meer een zanger dan Johnson die het vooral moet hebben van zijn ruwe hese stem. Tijdens the seventies was hun muziek toegankelijker voor een breder publiek. Ze had een aanvaardbaar rock and roll-gehalte. In een grappig interviewfragment wordt AC/DC voorgesteld als concurrent van Van Halen. Stel je voor. Met de komst van Brian Johnson evolueerde AC/DC meer naar concertzalen en grote arena's.

Je kan de eerste schijf beschouwen als een best of want als fan moet ik eerlijk toegeven dat deze periode toch veruit de beste is uit het AC/DC-tijdperk. Het jaar na de dood van Scott werd Back In Black op het publiek losgelaten, een eerbetoon aan de overleden frontman én tevens het eerste album met Brian Johnson als zanger. De release werd een nooit gezien succes, ging maar liefst 20 miljoen keer over de toonbank en is tot op heden het best verkochte AC/DC-album ooit. Nadien ging het artistiek stilaan bergaf. De jaren tachtig zijn er om snel te vergeten met uitzondering van een handvol songs waaronder For Those About To Rock dat na meer dan twintig jaar nog steeds een erg sterk nummer is. Pas met het weer-ga-lo-ze Thunderstruck leek AC/DC in 1990 opnieuw uit de 'dood' herrezen. Hun volgende album Ballbreaker uit 1995 bevatte nog enkele hits maar nadien bleek het licht opnieuw uit te gaan.PLAYLIST
DVD 1 (1975-1979)
1. High Voltage
2. It's A Long Way To The Top (If You Wanna Rock 'N' Roll)
3. School Days
4. T.N.T.
5. Live Wire
6. Can I Sit Next To You Girl
7. Baby Please Don't Go
8. Hell Ain't A Bad Place To Be
9. Rocker
10. Rock 'N' Roll Damnation
11. Dog Eat Dog
12. Let There Be Rock
13. Problem Child
14. Sin City
15. Bad Boy Boogie
16. Highway To Hell
17. The Jack
18. Whole Lotta Rosie

Bonus:
Interview at Sydney airport, April 1976
Interview in Covent Garden, London, August 1976
Problem Child Baby Please Don't Go
Interview/Dirty Deeds Done Dirt Cheap
Bon Scott Interview
Rock 'n' Roll Damnation
Live and Interview
Live Super 8 Bootleg Film

DVD 2 (1981-2003)
1. Shot Down In Flames
2. What Do You Do For Money Honey
3. You Shook Me All Night Long
4. T.N.T./Let There Be Rock
5. Back In Black
6. T.N.T.
7. Shoot To Thrill
8. Guns For Hire
9. Dirty Deeds Done Dirt Cheap
10. Flick Of The Switch
11. Bedlam In Belgium
12. Back In Black
13. Highway To Hell
14. Whole Lotta Rosie
15. For Those About To Rock (We Salute You)
16. Gone Shootin'
17. Hail Caesar
18. Ballbreaker
19. Rock And Roll Ain't Noise Pollution
20. Hard As A Rock
21. Hells Bells
22. Ride On
23. Stiff Upper Lip
24. Thunderstruck
25. If You Want Blood (You've Got It)
26. The Jack
27. You Shook Me All Night Long

Bonus:
Beavis and Butt-Head "Ballbreaker Tour" introfilm, 1996
Hells Bells, Interview Brussels & Live
Interview at Monsters Of Rock, August 1984
Gone Shootin' Rehearsal
Rock Me Baby (The Rolling Stones with Angus and Malcolm Young, 2003)

DVD 3 (Between The Cracks)
1. She's Got Balls
2. It's A Long Way To The Top (If You Wanna Rock 'N' Roll)
3. Let There Be Rock
4. Bad Boy Boogie
5. Girls Got Rhythm
6. Guns For Hire
7. This House Is On Fire
8. Highway To Hell
9. Girls Got Rhythm
10. Let There Be Rock
AC/DC Live at Houston Summit, October 1983:
11. Guns For Hire
12. Shoot To Thrill
13. Sin City
14. This House Is On Fire
15. Back In Black
16. Bad Boy Boogie
17. Rock And Roll Ain't Noise Pollution
18. Flick Of The Switch
19. Hells Bells

BEELD EN GELUID
Aangezien de opnames een periode van bijna dertig jaar overspannenn en op uiteenlopende dragers zijn opgenomen, is het niet verwonderlijk dat beeld- en geluidskwaliteit danig variëren. Dat is tevens de achilleshiel van deze release. Nergens hebben de makers van deze dvd de moeite gedaan om beeld en geluid te restaureren. Originele opnames zijn klakkeloos naar dvd getransfereerd met als gevolg dat bijvoorbeeld de zwart-witopnames uit 1976 (gemaakt in St. Albans High School) haast niet te bekijken zijn. Veel strepen en ruis in het beeld en vaak ook onscherp. Verschillende opnames uit de jaren tachtig en negentig laten eveneens grotendeels te wensen over. Enkel de opnames van de afgelopen jaren kunnen enigszins bekoren. De geluidskwaliteit is in hetzelfde bedje ziek. Het geluid uit de beginperiode klinkt nogal kil en hard terwijl de recentere concerten een meer uitgebalanceerd geluid laten horen.EXTRA'S
AC/DC Plug Me In verschijnt in twee versies: een Deluxe Edition met 2 schijfjes en een Collector's Edition met een extra derde schijfje Between The Cracks dat naast livefragmenten ook het concert "Live at Houston Summit" uit 1983 bevat. Uitgezonderd deze bonus dvd zijn beide releases bijna identiek.

Het boekje bevat concertfoto's en een artikel van rockjournalist David Fricke, geschreven n.a.v. deze release. Op de Deluxe Editon is er sprake van een tweede boekje met een foto-overzicht van drie decennia. De concertposter van Highway To Hell mag bij geen enkele fan aan de muur ontbreken, want het is een klassieker en tevens het laatste album met Bon Scott. De samenstellers hebben ook allerhande concertickets en badges bijgevoegd. Sommige kan je als sticker gebruiken.

Op beide schijfjes vinden we enkele korte interviews terug waarin voornamelijk Bon Scott of Angus Young het woord voeren. Dat ze niet veel interessants te vertellen hebben heeft veelal te maken met de povere en weinig originele vragen die de interviewer stelt. Een groep als AC/DC moet je muziek laten spelen. Vraag hen niet om iets boeiend te vertellen want dan kom je van een kale reis thuis. Eén van die interviews is trouwens in de catacomben van Vorst Nationaal opgenomen tijdens een promotietournee voor hun album Back In Black. Brian Johnson was op dat moment nog maar net enkele maanden bij de band en hij vertelt in het interview dat het succes en de impact van AC/DC toch wel groter zijn dan hij verwacht had.

Via de optie Rockbox kan je zelf de volgorde van de nummers bepalen. Je eigen AC/DC-jukebox als het ware! Voorts krijgen we nog enkele onuitgegeven concertfragmenten, oefensessies en bootlegs voorgeschoteld. Tot slot een minder interessante feature: krantenartikels en concertickets vliegen je om de oren. Jammer dat je de artikels niet kan lezen.

Wat ontbreekt er op deze dvd? Zonder twijfel een uitgebreide en diepgaande documentaire in de stijl van No Direction Home of Bruce Springsteen - Born To Run 30th Anniversary Edition, meer achtergrond en geschiedenis rond het ontstaan en de evolutie van de groep én de legendarische Bon Scott zou zeker een waardevolle aanvulling kunnen betekenen.CONCLUSIE
Plug Me In is muzikaal gezien een mooie release die menig AC/DC-fan zal doen watertanden. Het is tevens een terecht eerbetoon aan de charismatische Bon Scott die destijds het initiatief nam om de groep op te richten. Onder zijn leiding kende AC/DC dan ook de grootste successen. Zijn erfenis bleef ook na zijn dood overeind, zij het met de nodige ups en downs.


cover
Studio: Sony Music

Regie: diversen
Met: Bon Scott, Angus Young, Malcom Young, Cliff Williams, Phil Rudd, Brian Johnson, Simon Wright, Chris Slade, Mark Evans

Film:
9/10

Extra's:
5/10

Geluid:
5,5/10

Beeld:
5,5/10


Regio:
0

Genre:
Muziek

Versie:
U.K.

Jaar:
2007

Leeftijd:
E

Speelduur:
420 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
0886971430196


Beeldformaat:
van 1.33:1 tot 16:9 NTSC

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0
Engels Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans
Extra's:
• Bonusdvd “Between The Cracks”
• Boekje
• Interviews
• Poster
• Concertickets
• Krantenartikels
• Extra videoclips
• Rockbox