:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FIFA FEVER
FIFA FEVER
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2007-12-27
FILM
De 'Fédération Internationale de Football Association' bestond vorig jaar 100 jaar en dat zullen we geweten hebben. Deze mooie drie-disc uitgave van House Of Knowledge benadrukt de pracht en praal van het voetbalspelletje in al haar glorie. We krijgen het allerbeste gepresenteerd uit zowat 17 wereldbekers (maar ook uit 4 wereldbekers damesvoetbal !), jeugd- en futsaltornooien.
Als het nu gaat om een splijtende actie van Ronaldo, een prachtige vrije trap van Beckham of een geniale beweging van Zidane, alles is aanwezig om van deze mooie verzameling voetbalmomenten een must te maken voor alle voetballiefhebbers ter wereld. De documentairefilm 'Fifa Fever' zelf werd gespreid over de eerste twee discs en heeft een duurtijd van ongeveer 180 minuten.

Op de tweede disc vinden we verder nog 'Football Missionaries', een halfuur durend stuk over het ontstaan en de geschiedenis van de FIFA en hoe het spelletje de wereld in de loop van de jaren volledig in z'n ban hield. Zowat overal ter wereld zijn er immers varianten te vinden van het populaire balspel. Grootheden zoals Eusebio komen aan het woord om uit de doeken te doen welke invloed het groene veld heeft op onze samenleving.
Het derde stuk op deze tweede disc noemt 'The Official Film Of The 1930 UK': het gaat hier om een stille promofilm met gerestaureerd beeldmateriaal welke de eerste wereldbeker ooit in het daglicht stelt. In 1930 streden 13 landen (inclusief België !) om de felbegeerde titel. Ingekleurde beelden laten ons genieten van de finale waarin Uruguay uiteindelijk aan het langste eind zou trekken.

De derde disc uiteindelijk bestaat uit 4 stukken: 'Fifa's 30 Greatest Moments', 'Beautiful Century 100 Years Of Fifa', 'Beautiful Century 100 Years Of Fifa Expansian and Beyond' en 'European Origins'. De mooiste momenten beslaan niet alleen beschrijvingen van de grootste spelers ter wereld, zijnde o.a Pelé, Beckenbauer en Maradona, maar eveneens de mooiste wereldbekers en bijvoorbeeld ook het eerste Fifa-congres ooit. De beide 'Beautiful Century'-documentaires geven ons nog meer historiek met o.a prachtig beeldmateriaal van een jonge Pelé en zijn Braziliaanse companen. Ook de prachtgoal van Maradonna tegen England passeert de revue. Een goal die in het hedendaags, fysieke voetbal nog onmogelijk te maken valt, liet destijds het volledige voetbalwereldje in diepe ontroering achter. 'Groots' is eigenlijk het enige woord dat in ons opkomt als we dit doelpunt en de voorafgaande actie vanuit alle kanten op ons netvlies laten projecteren. 'European Origins' kauwt ons opnieuw een halfuur historiek voor maar dit keer ligt de nadruk eerder op de historische ontwikkeling van het spelletje in de Europese contreien. Net zoals in de twee voorgaande documentaires komt de heer Blatter himself een paar keer op de voorgrond om ons een paar clichés in te lepelen betreffende respect voor de tegenstander en scheidsrechter, fairplay en teamspirit.

BEELD EN GELUID
Aangezien 85% van het beeldmateriaal over iets minder dan 100 jaar gespreid ligt kan men niet al te hoopvol zijn over het beeldmateriaal. Het 4:3-beeld volstaat echter ruimschoots en de meeste beelden verteerden meer dan goed de tand des tijds. Voor het overgrote deel van het beeldmateriaal werd het immers hoogdringend dat men ze op een digitale drager vereeuwigde. Het grain, de oneffenheden en de vuiltjes spatten dan ook van het scherm af. Gelukkig draagt dit bij tot het historische karakter van deze uitgave. Feit is, de voorziene beelden zal je op géén enkele manier nog beter te zien krijgen, of men dient ze dringend en zwaar te restaureren. We mogen al blij zijn dat onze kleinkinderen dit in de toekomst überhaubt ooit nog te zien krijgen. Geluid zit in hetzelfde straatje als het beeldmateriaal. Hier en daar ratelt, kraakt en piept het een eindje weg, maar uiteindelijk is alles nog meer dan verstaanbaar. Men probeerde het geheel op te waarderen door er hier en daar een fris muziekje onder te zetten en over het merendeel van de beelden werd een hedendaagse, verstaanbare voice-over geplaatst.

EXTRA’S
Bonusmateriaal bij de vleet op elk van deze drie discs. Zo krijgen we ondermeer de top tien Fifa-goals te zien, zijn er voetbalbloopers aanwezig, is er een kleine featurette over de voetbalgames van electronicagigant Electronic Arts (met interview van Thierry Henry, een adept van dit soort spelletjes), krijgen we meer inzicht in de zenuwslopende affaire van de penalty en zijn er verslagen van zogenaamde 'pakskes slaag', ttz overwinningen met meer dan 5 tot 9 goals verschil!

CONCLUSIE
Kort samengevat is dit de meest uitgebreide voetbalbijbel voor de modale voetballiefhebber. De FIFA deed haar best om zoveel mogelijk materiaal in een zo kort mogelijk tijdspanne op de kijker af te vuren, met als enige nadeel dat men er overal vrij kort en oppervlakkig overgaat. Dit is gelukkig iets wat het kijkplezier niet ontneemt, waardoor deze 6 uur voetbalhistoriek vrij vlot achter de kiezen gaat. Op beeld- en geluidsvlak werd het hoog tijd dat dit materiaal gedigitaliseerd werd en ook de liefhebbers van de extra's blijven niet in de kou staan. Mooie uitgave die in geen enkele voetbalfan z'n verzameling mag ontbreken.


cover
Studio: House Of Knowledge

Regie: diversen
Met: Ronaldo, Pele, Beckham, Zidane, Platini, Cruyff

Film:
8,5/10

Extra's:
7/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Sport

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2006

Leeftijd:
AL

Speelduur:
+-360 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664030745


Beeldformaat:
1.33:1 niet-anamorfische PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• 6 featurettes

Andere recente releases van deze maatschappij