:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> STARDUST
STARDUST
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2008-02-17
FILM
Het Engelse dorp Wall heeft, zoals de naam het aangeeft, een dikke vette muur rondom het terrein staan. Aan de overkant van de muur zit een bres, waardoor men in Stormgard terecht komt, een magische wereld waar op de troon beluste kroonprinsen, heksen en magiërs leven. Dunstan Thorne (Ben Barnes) kan ervan meespreken, want na één nachtje plezier met een lokale schone staat er plots negen maanden later een mandje voor zijn deur met een baby'tje, Tristan. Achttien jaar later is Tristan (Charlie Cox) uitgegroeid tot een flinke, zij het wat stuntelige loopjongen die zijn hart verpand heeft aan het mooiste meisje van het dorp, Victoria (Sienna Miller). Victoria's hand is echter al voorbestemd voor de redelijk snoeverige Humphrey (Henry Carvill). Wanneer er ver buiten Wall een vallende ster landt, belooft Victoria zijn aanzoek toch nog eens te overwegen als Tristan erin slaagt de ster tot bij haar te brengen.

Met behulp van een babylonische kaars, een erfstuk van zijn moeder, kan Tristan toch de wereld van Stormgard betreden en tot zijn grote verbazing is de gevallen ster géén klomp steen, maar een lichtgevend meisje (Claire Danes) dat luistert naar de naam Yvaine, die uit de hemel is gevallen nadat ze een soort van juweel tegen haar hoofd heeft geslingerd gekregen. Het juweel is de inzet tussen zeven zonen van de oude koning van Stormgard (Peter O'Toole) die niets liever doen dan elkaar vermoorden. Diegene die het juweel terug bezorgt, mag koning worden. Eén van de zeven schakelt de andere uit (we laten de spanning er even in en zeggen niet wie de laatste is die overblijft) en ook die gaat op jacht naar de ster. Voorts is de heks Lamia (Michelle Pfeiffer) op pad, aangetrokken door en gestimuleerd door haar twee zusters, een soort van auguren, omdat het gloeiend hart van een ster eeuwig leven kan betekenen voor wie er van kan eten en hun voorraad hart bijna op is. Ook Lamia werpt zich in de strijd om Yvaine te pakken te krijgen, maar da's helemaal de kunst, want naarmate ze haar toverkrachten gebruikt, begint ze systematisch te verouderen tot het type actrice dat alleen nog goed is om in de eerste en laatste vijf minuten van Titanic te figureren.

Maar voor het zover is, bezaait ze het pad dat Tristan en Yvaine moeten bewandelen met een reeks dodelijke valstrikken, de ene nog venijniger dan de andere. Gelukkig krijgen ze onder meer de hulp van de ietwat excentrieke kapitein Shakespeare (Robert De Niro) die een affectieve band met ze heeft en die bovendien doorziet wat voor een wezen Yvaine feitelijk is. Hij is ook de eerste die aan Tristan oppert dat mogelijk niet zijn onbereikbare Victoria zijn geliefde is, maar dat die zich wel eens dichter bij zou kunnen bevinden dan hij denkt: namelijk bij het sterrenmeisje.

Stardust is een aardige en redelijk begeesterde fantasyfilm die uiteraard de geëigende vormen van het genre geen geweld aandoet, maar vooral door mooi opgezette visuele effecten weet te overtuigen. Toch is het duidelijk dat dit een boekverfilming is (van Neil Gaman, om precies te zijn) en dat er verhaalsmatig toch hier en daar een paar "sprongen" worden gemaakt die alleen maar logisch zullen lijken voor wie het desbetreffende boek heeft gelezen. Hier en daar gaat het scenario erg vlug en zijn er zelfs dingen in weggelaten (plots gaat het over Victoria's verjaardag!). Best toch een titel om niet te veel bij na te denken, maar dan krijg je er ook wel een hele mooie fantasy-wereld voor in de plaats waarin zeven koningszonen die elkaar het licht niet gunnen (lees: het licht = reflectie van de kroon op elkaars kop), elkaar op de meest creatieve manieren om zeep trachten te helpen. Zo loopt één van de geesten gedurende de rest van de film nog met een bijl door het hoofd. Niet dat het niet gezellig blijft, het doet eerder allemaal wat stripverhaalachtig aan en echo's van andere feel-good fantasyfilms als The Princess Bride klinken voortdurend duidelijk op de achtergrond. Alleen aan het zien van Michelle Pfeiffer hebben we een trauma aan overgehouden, want als die straks écht ouder gaat worden, hopen we dat ze er niet zal uitzien als de heksincarnatie die hier is neerzet, want daar kan zelfs die oude kol met haar appel uit Sneeuwwitje niet aan tippen. Robert De Niro geeft een korte maar hevige performance als travestitisch geneigde ruwe zeebonk kapitein Shakespeare en doet dit met brio. De ster van de film is echter zowel letterlijk als figuurlijk Clare Danes, die zich niets van de clichés van de tere sterrenprinses aantrekt, maar eerder een gezonde verwondering tentoonspreidt ten opzichte van de aarde waar ze al duizenden jaren op heeft neergekeken maar waar ze eigenlijk niets vanaf weet. Wanneer ze dan haar monoloog begint over hoe slecht en verdorven de mensen wel zijn, maar dat ze daar de hand over het hart wil bij strijken bij het zien van zoveel Liefde, gaat de film even de té melige toer op. Voor de rest is dit een aardige fantasy-swashbuckler die op sommige ogenblikken nogal wat gelijkenissen vertoont met The Golden Compass. Toch bezit de film voldoende originaliteit om een eigen bestaansreden te verantwoorden.

BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit van deze release is bevredigend en vooral de grote zoombewegingen, waarbij men bijvoorbeeld van op de ruimte inzoomt tot op de plek waar de komeet is ingeslagen, zien er netjes en foutloos uit. Alleen wordt dit trucje net iets te vaak gebruikt, zij het in alle perfectie, om nog van originaliteit te kunnen spreken. De kleuren zijn stabiel en helder en de belichting, toch een key issue in een film als deze, is prima. De Dolby Digital 5.1-track, overigens de enige aanwezige, is foutloos maar zou af en toe de subwoofer iets actiever mogen benutten.

EXTRA'S
Deze regio 4-release is voorzien van Nederlandse ondertitels, maar is niet R2-gecodeerd (corrigeer me als ik het mis heb). Desondanks bevat de disc alle extra's die voor onze R2-versie aangekondigd staan, zijnde eerst en vooral de documentaire Good Omens: The Making of Stardust van ongeveer een half uur. Deze documentaire overstijgt het reguliere promopraatje, de deelnemers zijn niet even mals voor de productie en zijn eerlijk wat de tekortkomingen ervan betreft. Met zelfs uitleg over de gebruikte CGI, kostuums en locaties is het een redelijk beknopte documentaire geworden die langer had mogen duren. De 5 verwijderde scenes bevatten nog een paar leuke extraatjes die de film zelf echter niet significant zouden hebben veranderd. Om af te sluiten is er nog een blooper reel van vijf minuten en natuurlijk de trailer

CONCLUSIE
Stardust is een aangename fantasy-film, die echter volgens mij niet genoeg kracht heeft om het genre te overstijgen en niet-kenners over de streep te trekken. Alhoewel, deze film heeft wel het potentieel om een wat breder publiek aan te spreken, maar bij de bioscooprelease ervan was het alleszins (nog) niet gelukt.


cover
Studio: Paramount

Regie: Matthew Vaughn
Met: Claire Danes, Charlie Cox, Sienna Miller, Ricky Gervais, Jason Flemyng, Rupert Everett, Peter O'Toole, Robert De Niro, Michelle Pfeiffer, Ian McKellen

Film:
8/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
4

Genre:
Fantasy

Versie:
AustraliŽ

Jaar:
2007

Leeftijd:
PG

Speelduur:
122 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9324915071933


Beeldformaat:
2.40:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Engels CC
Extra's:
• Documentaire "Good Omens: The Making Of Stardust"
• Bloopers
• Verwijderde scènes
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij