:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BRUCE SPRINGSTEEN & THE E-STREET BAND - LIVE IN NEW YORK CITY
BRUCE SPRINGSTEEN & THE E-STREET BAND - LIVE IN NEW YORK CITY
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-03-02
CONCERT
Tien jaar was het geleden dat Bruce Springsteen en zijn legendarische E Street Band nog samen opgetreden hadden. In 1995 doken ze samen wel de studio in om enkele songs voor Springsteen's Greatest Hits op te nemen, maar afgezien daarvan was het reeds tien jaar geleden dat ze nog samen op een podium stonden. En ze genieten er duidelijk van, net als het uitzinnige publiek. In het interview verklaren ze trouwens allen dat het enorm leuk was nog eens bij elkaar te zijn. Zowel de muziekpers als de toeschouwers waren laaiend enthousiast over de optredens, er wordt zelfs gesproken dat deze reeks optredens tot hun beste live concerten ooit mogen gerekend worden. De concerten op deze DVD werden eind juni/begin juli 2000 in een uitverkocht Madison Square Garden in New York City opgenomen. De Amerikaanse betaalzender HBO heeft enkel de eerste show uitgezonden, de songs op de tweede schijf zijn nog nergens vertoond geweest, een leuke bonus op deze DVD dus.


De groep gaat snedig van start met My Love Will Not Let You Down, waarmee de toon voor het verdere verloop van het concert gezet wordt. Het tempo ligt hoog en een hele resem bekende songs passeren de revue, The River, Badlands, Atlantic City, Born To Run om er maar enkelen te noemen. Het publiek wordt geregeld aangespoord om mee te zingen wat de sfeer alleen maar ten goede komt. Opmerkelijk is het twintig minuten durende magistrale Tenth Avenue Freeze Out dat uitloopt in een gospelsong waarin Springsteen de overige groepsleden één voor één voorstelt. American Skin (41 Shots) is een krachtige en beklijvende protestsong waarin het dagelijkse leven in Verenigde Staten nog maar eens bekritiseerd wordt. Aanleiding was een handgemeen tussen de politie en de Guinese immigrant Amadou Diallo die in februari 1999 door de politie werd doodgeschoten. Op de tweede DVD staan dus zoals gezegd elf nummers die nog nooit eerder vertoond werden. In het oog springt de soloversie van Born In The USA, een hit uit 1984, vocaal perfect vertolkt en tevens aangrijpend. De tekst bekritiseert de Amerikaanse samenleving vanuit het standpunt van een oorlogsveteraan, en is dus geen ode aan Amerika zoals velen denken of gehoopt hadden.

Bruce Springsteen & The E Street Band spelen tijdens deze twee concerten de volgende nummers:

DISC 1:
My Love Will Not Let You Down,
Prove It All The Night,
Two Hearts,
Atlantic City,
Mansion On The Hill,
The River,
Youngstown,
Murder Incorporated,
Badlands,
Out In The Street,
Tenth Avenue Freeze Out,
Born To Run,
Land Of Hope And Dreams,
American Skin (41 Shots)

DISC 2:
Backstreets,
Don't Look Back,
Darkness On The Edge Of The Town,
Lost In the Flood,
Born In The U.S.A.,
Jungleland,
Light Of Day,
The Promise,
Thunder Road,
Ramrod,
If I Should Fall Behind

BEELD EN GELUID
Het concert werd opgenomen met een anamorfisch 1.78:1 beeldformaat, dat ook zo op DVD gezet werd. De beeldkwaliteit is vrij goed en bevat voldoende detail en scherpte. Het contrast is op enkele shots na prima geregeld en biedt solide en diepe zwarttinten. Bij één of twee scènes merk je een lichte grain, maar dit is zeker niet storend.

Twee geluidstracks op de DVD: een stereo PCM (1536 kbps) en een Dolby Digital 5.1 (448 kbps). Wij beluisterden deze laatste, een geluidstrack die met momenten redelijk agressief uit de hoek weet te komen, en daarbij soms wat te diep in de lage tonen doorzakt. De voorste kanalen worden goed aangesproken en hier ontstaat een voldoende open geluidsbeeld. De achterste kanalen worden voornamelijk gebruikt voor het gejuich van het publiek en sfeergeluiden. Op onze Sony 735 hebben we twee heel minieme drop-outs in het geluid kunnen vaststellen, slechts een fractie van een seconde. Niet echt dramatisch, maar een foutje als dit zou niet mogen.


EXTRA'S
Een fotogalerij met een aantal foto's zowel op als achter het podium, en interviews met Bruce Springsteen en enkele andere groepsleden zijn de enige extra's op deze DVD. Een bijzaak als je het ons vraagt want het is tenslotte het concert dat telt.

CONCLUSIE
Voor de fans een onmisbare DVD in hun collectie, laat dit duidelijk zijn. Het concert is fantastisch, het publiek enthousiast, de muziek (en teksten) van een hoog niveau. Beeld- en geluidskwaliteit scoren goed, de extra's zijn verwaarloosbaar, maar dit is feitelijk bijzaak. Het concert is wat telt, met maar liefst meer dan 190 minuten kijk- en luisterplezier!
cover
Studio: Sony Music

Regie: Chris Hilson
Met: Bruce Springsteen, Clarence Clemons, Roy Bittan, Danny Federici, Nils Lofgren, Patti Scialfa, Garry Tallent, Steven Van Zandt, Max Weinberg

Film:
10/10

Extra's:
2/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Muziek

Versie:
Europa

Jaar:
2000

Leeftijd:
-

Speelduur:
193 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5099705407196


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels PCM Stereo

Ondertitels:
geen
Extra's:
• Fotogalerij
• Interviews

Andere recente releases van deze maatschappij