:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> 10TH KINGDOM, THE
10TH KINGDOM, THE
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-03-03
SERIE
Een mengelmoes van sprookjeswerelden als Assepoester en Sneeuwwitje, fantasywereld met trollen en dwergen, een scheut Grimm en Tolkien, en een vleugje hedendaags New York. Zo kun je deze 7 uur durende miniserie samenvatten. The 10th Kingdom vertelt het verhaal van Virginia, een eenvoudige serveerster die met haar vader Tony in een appartement in New York woont. Ondertussen speelt er zich een tragedie af in één van de Negen Koninkrijken waar de trollen de sluwe en onbetrouwbare koningin uit haar cel bevrijden waarop zij met haar magische krachten prins Wendell in een hond doet veranderen. De prins belandt via een toverspiegel in een andere dimensie, het Tiende Koninkrijk, New York dus. Maar ook de trollen en een zekere Wolf, half mens, half wolf, komen in New York terecht. Hier ontmoet de hond Virginia en Tony. Al gauw blijkt dat de hond begrijpt wat ze zeggen en via een speciale wens kan Tony zelfs de hond verstaan. Na een aantal benarde situaties weet de hond/prins hen te overhalen om de toverspiegel te betreden. Zo belanden ze in een andere koninkrijk waar andere wetten gelden. Tony belandt in de gevangenis en doet verwoede pogingen om te ontsnappen. Ondertussen is zijn dochter gekidnapt door de trollen. Spoedig wordt ze bevrijd door Wolf maar al gauw worden ze achtervolgd door de boosaardige Trollenkoning en de duivelachtige Huntsman. Virginia, haar vader en Wolf belanden in een heleboel avonturen en gedurende hun gevarieerde tocht ontmoeten ze allerlei vreemde wezens en bizare karakters. Naast deze aartsmoeilijke taak wachten Virginia nog andere hindernissen: ze moet haar angst en woede weten te overwinnen over het feit dat haar moeder de familie in de steek gelaten heeft, en daarnaast ontwikkelt Wolf steeds meer gevoelens voor Virginia.

Deze leuke en onderhoudende miniserie biedt voldoende plotwendingen, spanning en humor zodat het geheel continu blijft boeien. Er werd bovendien op verschillende locaties binnen Europa gefilmd: Engeland, Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland. De opnames namen maar liefst zeven maanden in beslag en het prijskaartje liep op tot zo'n slordige 40 miljoen dollar. In de hoofdrollen herkennen we onder meer Ed O'Neill, Dianne Wiest en Rutger Hauer.

BEELD EN GELUID
De miniserie werd in het 1.33:1 standaardformaat opgenomen en wordt ook zo op DVD gezet. De kwaliteit is uitstekend, met mooie en volle kleuren, veel detail en scherpte, en een prima contrast. Slechts heel af en toe merk je wat ruis en enkele digitale compressiefoutjes. Het enige echte minpunt hier is het feit dat men geen breedbeeld opnames gemaakt heeft, een serie als deze had hierdoor optimaal tot zijn recht kunnen komen. De Engelse Dolby Digital 2.0 soundtrack klinkt behoorlijk goed en bevat een groot aantal effecten en actiescènes die met een 5.1-kanaal beter tot hun recht zouden gekomen zijn.EXTRA'S
Bridge Entertainment presenteert de drie DVD's in een mooie box. Deze release krijgt tevens enkele extra's mee. "The Making of the 10th Kingdom" beantwoordt al je vragen via een blik achter de schermen en interviews met cast en crew. In deze Nederlands ondertitelde documentaire vertellen de scenarist, regisseur en producent over het idee en de productie van deze serie. Daarnaast komen eveneens de locatie, kostuums en speciale effecten aan bod. "The Search for the hidden Kingdom" toont via tekstschermen meer feiten over de verschillende koninkrijken. Hier kan je via een easter egg (verborgen extra) informatie over het Tiende Koninkrijk opvragen. En tenslotte krijgen we de gebruikelijke cast & crew gegevens, en beknopte achtergrondinformatie over de personages uit de serie.

CONCLUSIE
The 10th Kingdom is een leuke en bijzonder geslaagde fantasy miniserie die bol staat van avontuur, actie, spanning en een vleugje humor. Wat de presentatie op DVD betreft, niets dan lof. De beeldkwaliteit is zeer goed al had men er beter aan gedaan om in breedbeeld te filmen, kwestie van de impact te vergroten. De geluidskwaliteit is prima zonder echt te overdonderen. Tevens bevat de DVD een boeiende Making Of documentaire die de productie van deze miniserie van kortbij toelicht. Mede dankzij de lage prijs is deze DVD een aanrader om in huis te halen! Bij DVD Koopjes kost deze titel net geen €42. Verkrijgbaar vanaf 26 maart 2002.


coverStudio: Bridge Entertainment

Regie: David Carson, Herbert Wise
Met: Ed O'Neill, Dianne Wiest, Rutger Hauer, Ann-Margret, John Larroquette, Kimberly Williams, Scott Cohen, Daniel Lapaine, Camryn Mannheim

Film:
7/10

Extra's:
5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Fantasy

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2000

Leeftijd:
12

Speelduur:
416 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711983452787


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• The Making of the 10th Kingdom
• Search for the hidden Kingdom
• Cast & Crew informatie
• About the characters
• Easter Egg

Andere recente releases van deze maatschappij