:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SURF'S UP
SURF'S UP (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2008-06-12
FILM
De surfende pinguin Cody Maverick (Shia LaBeouf) wilt meedoen aan de surfkampioenschappen op Pen Gu Island, een tropisch zwemparadijs. Zijn grote voorbeeld, surfdude Z (Jeff Bridges) heeft er eertijds het leven gelaten nadat hij bij een titelgevecht tegen Tank Evans (Diedrich Bader) tegen de rotsen is gesurfd. Cody komt er na een ongeluk achter dat Z helemaal niet dood is, maar zich heeft teruggetrokken uit het openbaar leven omdat de kampioenschappen hem niet meer aanspreken. Z is ontroerd door Codys toewijding en besluit de jonge surfer te gaan coachen.

Het stond eigenlijk in de sterren geschreven dat Warners Happy Feet en Dreamworks' Madagascar navolging zouden krijgen bij de concurrentie. Animatieregisseurs Ash Brannon en Chris Buck, die voor Disney onder meer Tarzan regisseerde, hebben zich van die taak gekweten. Na ook nog eens  March Of The Penguins te hebben verteerd, is er bij het publiek toch blijkbaar een soort pinguïnmoeheid ontstaan, want de film deed het niet echt schitterend aan de kassa. Voor het opzet van de film is een nogal aparte stijl uitgedokterd, dat nog het beste lijkt op een soort van reality TV, waarbij het lijkt of een cameraploeg Cody op zijn weg naar de surftop op de voet volgt, maar uiteindelijk worden de geijkte brave familievriendelijke filmrecepten weer bovengehaald, zoals een love interest (gevoicet door Zooey Deschanel), een funky sidekick (een gepluimde kip gevoicet door Jon Heder), gevolgd door de onvermijdelijke zedenles ("er zijn belangrijkere dingen in het leven dan winnen"). De stemmencast is genietbaar, vooral Jeff Bridges steekt er bovenuit, maar de krampachtige poging om hip te zijn en zoveel mogelijk surfersjargon in 90 minuten te proppen zijn er bij momenten te veel aan. Toch mag het als een pluspunt gerekend worden dat de film negens probeert te teren op goedkope prépuberale grappen en toch een goed en coherent verhaal weet te bieden met sympathieke personages, waarbij het scenario vooral wordt opgehangen aan de surrogaat vader-zoonrelatie tussen Z en Cody. Technisch is deze film zeer netjes afgewerkt en de animatie was goed voor een Oscarnominatie. Terecht: het zomerse surfparadijs en de azuurblauwe golven van de Atlantische Oceaan zijn verbluffend. De soundtrack bestaat niet uit melige liedjes, maar uit eigentijdse popnummers die enkel als achtergrondmuziek dienen en niet door de karakters zijn ingezongen.

BEELD EN GELUID
Een HD-transfer van een digitale animatiefilm behoort perfect te zijn en dat is deze film ook, behalve dan dat er in bepaalde stukjes film opzettelijk beschadigingen zijn toegevoegd om ze op oude archiefbeelden en/of footage van een amateurcameraploeg te laten lijken. Daarnaast heeft deze film een levendig en aangenaam kleurpalet, een zeer heldere resolutie en mooi contrast. Compressie-artefacts en edge enhancement zijn niet aanwezig. De Dolby TrueHD-geluidstrack is perfect in balans, surrounds worden opengetrokken waar nodig, maar het geheel is zeker niet te luid gemaakt en de balans neigt overwegend naar de frontspreakers. 

EXTRA'S
De Blu-ray opent met twee audiocommentaren, eentje door regisseurs Chris Buck en Ash Brannon en producent Chris Jenkins, die blijkbaar ook in strandstemming zijn. De technische aspecten komen meer aan bod in het tweede commentaarspoor, ingesproken door visual effectensupervisor Rob Gradel, animatie-supervisor David Shopp en lay-outsupervisor James Williams, wiens bijdrage veel droger en minder substantieel is.

4 verwijderde scènes (8 min.) worden gepresenteerd als storyboards in redelijk goeie beeldkwaliteit maar duidelijk nog niet af. Een optionele inleiding van de filmmakers is mogelijk. 

De sectie Featurettes bevat vier onderdelen:
* In Arnold's Zurfinary (4 min.) krijgen de kindertjes taallessen in surfjargon.
* In "All Together Now: Surf's Up Voice Sessions" (17 min.) krijgen we onder meer te horen dat om een zekere spontaneïteit te kweken, de stemacteurs hun rollen samen hebben opgenomen en erg veel ruimte kregen om te improviseren.
* "Not a drop of real water" bevat drie korte vignettes. "Surf camera" (7 min.) toont ons hoe de makers het effect hebben gecreëerd om sommige scènes er uit te laten zien alsof ze door een handheld camera geschoten zijn. In "Making Waves" (13 min.) zien we hoe bijna fotorealistisch de golven door een computer worden gemodelleerd en in "Storyboard To Surfboard" (2 min.) kan je de verschillende lagen van  animatiefasen ontleden.
* In "Meet the penguins" (4 min.) besturen de animatoren - u raadt het nooit - twee echte pinguins.

De "Progression reels" (5 min.) zijn opnieuw een trip door de verschillende lagen van rendering. Hierna vinden we twee galerijen terug met personages en lokaties, een videoclip van Lauryn Hill en als extra smaakmakertje zijn aan deze disk nog de twee hilarische shorts The Chubbchubbs en The  Chubbchubbs Save Xmas (elk 6 min.) toegevoegd. Als u niet weet wie of wat de Chubbchubbs zijn, kijkt u best even onbevangen naar deze tekenfilms, ze zijn uiterst grappig maar nogal moeilijk te beschrijven als je de plot niet mag verraden.

De disk bevat ook nog twee easter eggs. 

CONCLUSIE
Surf's Up is een aardig pakketje vermaak. Ten opzichte van de dvd-release zijn er weliswaar een paar extra's gesneuveld, maar die waren inherent waardeloos.coverStudio: Sony Pictures HE

Regie: Ash Brannon & Chris Buck
Met: Shia LaBeouf, Jeff Bridges, Zooey Deschanel, Jon Heder, James Woods, Diedrich Bader

Film:
7/10

Extra's:
5,5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2007

Leeftijd:
AL

Speelduur:
85 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 5.1
Vlaams Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Grieks
Extra's:
• 2 audiocommentaartracks
• 4 verwijderde scènes
• Documentaire "Arnold's Zurfinary"
• Documentaire "All Together Now: Surf's Up Voice Sessions"
• Documentaire "Not a drop of real water: Surf camera"
• Documentaire "Not a drop of real water: Making waves"
• Documentaire " Not a drop of real water: Storyboard To Surfboard"
• Documentaire "Meet the penguins"
• Documentaire "Progression reels"
• Galerijen
• Videoclip Lauryn Hill "Lose Myself"
• Kortfilmpje "The Chubbchubbs"
• Kortfilmpje "The Chubbchubbs Save Xmas"
• Easter eggs 

Andere recente releases van deze maatschappij