:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> UNDERDOG
UNDERDOG
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2008-10-09

FILM
Na een bizar ongeluk in het lab van wetenschapper Dr. Simon Barsinister (Peter Dinklage), verandert een doodgewone beagle - genaamd Shoeshine - in een pratende hond met superkrachten! Onder de allesverbergende schuilnaam "Underdog" (Jason Lee) en uitgerust met een bijpassend superheldenkostuum, is Shoeshine vastbesloten om de inwoners van Capital City te beschermen. Wanneer hij gevoelens kweekt voor de spaniël Polly Purebred (Amy Adams) wordt het echter steeds moeilijker om zijn identiteit geheim te houden. As overmaat van ramp ontdekt Shoeshine dat Barsinister heel Capital City ten gronde wil richten...

"There's no need to fear. Underdog is here!"

Sinds begin jaren negentig hebben we in de vorm van Frederik Du Chau een tweede Belgische trots in Hollywood! Hoewel iets meer onder de radar dan Jean-Claude Van Damme, timmerde Du Chau langzaam maar zeker aan zijn carrière, eerst als animator aan Tom & Jerry: The Movie ('92) en drie jaar later als animatieregisseur van The Land Before Time III: The Time Of The Great Giving. In 1998 kreeg hij eindelijk de kans om een volledig bioscoopfilm te regisseren. Warner Bros wilde 'koning Disney' openlijk het vuur aan de schenen leggen met de ambitieuze animatieprent Quest For Camelot. De film maakte zowel op de critici, als op het bioscooppubliek weinig indruk en zodoende bleef het succes uit. Het zou dan ook zeven jaar duren eer Frederik Du Chau een nieuwe kans kreeg om zich te bewijzen! Dit keer echter géén animatie, maar een live-actionspeelfilm in de vorm van Racing Stripes. De familiefilm met een jonge Hayden Panettiere werd niet unaniem goed bevonden door de critici, maar het publiek daagde op en de film groeide uit tot een solide hit voor Universal, met een wereldwijde opbrengst van bijna 91 miljoen dollar. Dat hadden de chiefs bij ome Disney opgemerkt en de Belgische cineast werd ingehuurd voor een big budgetverfilming van de klassieke cartoon Underdog.

Underdog werd in 1964 geboren uit het creatieve brein van W. Watts Biggers (ook bekend als Buck Biggers), Chet Stover en illustrator Joe Harris. De cartoons van de klungelige superhond liepen met succes van '64 tot en met '73 en Frederik Du Chau is duidelijk een fan! Zijn filmversie staat bol van de verwijzingen naar de originele tekenfilms en bovendien wist hij alles mooi te vertalen naar het grote scherm. Peter Dinklage (Elf, The Chronicles Of Narnia: Prince Caspian) is prima gecast als de geschifte dokter Simon Barsinister, terwijl zijn rechterhand Cad goed ingevuld wordt door Patrick Warburton. Grapjas Jason Lee is geslaagd als de stem van Underdog, terwijl een leger CGI-tovenaars op behoorlijk geloofwaardige manier de superkrachten van de viervoeter in de verf zetten. Ook de rest van de cast is goed gekozen en levert prima werk af. Het is vooral leuk om James Belushi nog eens in een grote studiofilm te zien! Du Chau houdt duidelijk van dynamische beelden en de film heeft een strak tempo. De speciale effecten zijn over het algemeen knap, met hier en daar een kleine uitschuiver.

Underdog is én blijft een Disney-film en het wordt dan ook snel duidelijk dat Du Chau en het schrijversteam helaas overal op veilig hebben gespeeld. Het verhaal hangt aan elkaar van de typische zoete Disney-clichés, terwijl de humor braaf, flauw en behoorlijk voorspelbaar is. Dat zorgt ervoor dat Underdog veel van zijn glans en tanden verliest! De kinderen zullen er veel plezier aan beleven, maar voor de ouders valt de film veel te licht uit. Hoewel Underdog globaal niet het megasucces werd dat Dinsey voor ogen had, deed de prent het in Amerika meer dan behoorlijk met een opbrengst van 44 miljoen dollar.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 2.35:1-beeld ziet er goed uit, met volle en levendige kleuren. De scherpte is prima en ook diepte en detail zijn dik in orde. Digitale compressiefoutjes blijven beperkt tot een minimum en vuiltjes of beschadigingen zijn niet aan de orde. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt warm en dynamisch, met een prima spreiding en heldere goed verstaanbare dialogen uit de centerspeaker. De filmmuziek klinkt vol en ruimtelijk, terwijl ruis en andere oneffenheden in het geluid geen probleem vormen.

EXTRA'S
Zoals bij Disney steevast de gewoonte is, opent ook deze uitgave met een resem verplichte promotionele trailers. Onder de sectie vindt u de bioscooptrailer van de succesvolle familiefilm Enchanted en een vijftal weggeknipte scènes. Meestal zijn deleted scenes gebakken lucht of hebben ze weinig toegevoegde waarde, maar deze scènes (goed voor 6 minuten extra beeldmateriaal) geven de film effectief meer diepgang en entertainment! Vervolgens is er een clipje met bloopers en de tenenkrommende muziekvideo "Underdog Raps" van een zekere Kyle Massey. U heeft nog niet van hem gehoord? Wij ook niet! Na het bekijken van de videoclip begrijpt u waarom. Een leukere bonus en tof om te ervaren hoe dicht Frederik Du Chau langs het oorspronkelijke product schuurt, is een aflevering van de originele cartoon. Ze staat in 1.33:1 en duurt een dikke vijf minuten. Als laatste is er nog het interactieve 'dagboek van een filmhond', waarin de heldhaftige viervoeter ons rondleidt op de set. Een extra icoon voor informatie over de diverse sleutelscènes is beschikbaar.

CONCLUSIE
Underdog is een goed gemaakte, doch veel te brave en voorspelbare familiefilm uit de Disneystal. De technische kwaliteiten van de dvd zijn uitstekend en voor de liefhebbers zijn er een handjevol extra features toegevoegd. 
cover
Studio: Walt Disney Studios Home Entertainment

Regie: Frederik Du Chau
Met: Jason Lee, Peter Dinklage, James Belushi, Alex Neuberger, Patrick Warburton, Amy Adams

Film:
6/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Familiefilm

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2007

Leeftijd:
6

Speelduur:
79 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717418163730


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:

Engels Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1Ondertitels:
Nederlands, Spaans, Engels CC
Extra's:
• Cross-promotionele trailers
• Weggeknipte scènes
• Bloopers
• Muziekvideo
• Episode cartoon
• Interactief dagboek

Andere recente releases van deze maatschappij