:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HAROLD LLOYD - THE DEFINITIVE COLLECTION 3
HAROLD LLOYD - THE DEFINITIVE COLLECTION 3
Bespreking door: Dieter - Geplaatst op: 2008-12-30
Dit is de derde disk van Harold Lloyd - The Definitive Collection. In deze 10-delige collectie worden een dertigtal klassieke films van Harold Lloyd verzameld, vooral uit zijn stille periode, maar ook enkele talkies. Iedere disk bevat een drietal films. Op deze derde schijf staan Grandma's Boy (1922), Dr. Jack (1922) en Safety Last!(1923).

GRANDMA'S BOY
Lloyd, een jongeman die al zijn hele leven een lafaard is, dreigt ook onder de voet te worden gelopen wanneer zijn rivaal het meisje van zijn dromen versiert. Gelukkig sluipt er een misdadige landloper rond in het dorp, zodat de jongen zich vrijwillig kan aanbieden als hulpsheriff om de slechterik bij de lurven te vatten. Hij heeft hiervoor wel de hulp nodig van het geluksamulet van zijn grootvader. Grandma's Boy was de langste film die Lloyd tot op dat moment gemaakt had en dat voel je. Het tempo is te traag, de grappen komen niet snel genoeg en er is een onnodige, lange flashback naar de Secessie-oorlog, waarin Lloyd zijn eigen grootvader vertolkt. De plot ontrafelt zich bovendien ontzettend voorspelbaar, inclusief een finale wending die niemand zal verrassen.

DR. JACK
Hoewel de prent van de hak op de tak springt en eerder een aaneenrijging is van nauwelijks met elkaar verbonden gags, zal Dr. Jack een glimlach op de mond van grootste zuurpruim toveren. Harold Lloyd is ditmaal een plattelandsdokter die zijn heil zoekt in mensenkennis i.p.v. medicijnen. Dit valt ook een toevallige passant op: hij stuurt Lloyd naar een sanatorium waar een jonge, bevallige vrouw van haar depressie verlost moet worden. Laat nu net de dokter het medicijn zijn wat ze nodig heeft! De prachtige timing van Harold Lloyd komt uitstekend uit de verf in Dr. Jack, of hij nu zijn mimiek moet gebruiken of zijn fysieke paraatheid moet tonen. De sequentiële structuur van de prent laat je nooit echt toe je te identificeren met de protagonist, maar dat staat een regelmatige bulderlach niet in de weg. Geen blijver, deze film, wel een aangenaam tussendoortje.


 
SAFETY LAST!
Harold Lloyds bekendste film is ook een van zijn beste. Safety Last! is immers niet enkel een verrukkelijke romantische komedie met verwikkelingen, maar krijgt de kijker eveneens op het puntje van zijn stoel met de overbekende suspenserijke finale die ook anno 2008 nog moeiteloos overeind blijft. Het beeld van Lloyd die zich wanhopig vastklampt aan de wijzers van een kapotte wijzerplaat is terecht één van de meest beklijvende en herkenbare fragmenten uit de filmgeschiedenis. Dit is de apotheose van een sequentie die zo'n 25 minuten in beslag neemt en waarin geleidelijk zowel de spanning wordt opgebouwd als de lachspieren harder aan het werk worden gezet. Om geld voor zijn huwelijk te verdienen, moet de komiek een 12 verdiepingen tellend gebouw beklimmen. Naast zijn onervarenheid vindt Lloyd nog obstakels op zijn weg: opdringerige duiven, enthousiaste toeschouwers, overijverige interieurschilders en weerbarstige visnetten. De genialiteit van de sequentie schuilt niet zozeer in de cumulatie van de obstakels, maar in de komische timing van Harold Lloyd. De komiek glijdt op de juiste momenten weg, vindt steeds op het nippertje houvast en hanteert een juiste balans tussen angst en plezier in zijn mimiek en lichaamstaal.

De beroemdste scène uit Safety Last! (en uit Lloyds carrière) is echter geen plotse uitbarsting van creativiteit, maar slechts een logisch verlengstuk van een uitstekende romantische komedie die aan de sequentie voorafgaat. De plot breekt geen potten - jongen houdt meisje voor dat hij carrière maakt in de stad, maar moet improviseren als zij een onverwacht bezoekje brengt - maar het enthousiasme van Lloyd en co doet dat wel. De gags volgen elkaar tegen een snel tempo op en gaan van veeleisende klanten tot een dodenrit in trams en ambulances. De humor wordt voornamelijk door Lloyds fysieke talenten gevoed, maar krijgt extra spankracht dankzij de knap geschreven titelkaarten die spitsvondig met taal omspringen. Ondanks de ouderdom van de prent, ligt het tempo overigens op een niveau dat kan wedijveren met moderne komedies, wat de status van Safety Last! als trendsettende klassieker des te meer onderschrijft.

In de film werkte Lloyd samen met enkele getrouwen. Regisseurs Newmeyer en Taylor respecteren enerzijds de tot in detail uitgewerkte choreografieën van de komiek, maar vergeten niet om met intelligente camerastandpunten de kijker optimaal te engageren. Het is overigens enkel aan hun technische kunde te danken dat de de climax van de prent ook 85 jaar na dato de harten nog sneller doet slaan (er werden geen beeldtrucages gebruikt voor de sequentie). De chemie tussen Lloyd en tegenspeelster Mildred Davis (zijn echtgenote in het dagelijkse leven) is nog zo'n pluspunt van de film, net als het integreren van amusante subplots over herkenbare personages als een politieagent of de gerant van een grote winkel. Safetly Last! behoort kortom niet tot het kransje klassiekers dat vandaag de dag het bekijken niet meer waard is, maar blijft voor zowel cinefielen als leken een prent om te ontdekken en te herontdekken.


 
BEELD EN GELUID
De ouderdom van de film laat zich voelen op dvd. Safety Last! ziet er nog het beste van de drie uit, maar zelfs deze klassieker wordt geplaagd door een massa grain, printbeschadigingen en een wisselvallige scherpte. Ook voor de overige twee prenten op de schijf zijn dat overigens de voornaamste problemen. De geluidskwaliteit is een stuk beter, aangezien de opnames van de muziektracks dateren uit 2002 (met uitzondering van het een decennium eerder opgenomen spoor van Safety Last!)

EXTRA'S
De voornaamste extra is een levendig Audiocommentaar voor Safety Last! door filmrecensent Leonard Maltin en Richard Correll. In ware Statler en Waldorf-stijl ratelen ze hun mening over de film af in een aaneenschakeling van lovende volzinnen. Daarnaast bevat de disk een Fotogalerij.

CONCLUSIE
Van de drie Harold Lloyd-films op deze disk is Safety Last! de prent die het meeste opvalt: een verrukkelijke romantische komedie die eindigt met een adrenalinestoot van jewelste in wat misschien wel de beroemdste filmscène uit de geschiedenis is. Dr. Jack biedt ook degelijk vertier, maar Grandma's Boy is geen hoogvlieger. De beeldkwaliteit scheert evenmin hoge toppen, maar de soundtrack profiteert van een nagelnieuwe muziekopname. De belangrijkste extra is een audiocommentaar bij Safety Last!


coverStudio: Universal

Regie: Fred C. Newmeyer & Sam Taylor
Met: Harold Lloyd, Mildred Davis, John T. Prince, Charles Stevenson, Bill Strother, Noah Young

Film:
5-6,5-8/10

Extra's:
1,5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
4,5-4-5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1922-23

Leeftijd:
6

Speelduur:
190 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582565898


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds
Extra's:
• Audiocommentaar
• Fotogalerij

Andere recente releases van deze maatschappij