:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MONGOL
MONGOL
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2009-01-25
FILM
Mongolië, in het jaar 1172. Temudjin (Tadanobu Asano), een jonge en nog wat schuchtere knaap kiest uit een resem jonge meisjes zijn toekomstige vrouw Börte (Khulan Chuluun). Na vijf jaar zal hij terugkomen om te trouwen, maar eerst trekt hij de bergen in om een man te worden en belangrijke zaken te leren van zijn dappere, doch koppige vader. Alles loopt echter in het honderd wanneer zijn vader sterft door vergiftiging. In plaats van hun leider te wreken, keren de Mongolen zich tegen Temudjin, maar die heeft een sterke wilskracht en zelfs gevangenschap kan zijn ziel niet breken. Temudjin slaat op de vlucht en gaat op zoek naar zijn vrouw. Hij stelt haar voor aan zijn moeder Oelun (Aliya), maar het geluk is van korte duur wanneer Börte in de handen valt van een vijandige stam. Temudjin is vastbesloten om haar te bevrijden. Samen met zijn sluwe 'broeder' Jamukha (Honglei Sun) trekt Temudjin ten strijde. Niettegenstaande ze Börte kunnen bevrijden, verzuurt nadien de relatie tussen Temudjin en Jamukha. En dan slaat het noodlot toe en lijkt een oorlog onafwendbaar...

Mongol vertelt het historische ontstaansverhaal van de legendarische veroveraar Genghis Khan, de Mongoolse heerser die de lokale stammen verenigde tot één machtig volk. De regie van deze prachtige film is in handen van de Russische regisseur Sergei Vladimirovich Bodrov, die enkele jaren geleden al liet zien dat hij epische spektakels uitstekend kan tackelen met Nomad: The Warrior (2005). Wat onmiddellijk opvalt is het gebruik van vele en prachtige locaties. De film is grotendeels opgenomen in China en dat geeft de prent een authentieke sfeer die enkel maar onderstreept wordt door de geweldige soundtrack. De vechtscènes zijn op één hand te tellen en de film focust op de man achter de gruwelijke veldslagen. Terwijl dat de actieliefhebbers een beetje zal teleurstellen, is het een verfrissende aanpak van Bodrov. De dramatische scènes zijn misschien soms een beetje aan de trage kant, maar dankzij het uitstekende en vooral integere acteerwerk blijven ze boeiend en leef je mee met de tragische kanten van het verhaal. Wanneer Bodrov nadien naar een hogere versnelling schakelt voor de verbluffende en spectaculaire eindscène, zit je niet alleen met open mond te kijken, maar loopt het kippenvel ook meermaals over je rug!

In de hoofdrol herkent u ongetwijfeld Tadanobu Asano, die bij ons en in de rest van wereld bekend werd als de compleet geschifte Kakihara in het hypergewelddadige Ichi The Killer uit 2001. Voorts was hij ook geweldig in films als Electric Dragon 80.000 V, Zatoichi en Rampo Noir. Hoewel de castingkeuze misschien niet voor de hand ligt, speelt Asano de pannen van het dak en weet hij elke seconde te overtuigen als de historische Khan. Hij ontpopt zich van een onervaren jongeling, die ondanks dat hij vastzit in een tragische stammenstrijd niets anders wil dan een normaal vredig leven met zijn vrouw, tot een ontzagwekkende leider. Je kan niet anders dan geloven dat deze man erin slaagde om een rivaliserend, gewelddadig en wraakzuchtig volkje te verenigen! Ook de rest van de cast stelt niet teleur.

Sergei Bodrov heeft de teugels duidelijk strak in handen en hij ontvouwt het verhaal van Mongol op een rustige manier. De sobere regie werkt perfect bij de vele dramatische scènes en tijdens de aanwezige veldslagen verrast de cineast enkele keren door origineel uit de hoek te komen qua camerastandpunten. De choreografie is nergens te afgelikt en de gevechten zijn intens, rauw en gewelddadig. Kortom, zoals het hoort! Een andere uitschieter is het verbluffende camerawerk van de Nederlander Rogier Stoffers, die ook al de camera bediende voor onder meer Disturbia en Lakeview Terrace.

Dankzij Mongol kreeg regisseur Sergei Bodrov opnieuw de nodige aanbiedingen uit Hollywood, maar tot op heden is daar nog niets concreets uit voortgekomen. Het epische verhaal kreeg in elk geval een verdiende Oscar-nominatie voor de "beste buitenlandse film" en de film werd een gevierd internationaal kassucces.  

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 2.35:1-beeld is scherp, met een goed contrast en een realistische weergave van de kleuren. Het ene moment spatten ze van het scherm, terwijl ze even later een afgewassen aanblik bieden die perfect de sfeer weergeeft van de grauwe omstandigheden in de barre koude of de zanderige woestijnen. Het zwartniveau is solide en het beeld heeft een prima detail. Beschadigingen en vuil zijn niet aan de orde, terwijl digitale compressiefouten en filmgrain geen probleem vormen. De Mongoolse Dolby Digital 5.1-track is een warm en dynamisch spoor, dat al het wapengekletter perfect weergeeft en de epische soundtrack mooi tot leven brengt. De dialogen klinken helder en zijn gedurende heel de film goed te verstaan. Het Mongoolse DTS 5.1-spoor klinkt nog een tikkeltje beter, met iets meer ruimte en detail in de oorlogsscènes, maar verwacht geen wereld van verschil.

EXTRA'S
De extra's zijn misschien niet in grote aantallen aanwezig, maar het zijn effectief boeiende features die je keer op keer zal willen bekijken als je de film een warm hart toedraagt. De 26 minuten durende Making Of geeft de aftrap en blijkt een informatieve documentaire te zijn die effectief meer info levert over de idee achter de film en hoe die tot stand kwam. Je krijgt een boel setbeelden en de belangrijkste cast- en crewleden vertellen hoe het er op de set aan toe ging. Het interview (exclusief voor de Benelux-dvd!) met regisseur Sergei Bodrov is de volgende extra en dit gesprek (ongeveer 21 min.) krijgt overigens ook een Belgisch tintje, wanneer de Russische cineast zijn waardering uit over Jan Decleir (met wie de regisseur samenwerkte voor Running Free uit 1999). Nadien gaat Bodrov verder over het maken van Mongol, met interessante uitschieters zoals eventuele vervolgdelen, de look, de historische achtergrond en natuurlijk zijn toekomst. De originele bioscooptrailer en promotionele trailers voor andere releases van distributeur Lumière zijn eveneens van de partij.

CONCLUSIE
Mongol vertelt het historische verhaal achter de legendarische Mongoolse heerser Genghis Khan. Verwacht echter geen eindeloos vechtspektakel, maar eerder een verrassend intiem portret, gekruid met enkele sublieme veldslagen. De beeld- en geluidskwaliteit zijn prima en er zijn enkele boeiende extra's op de dvd te vinden.  cover
Studio: Lumière

Regie: Sergei Bodrov
Met: Tadanobu Asano, Honglei Sun, Khulan Chuluun, Aliya

Film:
8,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Historisch

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2007

Leeftijd:
16

Speelduur:
120 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5425019000776


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Mongools DTS 5.1
Mongools Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Making of
• Interview
• Bioscooptrailer
• Cross-promotional trailers 

Andere recente releases van deze maatschappij