:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WILDE
WILDE
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2002-04-19
FILM
Ondanks het feit dat hij getrouwd is en twee kinderen heeft, is Oscar Wilde (Stephen Fry) een praktiserende en flamboyante homo. In het Victoriaanse Engeland moet hij zijn activiteiten goed verborgen houden, want de zedenpolitie is niet mals. Door zijn enorm succes als theatherauteur kan hij zich wel wat meer permitteren dan een ander, en al snel is het feit dat hij het bed met verschillende mannen deelt, een publiek geheim. Alleen zijn vrouw Constance (Jennifer Ehle) verdringt de gedachte bewust, en klampt zich vast aan het ideaalbeeld van een gelukkig gezinnetje met vader, moeder en twee kinderen. Na een première van één van zijn nieuwe stukken wordt Wilde voorgesteld aan Lord Alfred "Bosie" Douglas (Jude Law), op wie hij prompt verliefd wordt. Alfred heeft een bijzonder labiele persoonlijkheid, vooral te wijten aan zijn harteloze vader, de Markies van Queensberry (Tom Wilkinson), die het uiteraard niet hoog op heeft met het homo-milieu waarin zijn zoon vertoeft, en dan vooral niet met Oscar Wilde. Hij heeft al een broer en een andere zoon tot een wanhoopsdaad gedreven, en Oscar is bang dat Alfred de volgende in het rijtje zal zijn. Alfred maakt echter ook overduidelijk misbruik van de generositeit van de erudiete Oscar, en wanneer de Markies Oscar schriftelijk uitscheldt voor flikker, meent Alfred dat dit de uitgelezen kans is om zijn vader een lesje te leren, en Oscar en hij slepen hem voor de rechtbank wegens smaad. Oscar heeft echter morele problemen om meineed te plegen en de beschuldigen van de Markies naast zich neer te leggen, en het hele boeltje komt als een boemerang terug op hen af. In plaats van een veroordeling van de Markies draait het proces uit op een veroordeling voor Oscar Wilde, en dan nog geen malse: twee jaar dwangarbeid wachten hem. Oscar is te trots om te vluchten, en draait de gevangenis is.

Liefhebbers van Victoriaanse drama's zoals The House Of Mirth of The Winslow Boy zullen erg veel plezier beleven aan deze biografie van één van de markantste schrijvers uit de Engelse literatuur. De prent had eertijds diverse nominaties op zak, waaronder een BAFTA voor beste actrice in een bijrol voor zowel Jennifer Ehle als Zoë Wanamaker (Harry Potter And The Philosopher's Stone) en een Golden Globe voor acteur Stephen Fry (Blackadder, Gosford Park), maar viel om de één of andere reden telkens net buiten de prijzen. In de huid kruipen van een historisch figuur is altijd een moeilijke taak, en Stephen Fry weet zich naar behoren de maniertjes van de fijnbesnaarde, welbespraakte Oscar Wilde eigen te maken. Jude Law (A.I., Gattaca, Enemy At The Gates), die altijd erg selectief is op zijn rollen, is de geknipte acteur om Wildes vriend en Nemesis Alfred Douglas te vertolken, compleet met dat altijd bij hem zo kenschetsend autodestructieve trekje. Voor de rest: magnifieke decors, veel dialogen die niet altijd even licht te vatten zijn voor wie niet bekend is met het literaire werk van Wilde en een zeer imposante en verrassend mooie muziekscore van de schier onbekende Debbie Wiseman, die totnogtoe vooral TV-films van muziek voorzag. Regisseur Brian Gilbert, als filmmaker bekend geworden met de anti-moslimfundamentalistenfilm Not Without My Daughter, houdt de touwtjes van de regie stevig in handen, en geeft vooral aan Stephen Fry uitgebreid vrij spel om zijn acteerkunsten te tonen.

BEELD EN GELUID
Voor de technische realisatie van deze DVD hebben we slechts één accurate term: bagger! Niet alleen is de film uitgevoerd in pan & scan, terwijl het originele beeldformaat 2.35:1 zou behoren te zijn, de beeldkwaliteit is om acute hoofdpijn van te krijgen. Het beeld zit vol - maar dan ook eens vol - printbeschadigingen, is donker en uiterst onscherp, de kleuren zien er uit als na een honderdtal wasbeurten met dat ándere wasmiddel (u weet wel, dat van die twee tonnetjes voor de prijs van één), en tot overmaat van ramp zitten de ondertitels daar nog eens op ingebakken. De geluidskwaliteit is al ongeveer even erg: wisselvallig, sommige scènes klinken alsof ze uit een lange buis komen, op andere ogenblikken klinkt de dialoog dan weer zo dof als een kerkuil met een bronchitis. We hebben verdorie VHS-banden liggen waarvan de kwaliteit beter is. Rode kaart!

EXTRA'S
De enige extra op deze disc zijn enkele pagina's met informatie over Brian Gilbert, Stephen Fry en Oscar Wilde, met onder meer een bibliografie van laatstgenoemde. Ook qua extra's scoort deze DVD een zware onvoldoende. En tussendoor: de op de hoes vermelde speelduur (90 minuten) ligt nog niet in de buurt van de werkelijke duur (111 minuten). Slordig!

CONCLUSIE
Was het niet voor de belachelijk lage prijs waarvoor je deze DVD kan vinden - en natuurlijk de kwaliteit van de film zelf - zou niemand deze kopen. Deze film heeft alleszins niet de transfer gekregen die deze verdiende. Wie de Engelse taal goed machtig is, kunnen we alleen maar adviseren uit te kijken naar de UK-versie, die klaarblijkelijk wel in het juiste beeldformaat is gepresenteerd, en toch nog een documentaire als extra kan bieden.


cover
Studio: Prime Time Entertainment

Regie: Brian Gilbert
Met: Stephen Fry, Jude Law, Vanessa Redgrave, Jennifer Ehle, Gemma Jones, Judt Parfitt, Michael Shjeen, ZoŽ Wanamaker, Tom Wilkinson

Film:
7/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
4/10

Beeld:
2,5/10


Regio:
2

Genre:
Biografie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1997

Leeftijd:
16

Speelduur:
111 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8712806028745


Beeldformaat:
1.33:1 pan&scan PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Achtergrondinformatie

Andere recente releases van deze maatschappij