:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CROSSING JORDAN - SEIZOEN 1
CROSSING JORDAN - SEIZOEN 1
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2009-02-19
SERIE
Forensisch pathologe Dr. Jordan Cavanaugh (Jill Hennessy) is buitengewoon intelligent, maar ze levert ook continu strijd met haar innerlijke demonen. Daardoor is haar aanpak op zijn zachtst gezegd onconventioneel, en haar obsessie voor het oplossen van moorden reikt stukken verder dan de autopsietafel. De drijvende kracht achter haar niet-aflatende, onorthodoxe speurwerk is één onopgeloste misdaad: de moord op haar moeder. Nadat ze jaren geleden in moeilijke omstandigheden diende te vertrekken, duikt ze terug op in Boston. Ze krijgt er de kans om weer in het team van de eigenzinnige Dr. Garret Macy (Miguel Ferrer) te werken met een groep sympathieke, doch excentrieke collega's: Dr. Mahesh Vijayaraghavensatanaryanamurthy (Bug voor de vrienden), receptioniste Lily Lebowski (Kathryn Hahn) en  de Brit Nigel Townsend (Steve Valentine). Ook haar vader Max Cavanaugh (Ken Howard) krijgt zo weer een belangrijke plaats in haar leven.

Net zoals bij een aantal andere recente releases krijgen we in de Benelux een release onder een nieuwe naam. In grote letters prijkt ditmaal Medical Examiners op de hoes met daaronder in kleinere letters de originele titel namelijk Crossing Jordan. Gezien wij geen zin hebben om mee te stappen in licht ridicule marketingcrap, zullen we het consequent houden op Crossing Jordan. De bijbelreferentie in de originele titel gaat wellicht aan de meeste kijkers/kopers voorbij, maar dat is nog geen reden om zomaar met een nieuwe titel voor de dag te komen.

Crossing Jordan is een serie die ondergetekende nooit te zien kreeg op tv en buiten de crossover met Las Vegas (tijdens het vierde seizoen) wist ik dus niet goed wat ik mocht verwachten. Was dit een zoveelste CSI-kloon of had Crossing Jordan meer te bieden? Na de eerste afleveringen was de balans niet echt positief te noemen maar beetje bij beetje raakte ik gecharmeerd door Crossing Jordan en zijn toffe personages. Innovatief, super origineel of speciaal kunnen we Crossing Jordan zeker niet noemen. Niet alles is even realistisch of plausibel, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door de innemende personages. Het grootste verschilpunt tussen Crossing Jordan en series als CSI of Criminal Minds is dat we hier een veel ruimere blik krijgen op de personages. Niet alleen hun werkomgeving is belangrijk, maar ook hun sociaal leven, hun relaties, hun angsten. Zo krijgt de verhouding tussen Jordan en haar vader redelijk wat gewicht in de verhaallijnen. De keuze van de makers om de personages de nodige diepgang te geven, zorgt voor afwisseling en een grotere "meeleeffactor". De meeste verhalen worden op het eind van de aflevering afgerond, maar er zijn gelukkig ook een aantal (interessante!) verhaallijnen die diverse afleveringen overspannen. Een ander sterk punt bij Crossing Jordan is de goeie mix tussen humor en spanning, een punt waar het geregeld fout durft te lopen bij gelijksoortige series. De makers hebben al tijdens het eerste seizoen uit hun fouten geleerd. Het irritante rollenspel tussen vader en dochter Cavanaugh (waarbij de één zich in de dader inleeft en de ander in het slachtoffer) verdwijnt zowat halfweg dit eerste seizoen. Ook over het acteerwerk en de casting kunnen we niet anders dan positief zijn. Wellicht zijn de bekendste koppen uit de serie die van Miguel Ferrer (Twin Peaks, Point Of No Return, LateLine) en hoofdrolspeelster Jill Hennessy, die ondermeer lange tijd te zien was in Law & Order. Ravi Kapoor dook op in Gideon's crossing. Van Kathryn Hahn kunnen we ons niet onmiddellijk haar rol in Anchorman: The Legend Of Ron Burgundy herinneren. Jerry O' Connell, de man met de babyface, zag u misschien al bezig in Scream 2, Sliders of een aantal Las Vegas-afleveringen.

Tijdens dit eerste seizoen weten de makers steevast een hoog niveau te houden met afleveringen 1.13. Miracles & Wonders en 1.20. The Gift Of Life als favorieten. De serie werd bedacht door Tim Kring, die tevens de man is achter Heroes.

AFLEVERINGEN
Er zijn van Crossing Jordan 6 seizoenen gemaakt. De laatste aflevering (nummer 122) werd in de V.S. uitgezonden in mei 2007. Het eerste seizoen bestaat uit 23 afleveringen:

Disk 1:
1.1. Pilot
In L.A. wordt ze afgedankt als lijkschouwer en ook haar cursus woedebeheersing loopt verkeerd af. Dus keert Dr. Jordan Cavanaugh met hangende pootjes terug naar de afdeling forensische pathologie van de staat Massachusetts die gevestigd is in Boston. Daar moet ze weer aan de slag met enkele vertrouwde gezichten en een paar nieuwe teamleden.

1.2. The Ties That Bind
Om de identiteit van een vrouwenlichaam zonder ledematen te achterhalen, dient Jordan zich naar de gevangenis te begeven. Ironisch genoeg is het haar gezinsleven en haar vader Max die Jordan de indruk geven dat ze opgesloten zit.

1.3. The Dawn Of A New Day
Jordan gaat uit haar dak wanneer ze de oude politiepartner van haar vader tegen het lijf loopt. Ze krijgt het ook aan de stok met haar baas Dr. Macy. Die heeft het op zijn beurt erg moeilijk met alle aandacht die Lily Lebowski, de nieuwe receptioniste, hem schenkt.

1.4. You Can't Go Home Again
Jordan belandt zelf in het vagevuur wanneer ze een onderzoek doet naar de verdachte dood van haar jeugdvriend, een brandweerman die omkwam bij het blussen van een uitslaande brand.

Disk 2:
1.5. Born To Run
Een louche stripclub vormt het decor voor een moord-annex-zelfmoord. Op persoonlijk vlak moeten Jordan en een oude vlam een aantal probleempjes onder ogen zien.

1.6. Believers
Jordans onderzoek naar de dood van de dochter van een senator, brengt vuile politiek spelletjes aan het licht. Macy heeft het moeilijk met het verzoek van een man om als vrouw te worden begraven.

1.7. Sight Unseen
De autopsie van een schooljongetje betekent voor Jordan en Max het begin van een wanhopige zoektocht naar een vermist tienermeisje. Trey en Bug proberen elkaar de loef af te steken om in de gunst te komen van een sexy antropologe.

1.8. Digger, part 1
De ontdekking van een drijvend lijk betekent voor Jordan de gedwongen samenwerking met een befaamde profiler van de FBI. Lily en Macy kunnen moeilijk overweg met hun echte gevoelens voor elkaar.

Disk 3:
1.9. Digger, part 2
De klopjacht op de seriemoordenaar duurt voort, terwijl Jordan bedolven raakt onder details van het onderzoek naar de Digger,

1.10. Blue Christmas
Naar huis gaan voor de feestdagen lijkt geen prettig vooruitzicht wanneer Jordan gedwongen wordt om het onderzoek naar de ex-partner van haar vader te leiden. Macy ziet er tegenop om kerstmis te vieren met zijn ex, haar nieuw vriend en zijn rebelse tienerdochter.

1.11. Wrong Place, Wrong Time
Jordan heeft het vreemde gevoel dat er zowel op persoonlijk als professioneel vlak van alles te gebeuren staat. Zo eindigt haar meest recente affaire op enigszins wrange wijze. Anderzijds krijgt ze vanuit onverwachte hoek hulp bij het oplossen van een bizarre bankroof met dodelijk afloop. We maken kennis met de overgeplaatste politie-inspecteur Woody Hoyt.

1.12. Blood Relatives
Een misdaad roept nare persoonlijke herinneringen op wanneer Jordans vriend, een advocaat, haar vraagt om de motieven achter een gruwelijke moord te onderzoeken.

Disk 4:
1.13. Miracles & Wonders
Iedereen op de werkplek wordt religieus op de proef gesteld. Jordan onderzoekt de onmogelijke dood van een dakloze man in een kerk. Max krijgt slecht nieuws in verband met zijn gezondheid.

1.14. Four Fathers
Het onderzoek naar de dood van een oud-student krijg een extra persoonlijk tintje wanneer Jordan een verband ontdekt met de nieuwe zaak van haar vader.

1.15. Acts Of Mercy
Jordan gaat opnieuw op onderzoek uit met inspecteur Hoyt. Samen onderzoeken ze de veronderstelde zelfmoord van een terminaal zieke bejaarde. Al snel valt de verdenking op haar dokter.

1.16. Lost And Found
De kinderlijke onschuld staat op het spel. In een race tegen de tijd moet Jordan de vermiste baby van een vermoorde junkie zien te vinden

Disk 5:
1.17. Crime & Punishment
Jordan en Woody gaan samen op pad om de dood van een huisvrouw met sadomasochistische neigingen te onderzoeken.

1.18. With Honour
George Davis, een inspecteur van de Marine, en Jordan bundelen hun krachten in het onderzoek naar de verdachte dood van een jonge korporaal. Ze deserteerde in Afghanistan en werd dood terug gevonden n een steegje in Boston.

1.19. For Harry, With Love And Squalor
Jordan legt haar onbestaande liefdesleven onder de loep en laat zich verleiden tot een riskant avontuurtje. Macy analyseert zijn relatie met zijn vader.

1.20. The Gift Of Life
De dood van haar oude mentor doet Jordan terugdenken aan het begin van haar carrière als lijkschouwer en haar vreemde relatie met Macy.

Disk 6:
1.21. Someone To Count On
Wanneer de enige verdachte in een moordzaak een 14-jarig meisje blijkt te zijn, roept Jordan de hulp in van een alom gerespecteerde veteraan in zijn vakgebied: Macy's mentor.

1.22. Secrets & Lies part 1
1.23. Secrets & Lies part 2

Een onderzoek in een psychiatrische afdeling maakt bij Jordan jeugdherinneringen los. Ze twijfelt over het gedrag van haar vader i.v.m. de moord op haar moeder.

BEELD EN GELUID
De beeld- en de geluidskwaliteit van Crossing Jordan zijn goed te noemen en van het niveau van gelijksoortige series. De transfer in het originele 1.78.1 oogt over het algemeen scherp met een redelijk goed contrastniveau. De Engelstalige Dolby Digital 2.0-track weet moeiteloos de verwachtingen in te lossen. Toch even opmerken dat het beeld van de pilot een heel stuk minder is. We krijgen een kwaliteit die meer doet denken aan vhs dan aan dvd.

EXTRA'S
We krijgen deleted scenes bij de afleveringen The ties that bind, Digger part 1, Digger part 2, Blue Christmas, Wrong Place Wrong time, Acts of mercy, For Harry with Love and Squalor. Interessant om te zien, maar niet essentieel. We krijgen op disk 5 een audiocommentaar door Tim Kring en Allan Arkush bij aflevering 19 en een gesprek uit 2008 (15 minuten) met Steve Valentine, Ravi Kappor, Kathryn Kahn en producent Allan Arkush. Op de zesde dvd kan u een audiocommentaar beluisteren bij aflevering 23, de laatste aflevering van dit eerste seizoen. De extra's worden afgesloten met een aantal interviews: een gesprek (17 minuten) tussen Tim Kring, Allan Arkush en Miquel Ferrer. Een gesprek (18 minuten) tussen Allan Arkush en Jill Hennessy over haar Jordan-personage en een gesprek (18 minuten) tussen Arkush, Kring en producent Dennis Hammer

We zouden de lezer ook nog willen wijzen op een slordigheidje van Universal: er is bij deze release gekozen voor Frans of Canadees bronmateriaal, waardoor een deel van de credits en een deel van de plaatsaanduidingen tijdens de afleveringen in het Frans verschijnen. Niet erg, maar het originele Engels lijkt ons nog een stuk interessanter!

CONCLUSIE
Het duurde een aantal afleveringen voor we Crossing Jordan echt wisten te waarderen, maar na het bekijken van dit volledige eerste seizoen zijn we zeker enthousiast, een meer dan aangename verrassing!cover
Studio: Universal

Regie: Allan Arkush, Andy Wolk, Donna Deitch, Ian Toynton, Dick Lowry
Met: Jill Hennessy, Miguel Ferrer, Ken Howard, Ravi Kapoor, Mahershalalhashbaz Ali, Kathryn Hahn, Steve Valentine, Jerry O'Connell

Film:
8,5/10

Extra's:
4/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
12

Speelduur:
+- 960 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5050582524284


Beeldformaat:
1.78 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Deleted scenes
• Interviews
• Commentaar

Andere recente releases van deze maatschappij