:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HIROKU THE GOBLIN
HIROKU THE GOBLIN
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2009-03-30
FILM
Wanneer er tijdens de zomermaanden twee mensen spoorloos verdwijnen in de buurt van het schoolgebouw,  gaat Masao Yabe (Masaki Kudou) - de zoon van één van de vermisten - samen met twee vrienden op onderzoek uit. In één van de schoolgangen wordt hij letterlijk omvergelopen door Hieda Reijirou (Kenji Sawada). Die avontuurlijke archeoloog is er rotsvast van overtuigd dat er bloeddorstige kobolds achter de verdwijning zitten...   

Drie jaar na zijn baanbrekende cyberpunkdebuut Tetsuo (1989) kwam de Japanse Shinya Tsukamoto aanzetten met de kleurrijke en groteske horrorcollage Hiroku The Goblin (originele titel: Yôkai hantâ: Hiruko). Voor deze film heeft Shinya Tsukamoto zich duidelijk heeft laten inspireren door Sam Raini's The Evil Dead, Stuart Gordons From Beyond en John Carpenters The Thing. De film is stukken rechtlijniger dan zijn latere borrelingen, maar zijn gepatenteerde visionaire stijl is gelukkig overal present!

Hiroku The Goblin
is bizar, erg sfeervol en op de juiste momenten spannend én shockerend. Hier en daar is er een snuifje geslaagde humor aanwezig die de spanning wat van de ketel laat. Het acteerwerk van de hele cast is prima en de vele aanwezige speciale effecten zijn gezien het lage budget gerust baanbrekend te noemen.

Het scenario - overigens gebaseerd op de manga van Daijirô Morohoshi - is boeiend van begin tot eind en zit erg goed in elkaar. De muziek doet erg jarentachtig aan (denk wederom John Carpenter) en past netjes bij de grotseke en nachtmerrieachtige horrorbeelden. Naast een boel straffe beeldcomposities voorziet regisseur  Tsukamoto zijn film ook van een vlot en snedig tempo. Hiroku The Goblin is inhoudelijk misschien niet zo straf als Tetsuo en A Snake Of June, maar dankzij enkele originele en visueel verbluffende vondsten groeide de horrorprent terecht uit tot een klassieker binnen het genre. 

BEELD EN GELUID
Wat onmiddellijk opvalt aan het anamorfische uitgevoerde 1.85:1-beeld zijn de warme en dynamische kleuren. Het zwartniveau is op zijn beurt voldoende en ook het schaduwdetail is dik in orde. Het beeld is scherp, met een goed contrast. De gebruikte filmprint is proper en de filmgrain blijft binnen de perken. De Japanse track klinkt goed, met een nette weergave van geluidseffecten en muziek. De dialogen komen mooi uit de centerspeaker en zijn over de hele lijn goed te verstaan. Ruis en andere oneffenheden hebben we niet direct opgemerkt. 

EXTRA'S
In de chique verpakking zit een interessant verzamelboekje met informatie over deze film en overJapanse horror in het algemeen. Op de disk zelf zijn alleen een handjevol trailers te vinden van andere uitgaven uit de steeds groeiende "Koinobori"-reeks.

CONCLUSIE
Hiroku The Goblin is een geslaagde Japanse horrorprent van de maker van cyberpunkclassics als Tetsuo en Tetsuo II: The Body Hammer. Beeld en geluid zijn prima, zodat deze uitgave - ondanks de weinige extra's - sowieso een must is voor de liefhebbers!


cover
Studio: Filmfreaks

Regie: Shinya Tsukamoto
Met: Kenji Sawada, Masaki Kudou, Hideo Murota, Megumi Ueno, Naoto Takenaka

Film:
7,5/10

Extra's:
2/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1991

Leeftijd:
16

Speelduur:
89 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9789058494344


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Japans Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Cross-promotional trailers
• Boekje

Andere recente releases van deze maatschappij