:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FORBIDDEN PLANET
FORBIDDEN PLANET
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2009-04-01
FILM
Commandant J.J. Adams (Leslie Nielsen) en zijn trouwe bemanning komen terecht op de mysterieuze planeet Altair-4. Daar kruisen ze het pad van de eigenzinnige dokter Edward Morbius (Walter Pidgeon) en zijn aantrekkelijke dochter Altaira (Anne Francis). Adams is onmiddellijk geïntrigeerd door de trouwe huisrobot "Robby" en Morbius vertelt hem over een sinds lang uitgestorven volk dat verstandelijk miljoenen jaren voor was op de mensheid. Adams is uiteraard ook gecharmeerd door de knappe verschijning van Altaira. Maar dan duikt er plots een bloeddorstig monster op...

Forbidden Planet was de eerste sciencefictionprent die wat buiten de afgebakende genrelijntjes durfde te kleuren. Het sciencefictiongenre bestond in de jaren vijftig vooral uit goedkope B-films vol boosaardige wezens en/of grote monsters. Dit was echter niet voldoende voor Fred M. Wilcox! Hij wilde een 'serieuze' ruimtefilm maken, die op elk gebied de grenzen zou verleggen. Met een boeiend scenario gebaseerd op William Shakespeare's The Tempest ging de crew aan de slag en het resultaat is zelfs meer dan vijftig jaar na datum nog steeds erg amusant.

Het acteerwerk is - ondanks de soms oubollige dialogen - meer dan prima. Het is soms wat vreemd om Leslie Nielsen (The Naked Gun, Scary Movie 3) in een serieuze filmrol te zien, maar hij is een verrassend overtuigende leading man en ook Walter Pidgeon is geweldig als de mysterieuze dokter Morbius. De film barst van de sfeer en dat is vooral te danken aan de behoorlijk memorabele elektronische soundtrack van Bebe en Louis Barron die z'n tijd ver  vooruit is. Spijtig dat de twee nadien niet echt meer potten braken in de filmindustrie!

De robot "Robby" en de vele aanwezige speciale effecten waren voor die tijd eveneens uitermate baanbrekend en werden terecht genomineerd voor een Oscar. Robby the Robot was voor MGM trouwens zo duur om te maken dat ze er niets beters op vonden dan hem ook maar te laten opdraven in de sciencefictionprent The Invisible Boy. Wat een geluk voor de studio dat het 'personage' zo aansloeg bij het publiek en dat het in de loop der jaren is uitgegroeid tot een waar scifi-icoon. Vandaag de dag, in een tijd waar CGI-effecten bijna hele films in beslag nemen, ziet het er allemaal heel wat minder geloofwaardig uit. Toch draagt dit ook bij tot de algemene charme van de film.

Forbidden Planet zal sowieso niet iedereen kunnen aanspreken, maar  wie zich ervoor openstelt, zal een leuke en voor zijn tijd goed gemaakte sciencefictionprent ontdekken, die gerust mag worden gezien als één van de belangrijkste sciencefictionfilms aller tijden. Want zonder Forbidden Planet géén Star Wars en Star Trek!

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 2.40:1-beeld is goed qua scherpte, met een uitstekend contrast en een prima schaduwdetail. Het zwartniveau is strak, met volle en warme kleuren die een duidelijk tijdsbeeld schetsen. De gebruikte print is verbluffend proper, met heel af en toe is een klein vuiltje en soms wat lichte beeldruis. De geremasterde Engelstalige Dolby Digital 5.1-track is een op de voorste kanalen gerichte geluidsmix, met zoals te verwachten weinig richting en een beperkte spreiding. Toch is het gezien het bronmateriaal een prima spoor! Zo klinkt de track voldoende zuiver, komen de heerlijke elektronische tonen prima tot hun recht en zijn de heldere dialogen over de hele lijn goed te verstaan.

EXTRA'S
Een netjes samengestelde featurette (13 min.) bevat maar liefst dertien weggeknipte en alternatieve scènes, afkomstig uit de werkprint. Sommige scènes hebben nog geen afgewerkte speciale effecten en voor elk fragment is er de nodige uitleg. Het beeld is wel soft, afgewassen en het oogt gedateerd, maar dat mag de pret niet drukken. Onder de noemer Lost Footage (10 min.) valt er ook nog een heleboel ruw beeldmateriaal te bekijken dat jaren verloren gewaand is en dat opgesloten zat in de kelders van MGM. Verwacht echter geen spectaculaire nieuwe plotontwikkelingen of leuke nieuwe avonturen van Robby the Robot, maar eerder allerhande testshots. MGM Parade was een televisieshow die in het midden van de jaren vijftig gedurende één seizoen op tv liep en die de kijkers een blik gunde op de dagelijkse werking van een grote filmstudio. Uiteraard gebruikte men dit programma ook om de nieuwe films in de kijker te zetten en op deze dvd kan u twee korte fragmenten zien die handelen over de film (samen 6 min.). Veel leuker is de integrale episode "Robot Client" (26 min.) van de televisiereeks "The Thin Man". De reeks had niets te maken met de sciencefictionprent, maar door de immense populariteit van Robby the Robot dook de sympathieke tinnen verschijning op in diverse series en programma's en zo ook in "The Thin Man". De originele bioscooptrailer en de promotietrailers voor vijf soortgelijke producties (waaronder de Robby the Robot spin-off The Invisible Boy) staan als laatste op het eerste schijfje.

Op naar de tweede disk. Wat onmiddellijk in het oog springt is de aanwezigheid van de bonusfilm The Invisible Boy, een licht onnozele sciencefictionprent uit '57 met - u raadt het nooit - Robby the Robot. De zwart-witprent kan in geen lichtjaren tippen aan Forbidden Planet, maar ze is zeker leuk. Alsof dat nog niet genoeg was, zijn er niet één, niet twee, maar liefst drie volwaardige documentaires aanwezig! De eerste, Watch The Skies: Science Fiction, The 1950's And Us, is een boeiende documentaire van bijna een uur die door middel van plezierige en open gesprekken met cineasten als Steven Spielberg, George Lucas, Ridley Scott en James Cameron de opgang van de sciencefictionfilm in de jaren vijftig uit de doeken doet. Je krijgt een boel leuke filmfragmenten te zien uit diverse klassiekers en de heren raken thema's aan zoals politiek, de culturele impact en uiteraard hun persoonlijke favorieten. Amazing: Exploring The Far Reaches of Forbidden Planet gaat gedurende een half uur dieper in op het ontstaan en de culturele impact van de film. Diverse fans en bewonderaars uit de industrie (zoals onder andere regisseurs Joe Dante, John Landis en John Carpenter) vertellen wat ze zo speciaal vinden aan deze sciencefictionklassieker. Last but not least is een documentaire van een kwartier over - hoe kan het ook anders - Robby the Robot! In Engineering a Sci-fi Icon komt één van de ontwerpers aan het woord  die enthousiast praat over het bewuste ontwerp, de werking, de waarheid achter de robot en de populariteit van het personage. Diverse acteurs en bewonderaars komen eveneens aan het woord.

CONCLUSIE
Forbidden Planet is een sciencefictionklassieker van formaat, die vandaag de dag nog steeds erg leuk is om naar te kijken! Warner Bros was zo vriendelijk om een indrukwekkende speciale editie op de markt te gooien met een verbluffende beeldkwaliteit, prima geluid en een schat aan goed uitgevoerde en boeiende extra's. Een must-have voor iedere zichzelf respecterende sciencefictionfanaat!


cover
Studio: Warner

Regie: Fred M. Wilcox
Met: Walter Pidgeon, Anne Francis, Leslie Nielsen, Warren Stevens & Robby the Robot

Film:
8/10

Extra's:
10/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1956

Leeftijd:
6

Speelduur:
94 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321932669121


Beeldformaat:
2.40:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital Mono 1.0
Spaans Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, Spaans, Portugees, Pools, Turks, Engels CC, Duits CC
Extra's:
Disk 1:
• Deleted scenes
• Lost Footage
• MGM Parade
• Episode "The Thin Man"
• Bioscooptrailer
• Cross-promotional trailers
Disk 2:
• Bonusfilm: The Invisible Boy
• Watch The Skies!
Forbidden Planet docu
• Engineering a Sci-fi Icon

Andere recente releases van deze maatschappij