:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PLANET EARTH
PLANET EARTH (BLU-RAY)
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2009-05-21
SERIE
Waar Earth, dat we eerder al bespraken, slechts een bloemlezing was uit het werk van regisseur Alastair Fothergill, krijgen we met Planet Earth zijn volledige verhaal te zien. Fothergill trok er met een leger cameraploegen vijf jaar lang op uit om vaak verborgen taferelen uit onze wereld in beeld te brengen. Dat resulteerde in een ronduit verbluffende 11-delige natuurdocumentaire aan dewelke zowat alle andere documentaires tot op heden een puntje kunnen zuigen. Het gigantische budget heeft daar wellicht iets mee te maken, maar je hoort ons niet klagen over het resultaat. De makers bezorgen ons unieke beelden van leven dat nog ooit eerder is gefilmd en ze doen dat met het grootste respect. Ze tonen ons hartverscheurende taferelen waarbij de meest dramatische films verbleken. Niemand anders dan David Attenborough is beter geschikt om ons door dit schouwspel te gidsen, terwijl George Fenton een prachtige soundtrack componeerde die perfect aansluit bij wat er zich op het scherm afspeelt. De serie is dan ook terecht bekroond met tal van prijzen waaronder 4 Emmy Awards. We zetten alle episodes even op een rij:

From Pole to Pole
De zon speelt een cruciale rol in het leven op aarde. Een moederijsbeer en haar twee jongen ontwaken uit hun winterslaap. De moeder geeft haar kroost de kans om hun nieuwe leefwereld te verkennen, maar dwingt ze vooruit omdat ze beseft wat voor een zware tocht het nieuwe gezin voor de boeg heeft. Ondertussen jaagt een stel wolven een menigte kariboes over de Arctische vlakten. Elders begint een kudde olifanten aan een reis van de Kalahariwoestijn naar de Okovangomoerassen.

Mountains
Een berg komt niet zomaar tot stand. Tal van geologische krachten legden de grondslag voor de beroemdste bergtoppen ter wereld. Op die toppen heersen vaak de meest gure weersomstandigheden en het is dan ook een wonder om te zien welke dieren kunnen overleven in een wereld van rots, ijs en sneeuw.

Fresh Water
Water legt een hele weg af. Het vertrekt van de bergtoppen om zich via rivieren een weg te banen naar zee. Dat alles maakt een diversiteit van exotische dieren mogelijk. De salamander zoals wij hem kennen, verbleekt bij het aanschouwen van reuzensalamanders in Japan. Voorts hadden we ook nog nooit gehoord van een zoetwaterzeehond en de Boto-rivierdolfijn uit de Amazone.

Caves
Speleologen wagen zich aan halsbrekende toeren om ondergrondse werelden te ontdekken. Het leven daar kent geen zonlicht en toch onthult deze mysterieuze duisternis een rijkdom van prachtige kristallen en de meest bizarre diersoorten.

Deserts
Woestijnen staan niet meteen bekend voor hun weelderige, groene vlaktes en toch kan het landschap er dankzij een gevarieerd ecosysteem spectaculaire veranderingen ondergaan. Zandstormen brengen leven mee dat kort, maar krachtig opbloeit. We krijgen fenomenale beelden te zien van een sprinkhanenplaag die slechts één keer in de dertig jaar voorkomt.

Ice Worlds
In de ijswerelden stellen we gelijkaardige tegenstellingen vast. De poolwinter hult het ijslandschap in een langdurige duisternis, terwijl tijdens de zomer de zon nooit ondergaat. Die extreme transformaties hebben een enorm effect op walvissen, pinguïns, walrussen en de ijsberen uit de eerste episode.

Great Plains
De uitgestrekte vlakten van de Afrikaanse Savanne, de Aziatische Steppe, de Arctische toendra en de Noord-Amerikaanse prairies spreken misschien niet zo tot de verbeelding, maar Planet Earth bewijst het tegendeel met prachtige beelden van de Tibetaanse vos, de pika en de Mongoolse gazelle. Grasvlaktes herbergen duidelijk heel wat meer dan een zee van groen.

Jungles
Jungles nemen maar 3 procent van de aardoppervlakte in beslag, maar bieden onderdak aan meer dan de helft van alle diersoorten ter wereld. Helaas is overleven er niet altijd even gemakkelijk, want met zo veel leven op zo’n kleine oppervlakte, ontstaan er her en der gevechten om territorium.

Shallow Seas
In oppervlaktewateren zoals de koraalriffen in Indonesië vinden we een enorme diversiteit aan kleuren en dieren. Zeeslangen jagen er in groep en maken gebruik van de inspanningen van anderen om hun prooien te overmeesteren. Ook zeepaardjes blijken niet altijd even vredelievend en voeren een strijd op leven en dood.

Seasonal Forests
In het Taigawoud in het hoge Noorden gaan de warg en de lynx op zoek naar een sappige maaltijd. Madagascar toont ons de vreemde baobab en Californië biedt plaats aan de oudste bomen ter wereld. Ondertussen voert de zeldzame Amurluipaard een overlevingsstrijd in de bossen van Oost-Rusland. Er valt duidelijk heel wat te beleven in deze indrukwekkende boslandschappen.

Ocean Deep
In tegenstelling tot de beperkte oppervlakte van de jungles, bedekken de oceanen maar liefst tweederde van de aarde en raar maar waar zijn het de meest onbekende gebieden. Niet alleen aan de oppervlakte heerst er een gevarieerde bedrijvigheid, maar ook in de donkere diepten huizen er bizarre wezens zoals de vampierinktvis en de reuzenoctopus.

BEELD EN GELUID
De 1.78:1-beeldtransfer maakt gebruikt van de VC-1 codering en levert een adembenemend plaatje. Het beeld is overwegend scherp en bevat bijzonder veel detail. Op de kleuren en het contrast valt nauwelijks wat aan te merken. Een aantal opnames bevatten wat ruis en ogen iets minder scherp, maar dat is in vele gevallen te wijten aan de omstandigheden waaronder de opnames plaatsvonden. Ben je een purist, dan schenk je weinig aandacht aan de Nederlandstalige DTS HD Master Audio 5.1-geluidstrack en ga je resoluut voor de Engelstalige Dolby Digital 5.1-track. Laat ons even heel eerlijk zijn: wat is Planet Earth in hemelsnaam zonder de stem van David Attenborough. De geluidstracks geven een onbekende dimensie aan deze documentairereeks. Zo krijgen we een ronduit verbluffende geluidservaring voorgezet met prachtige muziek die perfect aansluit bij wat er zich op het scherm afspeelt. Superlatieven schieten tekort om het geleverde werk eer aan te doen.

EXTRA’S
Voor de Blu-rays verkoos men twee afleveringen uit de BBC-reeks Natural World boven Planet Earth – The Future, dat we op de dvd’s terugvinden. De reden daarvoor is wellicht te zoeken in het feit dat Planet Earth – The Future niet in high-definition is opgenomen, terwijl dat bij Natural World wel het geval is. Natural World: Desert Lions en Natural World: Snow Leopards, allebei 50 minuten lang, zoomen respectievelijk in op het leven van de woestijnleeuw en de bijzonder zeldzame sneeuwluipaard. Beide documentaires zijn voorzien van dezelfde beeld- en geluidspecificaties als Planet Earth zelf. Op de laatste disk treffen we de Planet Earth Diaries (106 min.) aan. Het gaat om een bijzonder uitgebreide making-of waarbij regisseur Alastair Fothergill en co tekst en uitleg geven bij de totstandkoming van de reeks. Zij moesten namelijk heel wat gevaren trotseren en nieuwe filmtechnieken hanteren om tot het uiteindelijke resultaat te komen. Tot slot treffen we nog een mooie affiche aan in de doos. Leuk voor wie nog wat plaats aan de muur heeft.

CONCLUSIE
Unieke en vaak hartverscheurende beelden maken van Planet Earth de heer en meester van de natuurdocumentaires. De inspanningen van regisseur Alastair Fothergill en zijn crew zetten aan tot nadenken, want als er één bedreiging is voor al het moois dat ze ons tonen, dan zijn wij mensen dat zelf. Deze Blu-ray-uitgave levert een uitstekende beeld- en geluidkwaliteit, aangevuld met kwalitatieve extra’s. Wat ons betreft is het de ideale manier om de onontgonnen pareltjes van de aarde te ontdekken. 



cover



Studio: House Of Knowledge

Regie: Alastair Fothergill
Met: David Attenborough

Film:
10/10

Extra's:
8/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Documentaire

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2006

Leeftijd:
6

Speelduur:
537 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8715664063576


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1
Nederlands DTS HD MA 5.1 

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Natural World: Desert Lions & Snow Leopards
• Planet Earth Diaries

Andere recente releases van deze maatschappij