:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> UNDERWORLD - LIVE
UNDERWORLD - LIVE
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2000-10-13
UNDERWORLD
De Britse technoartiesten van Underworld drukten hun stempel op de elektronische muziek in de jaren 90 en wisten als één van de weinigen in dit wereldje door te breken bij de grote massa dankzij hun grote hit "Born Slippy" uit 1996. Underworld ontstond eind jaren 80 toen Karl Hyde en Rick Smith een trio vormden met dj Darren Emerson. Ze experimenteerden met een nieuwe sound, wat in 1993 leidde tot hun debuutalbum Dubnobasswithmyheadman dat een heel goed ontvangst kreeg. In 1996 lag hun opvolger Second Toughest in the Infants in de winkelrekken en die deed het mogelijk nog beter, mede dankzij hun grote hit Born Slippy die echter niet op het album te vinden is, maar later dat jaar verscheen op de soundtrack van de film Trainspotting. Nadien verscheen hun derde album Beaucoup Fish. DJ Darren Emerson verliet achteraf de groep omdat hij zich wilde focusen op zijn carrière. Na zijn vertrek werd de dvd-release van Everything Everything aangekondigd, waar uiteindelijk meer dan een jaar hard aan gewerkt is. Het was trouwens het eerste livealbum van de groep, waarvvoor de opnames werden gemaakt tijdens hun uitstekende wereldtournee 1998/99. Via de designfirma Tomato houdten leden van Underworld zich bezig met de grafische ontwerpen. De graphics van Tomato worden op grote videoschermen geprojecteerd.

Voor het live concert op deze dvd zijn opnames gebruikt uit optredens in Japan (Fuji Rock Festival, 1999), Nederland (Pinkpop, 1999), België (Vorst Nationaal ,1999), Engeland (Glastonbury, 1998/1999) en Ierland (Homelands Dublin, 1999).

Speellijst:
 01. Juanita/Kiteless
02.  Cups
03.  Push Upstairs
04.  Pearls Girl
05.  Jumbo
06.  Shudder/King Of Snake
07.  Born Slippy Nuxx,
08.  Rez/Cowgirl
09.  Moaner.

De twee extra tracks die je selecteert via het menu Everything Else zijn:
01.  Kitten
02.  Rowla

BEELD EN GELUID
De beelden zijn zeer hectisch en komen aan een hels tempo op de toeschouwer af. Livebeelden worden gemixed met de Tomato Live Art, die je desgewenst ook afzonderlijk kan bekijken als je de tweede multi-angle selecteert (zie extra's). Wie ooit een concert van Underworld heeft meegemaakt weet dat er op of naast het podium grote schermen staan waarop continu en tegen een razend tempo allerlei beelden worden geprojecteerd. Op deze dvd is een beetje een gulden middenweg gekozen: de livebeelden worden gemixed met de graphics van Tomato en bij momenten met fel stroboscopisch licht, waardoor je een niet al te saai of statisch beeld van de artiesten te zien krijgt. Tijdens een optreden van een dergelijke groep mag het wel snel gaan natuurlijk, maar daardoor valt het me nogal moeilijk om een kwotering te geven voor de beeldkwaliteit, want die varieert namelijk van middelmatig tot goed. We mogen van geluk spreken dat het beeld anamorf is, waardoor we kunnen concluderen dat deze transfer al bij al toch geslaagd is.

Een complete herbelevenis van het live concert krijg je dankzij de uitstekende Dolby Digital 5.1-audiotrack die werkelijk fantastisch klinkt. Je hebt het gevoel alsof je op de eerste rij staat. Geweldig gewoon. De voorste kanalen worden helemaal gebruikt en optimaal benut. De bassen klinken diep en zuiver, terwijl de stemmen duidelijk en verstaanbaar worden weergegeven door de centerspeaker. De achterste kanalen worden gebruikt voor het gejuich en gejoel van het publiek.

EXTRA'S
Op een muziek -dvd verwacht je in de eerste plaats een concert te zien. Aan extra's worden zelden gedacht.. Welnu, Everything Everything voegt op deze dvdzowel gewone als DVD-ROM -xtra's toe.

Bij het opstarten krijg je de keuze uit drie menutalen (Engels, Welsh en Japans) en twee audioformaten (Dolby Digital 5.1 en Dolby Surround). Dan kom je in het hoofdmenu waar je kan kiezen uit de volgende extra's: Underworld live concert (multi-angle 1), live Tomato Art (multi-angle 2), Program Your Gig (waar je als kijker de songs zelf in volgorde kan programmeren), outtakes (4 min. ongebruikte concertbeelden), twee extra songs die volgens de officiële site eveneens begeleid worden door Tomato Art ,maar daarvan heb ik weinig gemerkt. Je krijgt meestal een zwart beeld en af en toe verschijnt er een afbeelding.

De DVD-ROM-extra's kan je bekijken op een DVD-ROM-speler. Via Windows installeer je het programma, wat nogal tamelijk lang duurt, maar goed. Let wel, je moet Apple Quick Time 4.0 geïnstalleerd hebben, anders start het ding niet op. Eénmaal dia gebeurd is, krijg je een sober scherm waarop je kan kiezen uit verschillende mogelijkheden. "Headset " laat je toe om muziek en zang te manipuleren aan de hand van muis of toetsenbord. Je sleept de blokjes, die elk een fragment muziek bevatten, in de kubus en al naargelang je die links of rechts plaats, komt het geluid ook uit die richting.
"Wongiser" bied je de mogelijkheid om 52 verschillende bewegende beelden te projecteren op het scherm terwijl de liveversie van Dark & Long op de achtergrond speelt. Je krijgt alle letters van het alfabet te zien (kleine en hoofdletters = 52) en met behulp van muis of toetsenbord klik of druk je op een letter waardoor een beeld getoond wordt. Leuke bezigheid. "Live" is een rubriek waardoor je via de DVD-ROM de exclusieve toegang krijgt tot audio- en videofragmenten op het Internet. Het materiaal wordt op regelmatige basis geupdatet. "Weblinks" leiden je naar verschillende websites.

CONCLUSIE
Ben je een fan van dit soort muziek of van Underworld in het bijzonder, dan mag je deze dvd niet missen: een uitstekende Dolby Digital 5.1-track, anamorf beeld en daarboven leuke en creatieve extra's.


cover
Studio: Visual Entertainment

Regie: -
Met: Darren Emerson, Rick Smith, Karl Hyde

Film:
9/10

Extra's:
6/10

Geluid:
9/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Muziek

Versie:
U.K.

Jaar:
1999

Leeftijd:
U

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5031932103151


Beeldformaat:
1.66:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1,
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• Tomato Live Art (multi-angle)
• Program Your Gig
• Outtakes (4 min.)
• 2 extra songs
• DVD-ROM extra's
• Drietalige menu's

Andere recente releases van deze maatschappij