:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SEED
SEED
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2009-07-09
FILM
Max Seed (Will Sanderson) is een meedogenloze psychopaat die ervan houdt om zijn slachtoffers op te sluiten in donkere, vuile ruimtes om ze dan voor de camera weg te laten rotten. Regelmatig bezorgt hij de politie een compilatiecassette van zijn greatest hits, kwestie van aan te tonen dat ze hem niet kunnen pakken. Maar dat is buiten de hardnekkige detective Matt Bishop (Michael Paré) gerekend die er op een donkere nacht in slaagt om de gedrogeerde massamoordenaar in te rekenen. Seed zal geëxecuteerd worden op de elektrische stoel, maar na drie vruchteloze pogingen leeft de imposante moordenaar nog steeds. Hoewel de wet van de Verenigde Staten in zo’n geval zegt dat de veroordeelde genade krijgt, hakken de gevangenisdirecteur (Ralf Moeller) en de aanwezige arts de knoop door en verklaren Seed dood. Hij wordt levend begraven, maar kruipt even later onder dramatische muziek weer uit de grond. Max Seed zint dan ook op bloedige wraak...

"And you thought he was dead!"

Seed is het niet al te subtiele antwoord op succesvolle folterhorror (de zogenaamde “torture-porn”) zoals Saw, Hostel en The Hills Have Eyes, van niemand minder dan de beruchte Duitse filmmaker Uwe Boll (House Of The Dead, Alone In The Dark) . De film opent met een aantal gruwelijke beelden die zelfs voor de meeste 'normale' diehardhorrorfans moeilijk te bekijken zijn. Voor de hardnekkige gorehounds beginnen te juichen: het gaat hier niet om knap getruceerde horrorsequenties, maar om afschuwelijke échte beelden van honden die levend gevild worden en nadien vertrappeld. Deze misselijkmakende beelden mocht Boll gebruiken van de beruchte dierenrechtenorganisatie PETA om aan te tonen tot wat voor verschrikkelijke praktijken wij mensen allemaal in staat zijn. Ons ontging het nut van deze ziekelijke beelden compleet, buiten een goedkope en onsmakelijke manier om te shockeren.

Het is daarentegen wel een feit dat de grimmige en nihilistiche toon daarmee gezet is voor de film en we waren best wel benieuwd hoeveel verder Boll nog zou gaan in Seed. Niet zo héél ver, zo blijkt al vlug! Niet alleen gebeuren de volgende moorden allemaal erg snel of in het donker, bovendien voert Boll vaak hetzelfde kunstje op met de rottende lijken. Hoewel die inderdaad realistisch ogen, heb je het ook wel gezien na de derde keer. De hoofdrollen worden in Seed vertolkt door de vaste Uwe Boll-kliek Michael Paré (Heart Of America, BloodRayne), Ralf Moeller (Postal, Far Cry) en Will Sanderson (House Of The Dead, In The Name Of The King: A Dungeon Siege Tale). De eerste twee non-talenten brengen zoals steeds houterig acteerwerk, terwijl Will Sanderson tevergeefs probeert om ons iconische killers als Jason Voorhees en Leatherface te laten vergeten met zijn weinig memorabele vertolking van de psychopaat.

Het scenario van Seed is daarenboven ook nog zo eendimensionaal als maar zijn kan en het helpt uiteraard allemaal niet dat de duffe personages allemaal te omschrijven zijn in één simpele zin. Toch pakt Boll hier en daar uit met enkele verrassende strakke en zelfs spannende scènes, zoals de erg sfeervolle inval in het huis van Max Seed. Ook de extreem gore en uitermate nihilistische “hamerscène” zal bij veel kijkers best hard aankomen. Het is de brandblusserscène uit Irréversible in het kwadraat, maar jammer genoeg is het gewoon geweld om het geweld en zonder enige passende omkadering. Bovendien voelt het aan alsof de scène er later tussen is gemonteerd om de hoeveelheid geweld en bloederigheid te verhogen. Toch zit er ergens een behoorlijke horrorfilm verborgen in Seed, alleen jammer dat Boll de filmische subtiliteit heeft van een olifant in een porseleinkast en zodoende vaak zijn eigen weinige potentieel vakkundig de nek omwringt! Zo ook bij Seed, een erg onevenwichtige horrorfilm die nu met uitzondering van de smerige PETA-beelden bijna onmiddellijk uit je gedachten verdwijnt.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.78:1-beeld is voldoende scherp, maar bevat vooral in de donkere scènes toch wel wat filmgrain. Gelukkig blijft alles goed zichtbaar dankzij een bevredigend diepte en detail. De kleuren ogen natuurlijk, met een prima zwartniveau. Vuiltjes en beschadigingen zijn niet aanwezig, hoewel de film toch behoorlijk wat last heeft van pixelatie. We moeten eraan toevoegen dat niet elke dvd-speler er even veel last van had! De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt op zijn beurt prima met goed verstaanbare dialogen en een nette weergave van de geluidseffecten en de filmmuziek. Ruis en kraakjes vormen gelukkig geen probleem.

EXTRA'S
Regisseur Uwe Boll zelf geeft de aftrap met een door hem ingesproken audiocommentaartrack. Jammer genoeg vallen er veel stiltes en bovendien zijn de feiten waarmee de cineast komt aanzetten niet allemaal even boeiend. Niemand zal er overigens van schrikken, maar een dik kwartier voor het einde van de film besluit de controversiële cineast dat het welletjes is geweest en bolt hij het af! In de ongeveer 8 minuten durende 'Making-of Seed' en het eveneens aanwezige ‘Behind the scenes’  (10 min.) krijg je weinig boeiende setbeelden, doorspekt met slaapverwekkende interviews met hoofdacteurs Michael Paré en Will Sanderson. Ook aanwezig zijn twee weggeknipte scènes en een filmpje met integrale beelden van rottende lijken uit de film. De echte kers op de taart is echter de uitstekende kortfilm “Criticized” (17 min.), waarin een misnoegde filmmaker een filmrecensent ontvoert en hem blootstelt aan allerlei folteringen. Hoewel dit ongetwijfeld een idee is waarmee de beruchte Duitse filmmaker al gespeeld heeft, heeft Uwe Boll niets te maken met deze prijswinnende kortfilm. Een mooie toevoeging!

CONCLUSIE
Seed bevat één of twee verrassende scènes, maar is voornamelijk een bewijs van het 'vakwerk' van de beruchte Duitse filmmaker Uwe Boll. Bovendien zijn de beelden van PETA geen entertainment en komen die eerder smakeloos over in plaats van ons een geweten te schoppen! De dvd van Splendid bevat een redelijke sectie bonus features, maar behalve de geweldige kortfilm is de meerderheid van de extra's gebakken lucht. Beeld en geluid zijn meer dan behoorlijk. Toch eerder een huurtip wat ons betreft.


cover
Studio: Splendid

Regie: Uwe Boll
Met: Michael Paré, Will Sanderson, Ralf Moeller, Jodelle Ferland

Film:
4/10

Extra's:
4,5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2007

Leeftijd:
16

Speelduur:
86 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Audiocommentaar
• Making of Seed
• Behind the scenes
• 2 deleted scenes
• Body decomposing scenes
• Short film "Critized"

Andere recente releases van deze maatschappij