:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CRYING FREEMAN
CRYING FREEMAN
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2002-05-03
FILM
Yo (Mark Dacascos) is een huurmoordernaar die werkt voor de Sons of the Dragons. Hij is één van de Freeman, de elite onder de moordenaars van deze Chinese Triade. Zijn naam Crying Freeman kreeg hij gezien het feit dat hij na elke moord stilletjes huilt voor zijn slachtoffers. Tijdens één van zijn opdrachten in Californie, waarbij hij een aantal Yakuzu moet ombrengen, is Emu o’Hara (Julie Condra) getuige van zijn slachtpartij. De regels zijn duidelijk voor Yo, hij mag geen getuigen laten leven. In plaats van Emu te vermoorden wordt Yo op haar verliefd. Deze ongehoorzaamheid is voor de triaden aanleiding om een prijs op zijn hoofd te zetten. Op de hielen gezeten door de triaden, yakuza en de politie, met ondermeer Detective Netah (Tcheky Karyo), is het niet evident voor Yo om met Emu een nieuw leven te beginnen.


De eerste film van de Franse regisseur Christophe Gans was meteen een schot in de roos. Gans slaagde erin zijn unieke visuele stijl (die ook tot uiting kwam in zijn tweede film Le Pacte des Loups) te mengen met elementen uit de Aziatische cinema en te komen tot een overtuigend resultaat. Deze op een manga gebaseerde film kan rekenen op een trouwe schare fans en het is niet moeilijk te begrijpen waarom: mooi gechoreografeerde gevechten en gestileerde actie, prachtige fotografie en coole acteerprestaties van Dacascos als de gevoelige hitman en Karyo als de corrupte flik. Dacascos is één van de beste niet-Aziatische martial arts acteurs en het is dan ook des te onbegrijpelijker dat we nog steeds dienen te wachten op zijn grote doorbraak in Hollywood. Hij blijft vreemd genoeg vooral opduiken in Amerikaanse b-films. Zijn meest gerespecteerde films van de laatste jaren waren allemaal niet-Amerikaanse producties namelijk: China Strike Force (Hong Kong) en Le Pacte des Loups (Frankrijk). Ook Karyo heeft steeds een overvloed aan ‘coolness ’ denk maar aan zijn rollen in Bad boys, Dobberman en Kiss of the Dragon.


BEELD EN GELUID
Het beeld is haarscherp met de nodige contrasten. Nergens zijn er foutjes te bespeuren. Een bijna perfecte beeldtransfer. Ook over de Engelse geluidstrack kunnen we enkel maar tevreden zijn. Tijdens de actiescènes mocht men wel nog wat meer gebruik gemaakt hebben van de subwoofer en de achterste kanalen.

Een kleine opmerking kan nog nuttig zijn: de film is op enkele minuten na Engels gesproken. Voor die enkele minuten die Japans gesproken zijn is er geen Engelse ondertiteling voorzien en men dient het dus derhalve te doen met de Franse ondertiteling die men dan kan selecteren.


EXTRA'S
Op het gebied van de extra’s hebben we ook al helemaal niet te klagen. Deze dubbele DVD wordt uitgegeven in een mooi vormgegeven kartonnen doosje (zoals bij Moulin Rouge) dat de DVD box bevat en een boekje van 42 pagina’s. Het interessante boekje bestaat uit foto’s en in het Frans geschreven artikels en interviews.

Disc 1:
De eerste dvd bevat de film en een zeer interessante Franse commentaar track door Christophe Gans. Gans die een echte genre freak is kan de luisteraar gedurende de hele film boeien. In deze commentaar track, die werd opgenomen voor de opnames van Le Pacte des Loups, heeft hij het ondermeer over zijn idolen en voorbeelden. Als easter egg (klik op het oog van de draak) vindt men de trailer voor Le Pacte des Loups.

Disc 2:
De 2e DVD bevat genoeg extra’s om de meesten een heel eind zoet te houden. Er is een mooi evenwicht tussen extra’s in het Frans en het Engels. Konden alle DVD producenten hier maar een voorbeeld aan nemen. Aangezien de menuschermen in het Frans zijn, nemen we deze hier over:

** Pré-production:
- La Genèse (1 min 20): Frans gesproken
- Le Scénario: Franse tekst
- La direction artistique: interview de Christophe Gans, Frans gesproken (2 min. 10)
- La direction artistique: Banque d’images - tekeningen
- Les storyboards: interview de Christophe Gans, Frans gesproken (2 min. 40)
- Les storyboards: comparaison Film / Story - beeldmateriaal film (2 min.)
- Les storyboards: alle storyboards van de film (1600 tekeningen !)

** Tournage:
- Sujet journal du cinema: beelden van op de set, Engels en Frans, (5 min. 30)
- Montage promo: Engels gesproken (7 min. 30)
- Les coulisses de Crying freeman: blik achter de schermen + interviews, Engels en Frans (20 min.à)
- B-Roll: backstage materiaal , Engels (38 min.)

** Post production
- Le Montage: de montage, interview, Engels en Frans (9 min.)
- Scène coupée: Booby trap, verwijderde scène
- Scène coupée: Tokyo Hotel , verwijderde scène
- Le Générique: trailers

CONCLUSIE
Voor de liefhebbers van deze films is dit een must-buy DVD. Ook actie liefhebbers die deze film nog niet hebben gezien, kunnen normaal deze DVD blind aankopen. De film, beeldkwaliteit en extra’s op deze DVD lonen zeker de moeite. Deze genummerde édition spéciale schijnt reeds eerder moeilijk verkrijgbaar te zijn. Voor diegene die interesse hebben, is het dus de boodschap best niet te lang meer te wachten.


cover
Studio: Metropolitan Film & Video

Regie: Christophe Gans
Met: Mark Dacascos, Julie Condra, Tcheky Karyo, Rae Dawn Chong, Masya Kato

Film:
8/10

Extra's:
9/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Frankrijk

Jaar:
1995

Leeftijd:
12

Speelduur:
100 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9351239404055


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Frans
Extra's:
• Interviews,
• Trailers,
• Audiocommentaar,
• Deleted Scenes,
• Storyboards,
• Backstage Footage,
• Boekje

Andere recente releases van deze maatschappij