:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FORBRYDELSEN (THE KILLING)
FORBRYDELSEN (THE KILLING)
Bespreking door: Dieter - Geplaatst op: 2009-12-30
SERIE
Kopenhagen, november 2009. De onrustwekkende verdwijning van de 19-jarige Nanna Birk Larsen mondt uit in een moordonderzoek. Voor inspecteur Sarah Lund kan de zaak niet op een slechter moment vallen. Ze staat op het punt te verhuizen naar Zweden en pakt op verzoek van haar overste deze zaak nog aan. Dat neemt niet weg dat Lund zich als een pitbull vastbijt in de zaak. Ondanks een gebrek aan bruikbaar bewijs spoort ze al snel een handvol verdachten op. Wanneer het onderzoek echter in de richting van de politiek wijst, krijgt Lund te maken met tegenwerking van alle kanten. Niet verwonderlijk, als je weet dat Kopenhagen in de laatste rechte lijn naar de gemeenteraadsverkiezingen zit en zelfs de meest vage verdenking in een spraakmakende moordzaak zware politieke gevolgen kan hebben.

Forbrydelsen spiegelt zich - misschien verrassend - niet zozeer aan Zweedse voorbeelden als Wallander of Beck, maar speelt vooral leentjebuur bij Amerikaanse crimireeksen. De structuur van de reeks, waarbij elke aflevering één dag omvat en eindigt op een cliffhanger van jewelste, is ongetwijfeld afgekeken van 24, terwijl het volgen van een moordzaak over één seizoen geënt lijkt op een van mijn persoonlijke favorieten, nl. Murder One. Gelukkig is Forbrydelsen meer dan een goedkope imitatie. De plotlijnen en intriges zijn ijzersterk, de personages beklijven en de sfeer is groezelig zonder overdreven angstaanjagend te zijn. Zelden wist een Europese tv-serie bovendien zo'n consistente toon aan te slaan gedurende alle twintig episodes.

Dat neemt niet weg dat de serie de bal soms ook misslaat. Vooral in de eerste afleveringen is de snelle opeenvolging van verdachten die toch niets met de zaak te maken blijken te hebben nogal voorspelbaar. De privéverhaallijnen dragen evenmin continu bij tot de spankracht van de reeks. De echtelijke problemen van het gezin Birk Larsen, vanaf aflevering 10, zijn daarvan het beste voorbeeld, maar ook de ups en downs in de relaties van Sarah Lund en politicus Troels Hartmann worden te vaak gebruikt als goedkope episodevullertjes zonder wezenlijke meerwaarde. Dat de kijker dit moeiteloos verdraagt, heeft veel te maken met de cliffhangers die alle 19 van uitzonderlijk hoog niveau zijn en je reikhalzend doen uitkijken naar het volgende deel.

Een sterke, zelfzekere protagonist is een must in iedere misdaadreeks en Sarah Lund mag gerust in het rijtje van bijzonder geslaagde hoofdrolspelers gezet worden. Zoals vertolkt door actrice Sofie Grabol is Lund een kille inspecteur die op geen enkel moment haar emoties de bovenhand laat halen op de ratio. In het veldwerk blijkt dat een enorme aanwinst, maar voor haar persoonlijke relaties met familie en collega's een moeilijk te overkomen handicap. Ook Soren Malling overtuigt als de politiepartner die lijdzaam moet toezien hoe Lund het onderzoek domineert. De meest dankbare rol is ongetwijfeld die van burgemeester in spe Troels Hartmann. Acteur Lars Mikkelsen kan zijn tanden zetten in een personage dat een evenwicht moet zien te vinden tussen politieke opportuniteit en geloofwaardig moralisme. Ook de rest van de uitgebreide cast acteert boven de middelmaat, een zeldzame uitzondering niet te na gelaten.

Om een lang verhaal kort te maken: Forbrydelsen is (zoals de cover terecht belooft) verslavende televisie. De kijker wordt onweerstaanbaar meegezogen in een web vol intriges dat niet zou misstaan in het oeuvre van Shakespeare. Van de knappe vertolkingen en het intelligente script tot de uitermate professionele cameravoering en montage: dit is televisie van topklasse. Dat de climax misschien niet aan de verwachtingen voldoet, is een kleine domper op de feestvreugde. Maar het is onvoldoende om niet nu al reikhalzend uit te kijken naar de tweede reeks van Forbrydelsen die momenteel op de Deense televisie te zien is en die hopelijk snel zijn weg zal vinden naar de dvd-format in de Lage Landen.

AFLEVERINGEN
Dag 1
Op de laatste dag voor haar verhuis naar Zweden krijgt politie-inspecteur Sarah Lund de onrustwekkende verdwijning van een 19-jarig meisje toegewezen. Naarmate de dag vordert lijkt het er meer en meer op dat ze vermoord is.

Dag 2
De eerste sporen van het onderzoek leiden naar het campagneteam van kandidaat-burgemeester Troels Hartmann. Die moet kiezen tussen volledige medewerking met de politie en het veiligstellen van zijn politieke toekomst. Tussen Lund en collega/opvolger Jan Meyer klikt het niet.

Dag 3
Lund en Meyer vatten een verdachte bij de kraag, maar de man belandt zwaargewond in het ziekenhuis én heeft een alibi. Nanna's rouwende ouders regelen de begrafenis van hun dochter. Hartmann belandt in een mediastorm en dreigt zijn droom van een kartel aan diggelen te zien slaan.

Dag 4
Het onderzoek van de schoolkelder werpt een nieuw licht op de zaak. De voornaamste verdachten van de moord op Nanna zijn nu haar ex-vriend en diens kameraad. Lunds verloofde keert tijdelijk terug uit Zweden. Hartmann ontmaskert een spion in zijn campagneteam.

Dag 5
Een leraar op Nanna's school ontpopt zich tot verdachte nummer 1. Theis Birk Larsen moet onder financiële druk zijn nieuwe woonst te koop stellen. Hartmann krijgt een nieuwe politieke bondgenoot.

Dag 6
Lund en Meyer zetten de verdachte leraar onder druk om tot bekentenissen over te gaan, maar slagen daar niet in. Tijdens een tv-debat wordt de link tussen Hartmann en de leraar publiekelijk gemaakt. De begrafenis van Nanna rijt de wonden die haar dood bij haar ouders heeft geslagen weer open.

Dag 7
Hartmann kiest ervoor de leraar niet af te vallen en zet daarmee zijn politieke toekomst op de helling. Lund besluit in Kopenhagen te blijven tot de zaak is opgelost, tot frustratie van haar vriend.  

Dag 8
Nadat de leraar officieel in staat van verdenking wordt gesteld, moet Hartmann vechten voor zijn politieke toekomst. Op weg naar Zweden krijgt Lunds vriend een auto-ongeluk. Het bewijs tegen te leraar blijkt minder waterdicht dan gedacht.

Dag 9
Theis Birk Larsen vliegt tijdelijk de gevangenis in na zijn mishandeling van de (niet langer verdachte) leraar. Lund en Meyer staan onder druk om nieuwe sporen te vinden en focussen op de auto van de dader. Hartmann komt gesterkt uit de recentste ontwikkelingen in de zaak.

Dag 10
Lund en Meyer ontdekken dat hun overste hen dwarsboomt: neemt hij een politicus in bescherming? Hartmann gaat een alliantie aan die hem de verkiezingsoverwinning kan opleveren. Hij beseft niet dat een nieuwe ontdekking wel eens zijn politieke dood kan betekenen.

Dag 11
Onderzoek van een partijflat brengt aan het licht dat Nanna Birk Larsen er verkracht is. De overste van Lund en Meyer neemt gedwongen ontslag.

Dag 12
Het feit dat zijn datingprofiel op een website gebruikt werd door de moordenaar zorgt ervoor dat Hartmann als verdachte ondervraagd wordt. Bovendien blijkt zijn alibi niet sluitend. De ouders van Nanna trachten hun ontrafelende huwelijk te redden.

Dag 13
Nanna's moeder looft in een tv-interview een beloning uit voor tips die naar de moordenaar leiden. Troels Hartmann staat in het oog van de storm tijdens een belangrijke vergadering. Een campagnemedewerker die meer informatie heeft wordt doodgereden.

Dag 14
Het kabinet van de burgemeester heeft ogenschijnljk boter op het hoofd. Troels Hartmann belandt in de cel als de vermoedelijke dader van de moord op Nanna. Lund en Meyer twijfelen echter aan zijn schuld wanneer ze zijn alibi doorgronden. Lund ontdekt de wagen die de campagnemedewerker doodreed.

Dag 15
Lund wordt gegijzeld door een politicus die meer weet van de zaak Nanna. De politie is er als de kippen bij om hem na zijn dood als dader te presenteren. Lund graaft echter in het verleden, op zoek naar banden met andere moordzaken. Nanna's ouders verzoenen zich. Hartmann overleeft een vertrouwensstemming.

Dag 16
Hartmann beschuldigt de burgemeester publiekelijk van het achterhouden van informatie. Een verdwenen videoband ligt plots op Lunds stoep. Nieuwe elementen duiken op over Nanna's plannen dat fatale weekend en die wijzen in de richting van een andere dader.

Dag 17
Het dreggen van een kanaal legt een onmiskenbare link tussen de zaak Nanna en een oudere moord. Een collega van Nanna's vader komt hierdoor in nauwe schoentjes. Hartmann gaat de confrontatie met de burgemeester frontaal aan.

Dag 18
De nieuwste hoofdverdachte slaat op de vlucht. Een journalist stelt vragen aan Hartmann die de loyaliteit van zijn campagneleider in vraag stelt. Tijdens de zoektocht naar bewijs in een pakhuis wordt Meyer neergeschoten. De interne recherche ziet zelfs Lund als verdachte wegens haar labiliteit.

Dag 19
De burgemeester krijgt een beroerte, net wanneer hij vitale nieuwe bewijzen op de landelijke tv wil bekendmaken. Meyer overlijdt aan zijn verwondingen. Lund ontvlucht de politie en voert op haar eentje een onderzoek. Mét resultaat, want ze ontdekt wie de echte moordenaar is.

Dag 20
Omdat de politie haar in eerste instantie niet wil geloven, krijgt de moordenaar van Nanna nog even respijt. Net lang genoeg om Nanna's vader met zich mee te lokken naar de plek waar zijn dochter gestorven is. Hier ontspint zich het finale spel, met dodelijke gevolgen.

BEELD EN GELUID
De reeks is opgenomen met digitale camera's, waardoor er voortdurend een grijzige waas over de beelden lijkt te hangen. Liefhebbers van opvallende kleuren zullen dus van een kale reis thuiskomen. Ook in de donkere scènes (en dat zijn er nogal wat) stelt het contrast lichtjes teleur. Op de scherpte valt daarentegen niets aan te merken en ook printbeschadigingen zal je op deze dvd niet aantreffen. Het geluid neemt de vorm aan van een stereotrack die belangrijk is voor het creëren van sfeer.

EXTRA'S
Op een erg korte promo voor andere Scandinavische crimi's aan het begin van iedere disk na, bevat deze release geen extra's. Wél het vermelden waard is de slimme Play All-functie, die de samenvattingen aan het begin van iedere episode en de eindaftiteling laat vallen.

CONCLUSIE
Forbrydelsen is een ijzersterke Deense crimireeks die je in aflevering 1 naar het puntje van je stoel lokt en je daar laat zitten tot het einde van de laatste episode. Een subliem voorbeeld van hoe de beste misdaadreeksen niet automatisch uit de VS, Groot-Brittannië of Zweden hoeven te komen. Beeld en geluid halen een goed niveau, maar een bonussectie is niet aanwezig.


cover
Studio: Lumière

Regie: Kristoffer Nyholm, Henrik Ruben Genz, Birger Larsen, Hans Fabian Wullenweber, Charlotte Sieling
Met: Sofie Gråbøl, Lars Mikkelsen, Bjarne Henriksen, Søren Malling, Ann Eleonora Jørgensen, Marie Askehave

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2007

Leeftijd:
16

Speelduur:
1150 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5425019003449


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Deens Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij