:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PETER FOX & COLD STEEL LIVE AUS BERLIN
PETER FOX & COLD STEEL LIVE AUS BERLIN
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2010-02-01
CONCERTFILM
Haus Am See was in de zomer van 2009 een bescheiden hit in de Vlaamse Ultratop-50 en het blijft wellicht de enige hit van Peter Fox in onze contreien, waarmee hij zich bij de massa onehitwonders schaart die af en toe de verkooplijst siert. Bij onze oosterburen is Peter Fox evenwel een superster. Van z’n eerste cd Stadtaffe gingen in Duitsland vorig jaar meer dan een miljoen exemplaren over de toonbank, in Oostenrijk haalde het album platinium (40.000 stuks) en in Duitstalig Zwitserland ging de plaat voor goud met meer dan 10.000 verkochte zilveren schijfjes. Alles Neu, Haus Am See en Schwarz Zu Blau, de singles die uit de cd werden gereleaset, waren goed voor nog een paar honderdduizend exemplaren extra. Dat is niet toevallig, want Stadtaffe leest als een Greatest Hits-album met hip hop, reggae, een opvallende muzikale backing van percussie en music hall en gehaaide melodieën met refreinen die zich meteen in het oor nestelen.

 
Het succes van Fox is misschien verrassend, maar niet onverwacht, want in een vorig leven was hij lid van de succesvolle Duitse reggaeband Seeed die in mei 2001 in het voorprogramma van R.E.M. voor 70.000 muziekliefhebbers mocht optreden op het voorplein van de dom van Keulen. In 2005 verscheen hun derde cd-album Next!, maar dat was meteen ook de zwanenzang van het elfkoppige gezelschap. In 2007 ging Seeed-zanger Demba Nabé solo en in zijn spoor volgde Pierre Baigorry als Peter Fox. Om u maar te vertellen dat Fox geen beginneling is, maar sinds 1998 onafgebroken op het podium heeft gestaan van Berlijn tot Trinidad en het klappen van de zweep dus uitstekend kent. Dat bewijst hij ook meteen op z’n eerste dvd Live Aus Berlin, opgenomen in het Wuhlheide-stadion op 12 en 13 juni 2009, waar hij aantreedt met een gesmeerd lopende ritmesectie, de jongens van de Amerikaanse drumband Cold Steel en een driekoppig koortje met o.a. de eveneens in Duitsland succesvolle Miss Platnum.
 
Live Aus Berlin begint met een Prolog waarin ons een blik wordt gegund op de voorbereidingen voor het concert. In het Wuhlheide-stadion worden het podium en de PA getest, het terrein wordt verkend, de afspraken met de technische ploeg worden nog gauw doorgenomen en tegen het vallen van de avond loopt het enorme openluchtcomplex langzaam vol. Als kort opwarmertje doet Die Affen Steigen Auf Den Thron dienst. Meteen gevolgd door het aantrekkelijke radiohitje Lok auf 2 Beinen waarin een treiterig vrouwenkoortje de aandacht trekt met op de achtergrond een grommende basgitaar. Peter Fox, handdoek in de hand, baard kort geschoren en zich verschuilend achter een zonnebril, neemt meteen een vliegende start en rapt de tent bij elkaar. Het vijfkoppige Cold Steel trekt de aandacht in Der Letzte Tag, rustige rock’n roll naar klassieke snit en Fox sluit haast naadloos aan met Stadtaffe, het titelnummer uit z’n album, inclusief de apengeluiden. Eerste hoogtepunt is Haus Am See, dat elke Duitse tiener en twen inmiddels mee kan zingen. Het onmisbare r&b-koortje is uiteraard van de partij, gesteund door een stevige drumsessie van Cold Steel, dat ook voor de choreografie zorgt tegen een achtergrond van synthesizers en koper. Het tempo gaat omhoog in het met een klassiek intro opgesmukte Kopf Verloren, digitale violen alom als in een filmsoundtrack met af en toe het geluid van een glockenspiel, gevolgd door de bonkende Das Zweite Gesicht-rap.
 

 
Als korte entr’acte is er Tourlife, een impressie over hoe het er backstage aan toe gaat, inclusief het bezoek aan de kapper. Dan opnieuw drie nummers uit Stadtaffe: het hitsige Schwinger, het rustige voortkabbelende, haast intimistische liefdesliedje Ich Steine, Du Steine, een buitenbeentje zowaar, gehuld in herfsttonen met halfweg een korte gitaarsolo en dan Fieber, één van de vele nummers geïnspireerd door het dagelijkse leven in Berlijn (‘Meine Stadt hat Fieber’). Voor Schüttel deinen Speck treden drumband en kopersectie aan met op de achtergrond een jankende doedelzak op z’n Arabisch alsof de slang nu elk moment over de rand van de mand zichtbaar wordt.
 
Dan volgt opnieuw een korte onderbreking om Cold Steel voor te stellen, de drumband uit North Carolina, gevolgd door Grosshirn Remix, waarin Peter Fox materiaal van Seeed ten gehore brengt en vervolgens de recente single Schwarz zu Blau, over de donkere kant van de grootstad Berlijn. Tijd voor gastoptredens in Berlin-Drumline (Cold Steel), gevolgd door twee Engelstalige nummers van Miss Platnum (She Moves In en Come Marry Me). Ondertussen is het concert 80 minuten opgeschoten en is het tijd voor de afsluiters: het reggaenummer Aufstehen en dan Alles Neu, de eerste single uit het album Stadtaffe waarmee de Peter Fox-story in 2008 op gang werd getrokken en het stadion definitief in vuur en vlam wordt gezet. Na het dankwoord krijgt u nog de snelle rap Dickes Ende als toemaatje, gevolgd door het afscheid en de eindtitels in Epilog.
 
01 Prolog
02 Die Affen Steigen auf den Thron
03 Lok auf 2 Beinen
04 Der Letzte Tag
05 Stadtaffe
06 Haus am See
07 Kopf Verloren
08 Das Zweite Gesicht
09 Tourlife
10 Schwinger
11 Ich Steine, Du Steine
12 Fieber
13 Schüttel deinen Speck Teil 1
14 Cold Steel in The House
15 Schüttel deinen Speck Teil 2
16 Grosshirm Remix
17 Schwarz zu Blau
18 Berlin-Drumline (Cold Steel)
19 She Moves in (Miss Platnum)
20 Come Marry Me (Feat. Miss Platnum)
21 Aufstehn
22 Alles Neu
23 Dockes Ende
24 Epilog

 
In Peter Fox & Cold Steel – Live aus Berlin krijgt u de neerslag van twee concerten van het Duitse wonderkind. Als u van reggae en hip hop houdt, dan is deze dvd beslist spek voor uw bek. Indien u Haus Am See dagenlang niet uit het hoofd kon zetten, dan zijn er beslist nog een paar nummers op deze live-dvd die u zullen overtuigen. Wat Peter Fox brengt is in elk geval van een bovengemiddelde kwaliteit, het optreden is bovendien een schoolvoorbeeld van professionalisme met niet een keer een misser of een uitschuiver, een klankstoring of een lichtfout. Cold Steel is een uitstekende drumband, maar ook de show die de groep brengt is een aantrekkelijk kijkstuk. Op de dvd is hun drumspel minstens gedeeltelijk weggemoffeld ten voordele van zanger én instrumentarium. Peter Fox zelf is een bedreven entertainer die weet hoe hij het publiek moet bespelen. Alleen het optreden van Miss Platnum is een twijfelgeval óf een kwestie van smaak.
 
BEELD EN GELUID
De kwaliteit van de opnamen is goed. De camera 1 houdt voortdurend de zanger in de gaten, terwijl camera 2 en 3 op de kopersectie, de drumband en het koortje gericht zijn. Een vierde camera zorgt voor de ruime shots van het station met het podium in de verte, een vijfde camera staat hoog op het podium achter de contrabas en gunt ons een blik op de voorste rijen van het publiek. De korte reportages zijn overwegend in 16 mm zwart-wit geschoten. De grote groep mensen op het podium, de vele lichtspots en de videoprojectie op de achterwand van het podium, ze zorgen voor een veelheid van tinten en kleuren, met een lichte voorkeur voor beige en blauw. Van ongerechtigheden of beschadigingen in geen sprake. De geluidsband staat in stereo, de gewone manier van presenteren in een concertzaal, maar de vloed van geluiden is krachtig en veelzijdig en laat het porselein in de huiskamer zonder twijfel meer dan twee uur lang trillen. Weggooien die troep en genieten van Peter Fox & Cold Steel! Bij de dvd zit een zestien pagina’s tellend boekje met foto’s en technische informatie. Het dankwoord staat in het Duits afgedrukt.
 
EXTRA’S
In Cold Steel in The House vertelt Peter Fox over zijn eerste contacten met de drumband met het oog op z’n live-optredens. De reportage ziet u als nr. 14 (entr’acte) in de liveshow. In Cold Steel goes Berlin werpen we een blik op de repetities van de band van Peter Fox en Cold Steel plus het inoefenen van hun act. Dat de bandleden van Cold Steel meer kunnen dan drummen bewijzen ze in een spontaan bluesnummer. In Zucker Live ziet uhet enige nummer uit de set dat de eindmontage van Live Aus Berlin niet heeft gehaald. Het is niet helemaal duidelijk waarom het nummer is weggeknipt, want het is het enige duet in de show. Fan-Video-Clips bevat drie videoclips van de hand van fans op muziek van Peter Fox: Kopf Verloren met vooral veel tekstborden, Stadtaffe met veel apen en stadbeelden uit Berlijn. Haus am See is de minst interessante van de drie. Ten slotte nog drie prachtige videoclips van Peter Fox voor de singles die uit z’n album Stadtaffe zijn gereleaset (Alles Neu, Haus am See en Schwarz Zu Blau), gevolgd door de videoclip voor She Moves In van Miss Platnum.
 
CONCLUSIE                               
Peter Fox & Cold Steel - Live Aus Berlin, het zou de soundtrack kunnen zijn voor een lange wandeling langs de ups en downs van de Duitse hoofdstad, waar de verschillen tussen oost en west na 20 jaar zo goed als helemaal weggewerkt zijn, maar waar de sfeer en de ranzigheid van de arbeiderswijken dezelfde is gebleven. In z’n teksten vertelt Peter het Fox het allemaal en hij kan het weten, want hij woont tussen de Turken in Kreuzberg, een gezellige en sfeervolle wijk met veel goed verdienende neringdoeners, maar ook met veel armoede, zwerfvuil en leegstand in de traditionele Innenhöfe die toeristen meestal achteloos passeren. Berlijn is ook een stad met heel veel water en met ontelbare meertjes; vandaar Peter Fox’ Haus Am See als vluchtheuvel tijdens zonnige weekends in de Berlijnse zomer.cover
Studio: Warner Music Vision

Regie: Sven Haeusler & Pierre Baigorry
Met: Peter Fox, Cold Steel, Miss Platnum, Vanessa Mason, Julian Williams, Monk

Film:
8/10

Extra's:
6/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Muziek

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2009

Leeftijd:
AL

Speelduur:
131 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.85:1 PAL

Geluid:
Duits PCM Stereo

Ondertitels:
-
Extra's:
• Cold Steel in The House
• Cold Steel Goes Berlin
• Zucker Live   
• Fan-Video-Clips     
Videoclips:
- Alles Neu
- Haus Am See
- Schwarz zu Blau
- She Moves In (Miss Platnum)

Andere recente releases van deze maatschappij