:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SMURFEN 20, DE - GROTE SMURF WEET RAAD
SMURFEN 20, DE - GROTE SMURF WEET RAAD
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-04-02
SERIE
Grote Smurf is zeker en vast het autoriteitsfiguur van het smurfendorp. De Smurfen komen hem voor de meest mogelijke en onmogelijke dingen lastig vallen. De oude man wil echter niet liever dan eens rustig een dag met zijn uitvindingen bezig zijn of gaan schaken met zijn vriend Homnibus. Naast vier dvd's van de Nederlandse supermarktketen Albert Heijn en acht die bij de Vlaamse krant Het Nieuwsblad zaten, is het aantal releases dat Limelights Pictures op haar actief heeft intussen gestegen tot tien. Van deze reeks is dit nummer acht.

De afleveringen zijn willekeurig uit vroege en late seizoen geplukt, wat onder meer de verandering in de stemmencast van onder meer Brilsmurf en Grote Smurf zelf verklaart, alsook de aanwezigheid van de kleutersmurfen en Opa Smurf, die niet in het originele Smurfencanon thuishoren. Ondanks het feit dat in de tekenfilmserie er elke seizoen een nieuwe smurf of vier, vijf worden toegevoegd, blijft de totale populatie nog steeds de ene keer 100, dan weer 101 smurfen (al naargelang men er Grote Smurf bijtelt of niet). Die anomalie even terzijde schuivend is het weer gieren geblazen met de stereotype smurfen die stuk voor stuk zo voorspelbaar zijn, maar in plots voor tekenfilms van tien minuten des te beter inzetbaar.

AFLEVERINGEN

Bedoeld als een uitzending van een half uur bestaan er smurfenfilmpjes van 25 en 12 minuten, waarbij een aflevering dan uit één langere of twee kortere verhaaltjes bestaat. Deze disk bevat eerst twee volledige en dan twee halve afleveringen met als gemeenschappelijk thema verjaardagen.

Zorgen zorgen zorgen

Grote Smurf is overbevraagd door zijn kleine Smurfjes, die blijkbaar niets meer kunnen doen zonder hem om zijn mening te vragen. De man krijgt er plots wratten van in het gezicht, en twijfelt bij al wat hij moet doen. Met behulp van de elfjes proberen de Smurfen een wrattenmonster te vangen: als Grote Smurf over zijn hoorn kan wrijven en een toverspreuk uitspreekt, dan is hij van zijn zorgen én zijn wratten verlost. Wil het toeval nu dat er een wrattenmonster is dat uitgelachen wordt omdat hij nog geen wratten heeft. Nog geen

Grote Smurfs vrije dag
Grote Smurf is overbevraagd door zijn kleine Smurfjes, die komen klagen dat Bolle Gijs hun smurfbeien komt stelen. Grote Smurf maakt een constructie zoals die met de ezel en de wortel waarbij Bolle Gijs wordt weggelokt. Op bezoek bij Homnibus laat die hem in een kamer zien hoe de zaak zou zijn opgelost (of niet) als achtereenvolgens Smurfin, Brilsmurf, de Kleuters en een paar anderen het roer in handen zouden hebben genomen.

Grote Smurf Grote Smurf

Na een mislukt experiment zijn er twee Grote Smurfen, die allebei van zich denken dat ze de echte zijn. Ze proberen een drankje te brouwen om van hen tweeën weer één te maken, maar ze lopen elkaar danig in de weg. De boel wordt dan maar verdeeld, en er ontstaan twee Smurfdorpen. Jammer genoeg is geen van de beide halve groepen in staat op de taken van de andere helft erbij te nemen. Opa is de rest van het elixir in het ravijn gaan weggooien, en daarbij is er een lik op Gargamel belandt; dus tot overmaat van ramp zijn er nu ook nog twee boze tovenaars.

Vaderdag kado

Grote Smurf heeft voor zijn vaderdag een aartslelijke hoed gekregen, maar hij wil de Smurfjes niet voor de borst te stoten door te zeggen hoe lelijk die wel is. Hij probeert 'm onder meer te verliezen door een windhoosm of laat 'm stelen door een kraai. Uiteindelijk belandt de hoed als aas in een val van Gargamel, die meent dat er allicht wel een paar dolle Smurfen zullen zijn die de hoed van Grote Smurf willen terugbrengen. En ja hoor...

Een dag lang Grote

Grote Smurf is overbevraagd door zijn kleine Smurfjes (waar hebben we dat nog gehoord?), die komen klagen dat er een grote opslagruimte moet gebouwd worden voor hun rommel. Grote Smurf heeft echter geen tijd, en hij haalt een reserve-rode muts boven. De andere Smurfen mogen één voor één Grote Smurf spelen, maar moeten tot hun schande één voor één ondervinden dat het gewicht van het leiderschap zwaarder weegt dan ze dachten. En door hun stommiteit zakt ook nog eens het Smurfendorp bijna in.

BEELD EN GELUID

In tegenstelling tot Daar Is De Lente! worden we ditmaal van grote compressieproblemen gespaard. Desondanks zijn het geen puntgave bronnen: er zitten nogal wat beschadigingen in, de compressie is zeker niet zaligmakend, en de print is sporadisch vuil. En ook hier: de Nederlandse 2.0-track is best verstaanbaar, maar het is te merken dat er bij de afleveringen van recentere datum, minder moeite gedaan is om een accent te spreken dat zowel in Vlaanderen als in Nederland aanvaardbaar is.

EXTRA'S

Is het een Smurfbeientaart? Is het salsaparilla? Jammer, de Smulsmurf heeft het al opgegeten!

CONCLUSIE

Ooit de reeks compleet krijgen zal een verre illusie blijven, maar voorlopig vallen deze collecties niet zomaar in dorre aarde. Het is te hopen dat men ook eens een reeksje klassiekers van Johan en Pirrewiet, die in het tweede of derde seizoen geïncorporeerd werden, op schijf verschijnen, en wat meer van de filmpjes die gebaseerd waren op Peyo's albums zelf.coverStudio: LimeLight Pictures

Regie: William Hanna & Joe Barbera
Met: Ger Smit, Frans van Dusschoten, Fred Butter, Corry van der Linden, Paul van Gorcum

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
5,5/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Fantasy

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1981-1990

Leeftijd:
AL

Speelduur:
74 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5412012153721


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Nederlands Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij