:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HOUSE BY THE CEMETERY, THE
HOUSE BY THE CEMETERY, THE
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2002-06-28
FILM
Norman (Paolo Malco) en zijn vrouw Lucy (Catriona MacColl) verhuizen samen met hun zoon Bob (Giovanni Frezza) van een krappe New Yorkse flat naar een groot huis in Boston, New England. Het huis heeft echter een gruwelijke voorgeschiedenis: professor Peterson pleegde samen met zijn vrouw zelfmoord. Er volgden nog vele mysterieuze moorden en daardoor rees al snel de speculatie dat in het huis Dr. Freudstein (Giovanni De Nava) rondspookt. Dr. Freudstein was een notoir wetenschapper die illegale experimenten uitvoerde op hulpeloze slachtoffers. In Boston komt Bob regelmatig in contact met een wat vreemd meisje dat hem steeds waarschuwt voor Dr. Freudstein, maar zijn ouders geloven hem niet. De tijd begint te dringen want de lijken blijven zich maar opstapelen…

Aan de echte hardcore horrorliefhebber moeten we Lucio Fulci niet meer voorstellen. De man was verantwoordelijk voor enkele van de meest controversiële Italiaanse horrorklassiekers zoals Don’t Torture The Duckling, Zombi 2, The Black Cat, City Of The Living Dead, The Beyond, New York Ripper en deze The House By The Cemetery. Zijn films werden in veel landen in de ban gedaan oftewel volledig verknipt zodat al het geweld en bloed eruit was. Want Fulci zijn films waren misschien wel de meest bloedige films ooit gemaakt. Maar toch slaagde hij erin om van zijn film iets meer te maken dan gewoon het zoveelste gore-feest, zijn films bevatten een soort van sfeer en kwaliteit dat geen enkele andere regisseur hem kan nadoen. Zelfs zijn grootste concurrent Dario Argento slaagde er nooit in om dezelfde stijl over zijn films te brengen. Spijtig genoeg heeft de meester, Fulci zelf, datzelfde hoge niveau ook niet eeuwig kunnen volhouden. Want na New York Ripper (1982) leek er een eind te zijn gekomen aan zijn super succesvolle blitz-carrière die gestart was in 1979 met de zombieclassic Zombi 2. In 1988 kreeg Fulci nog wat aandacht met de middelmatige sequel op één van zijn grootste hits Zombi 2. Maar dat Zombi 3 zo middelmatig uitdraaide was waarschijnlijk niet Fulci’s fout want deze viel al na enkele scènes opgenomen te hebben ziek en zo moest een minder capabele regisseur als Bruno Mattei (Zombie Creeping Flesh) de taken overnemen. Maar in 1990 leverde Fulci met Nightmare Concert toch nog een regelrechte klassieker af (die je eigenlijk ook kan bekijken als een soort “best of” van Fulci, omdat Nightmare Concert veel scènes bevat van andere Fulci-films) die mischien niet zo sterk is als zijn beste werk maar toch een mooi einde is van een rijkgevulde carrière (Fulci overlijd in ’96 aan diabetes). Dus met Fulci’s The House By The Cemetery hebt u een stevige horror classic in handen zoals ze deze de dag van vandaag niet meer maken.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 2.35:1 beeld is voldoende scherp en heeft een goed zwartniveau. De kleuren zijn spijtig genoeg wat aan de matte kant en ogen wat gedateerd. De gebruikte print heeft last van printbeschadigingen en vuil maar dat is niet van een echt storend niveau. Vreemd zijn de rondjes boven aan het beeld, deze vallen niet hard op maar die hadden ze toch kunnen wegwerken! Enkele goeie punten aan de transfer is dat wij geen dramatische digitale compressiefouten hebben kunnen vaststellen en de print lijkt ook niet echt last te hebben van filmgrain. Gezien het bronmateriaal een bevredigende transfer! Het Engelse Mono-geluid klinkt voldoende natuurlijk en lijkt vrij hard opgenomen te zijn. De dialogen zijn goed te verstaan en worden niet overtroffen door de geluidseffecten of de muziek. Wel heeft de track last van een lichte ruis maar werkt niet afleidend. Gezien het gebruikte bronmateriaal best een bevredigende track.

EXTRA'S
Belangrijkste extra is een 42 minuten durend interview met Lucio Fulci. Dit is ook ineens een zéér waardevol item voor de fans omdat dit waarschijnlijk één van de laatste interviews was die de man heeft gegeven. Het beeldmateriaal is opgenomen door een amateur-filmer op het Eurofest festival van 1994 (en is soms wat van een bedenkelijk niveau, gelukkig is alles Engels ondertiteld). Waar Fulci samen met acteur David Warbeck (The Black Cat, The Beyond) aanwezig is voor een vertoning van Door To Silence en Zombi 2. Fulci lijkt een man met veel gevoel voor humor en beantwoordt geduldig alle vragen van de vele fans. David Warbeck zit er voor het grootste deel bij voor spek en bonen. Toch is dit beeldmateriaal ook voor David Warbeck-fans een belangrijk item omdat ook hij reeds overleden is, namelijk op 23 juli ’97 aan kanker. Volgend krijgen we een uitgebreide fotogalerij met een 35-tal promo-art afbeeldingen (zoals posters, videohoezen en lobby cards) en een 25-tal foto’s rechtstreeks uit de film. Als een soort geheugensteuntje dat EC Entertainment meer van dit soort films uitbrengt is er een promoafbeelding voor City Of The Living Dead. Dan hebben we een spooky bioscooptrailer en een cross-promotional trailer voor het Lamberto Bava-bloedbad A Blade In The Dark. Als laatste hebben we een uitvouwbare brochure met enkele foto’s uit de film, wat posterart en een biografie en filmografie voor regisseur Fulci.

CONCLUSIE
The House By The Cemetery is geslaagde horrorfilm met talentvolle Britse Catriona MacColl in de hoofdrol. Dit was blijkbaar één van Fulci favoriete actrices want ze acteerde mee in maar liefst 3 van Fulci’s beste films namelijk City Of The Living Dead, The Beyond en dan deze The House By The Cemetery. The House By The Cemetery was zeker niet de meest geslaagde uit deze drie maar is nog steeds een geslaagde film. En EC Entertainment hebben degelijk werk afgeleverd met de DVD-release van deze Fulci-classic. De beeld- en geluidskwaliteit zijn van een bevredigend niveau en de schijf heeft enkele waardevolle extra’s waar ze zelfs in Amerika jaloers op zijn (de regio 1 van Anchor Bay heeft als extra’s 2 trailers, een TV-spot, een fotogalerij, een 30 sec. weggeknipte scène en wat talent files, maar geen spoor van het 42 min. durende interview!). Deze schijf is voor iedereen aan te raden die eens lekker wilt griezelen met een lekker bloedige horror zoals ze die vandaag niet meer maken.


cover
Studio: EC Entertainment

Regie: Lucio Fulci
Met: Catriona MacColl, Paolo Malco, Ania Pieroni, Giovanni Frezza, Giovanni De Nava

Film:
7,5/10

Extra's:
7/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
0

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1981

Leeftijd:
16

Speelduur:
82 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Engels
Extra's:
• Interview with Lucio Fulci,
• Photo gallery,
• Bioscooptrailer,
• Cross-promotional trailer,
• Brochure met biografie en filmografie

Andere recente releases van deze maatschappij