:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FORBRYDELSEN II (THE KILLING 2)
FORBRYDELSEN II (THE KILLING 2)
Bespreking door: Dieter - Geplaatst op: 2010-10-13
SERIE
Na het succes van de eerste reeks Forbrydelsen - niet enkel in Denemarken, maar ook in de rest van de wereld - kon een tweede seizoen niet uitblijven. In plaats van een onderzoek van twintig dagen (gespreid over evenveel episodes) krijgt de kijker nu een onderzoek van tien dagen voorgezet. Dat begint met de moord op de advocate Anne Dragsholm, waarvoor inspecteur Sarah Lund, die de kalmte opzocht na de ontwikkelingen in de vorige reeks, terugkeert naar Kopenhagen. Wanneer niet veel later een aantal soldaten uit dezelfde elite-eenheid bloederig aan z'n eind komt, wordt duidelijk dat de moorden een nieuw onderzoek naar een geheime missie in Afghanistan moetgen voorkomen. De kersverse minister van Justitie, Thomas Buch, is ondertussen bezig met een onderzoek naar de rol van de politiek in de zaak, meer bepaald die van zijn voorganger en de premier. Jens Peter Raben, het enige nog overlevende lid van de elite-eenheid, mengt zich eveneens in de affaire: hij wil zijn naam zuiveren.

Forbrydelsen II verweeft kortom opnieuw diverse plotlijnen en perspectieven om tot een gelaagde, intrigerende thriller te komen. Eens te meer kiezen de makers voor één verhaal dat zich in het politiemilieu afspeelt, één politieke plotlijn en één relaas van een (onschuldige?) verdachte. Toch krijg je nooit het gevoel dat de reeks een doorslagje is van de vorige. De schroeven worden namelijk bijzonder stevig aangedraaid, waardoor je intens meeleeft met de personages en het feit dat er slechts tien afleveringen zijn, zorgt voor een suspense die nauwelijks dode momenten bevat. De scenaristen zijn bovendien meesters in het bedenken van intrigerende zijsprongetjes, die de complexiteit van het verhaal ten goede komen. Ook het trio regisseurs dat de afleveringen inblikte, draagt zijn steentje bij: de beeldvoering is meeslepend, soms een beetje te ambitieus of kunstzinnig, maar altijd op en top professioneel.

Slechts twee acteurs maakten de overstap van het eerste naar het tweede seizoen. Uiteraard hoort daar ook protagoniste Sofie Grabol bij, die als inspecteur Sarah Lund een van de meest beklijvende vrouwelijke vertolkingen van de laatste jaren neerzet. Naast de demonen uit de eerste reeks Forbrydelsen, die haar nog steeds kwellen, bestoken de scenaristen haar met talloze nieuwe uitdagingen, waarbij vooral haar onmogelijkheid om haar werk met een privéleven te combineren de rode draad vormt. De andere acteur die uit het eerste seizoen overkomt, is hoofdinspecteur Brix, vertolkt door Morten Suurballe. Hij krijgt ditmaal een actievere rol toebedeeld, maar blijft een schimmige figuur, waarvan de motieven nooit duidelijk zijn. Dat geldt ook voor Sarah Lunds nieuwe partner Ulrik Strange, die in eerste instantie een rechtstreekse kopie lijkt van haar overleden partner uit de eerste reeks, maar die een aantal significante geheimen verborgen houdt. De chemie tussen acteur Mikael Birkkjaer en Sofie Grabol is uitstekend, wellicht een gevolg van het feit dat de twee eerder al samenspeelden op het witte doek.

De grootste afwijking met de vorige reeks zit in de politieke plotlijn. De intriges in het Deense kabinet kunnen weliswaar de vergelijking met die in het Kopenhaagse stadhuis doorstaan, maar de protagonist van de plotlijn kon niet méér verschillen dan die van de eerste reeks. Hier speelt Nicolas Bro de rol van minister Thomas Buch op het randje van het komische. Buch wordt neergezet als iemand die te allen tijde op zijn intuïtie afgaat en blind vertrouwt op het spoor dat hij op dat moment voor zich ziet. Dat maakt hem sympathiek en verfrissend, maar het werkt  soms ook op de zenuwen aangezien de scenaristen hem voortdurend laten flipfloppen van de ene loyaliteit naar de andere. De derde protagonist van Forbrydelsen II is misschien wel de beste van allemaal. Ken Vedsegaard wordt als Jens Peter Raabe slechts sporadisch gebruikt, maar als hij op het scherm verschijnt, kent de reeks een ongekende energie omdat de acteur op een geloofwaardige manier zowel een psychologisch gekwetste man als een geharde militair neerzet. De rest van de cast munt uit in ondersteunende rollen. Vooral de militaire karakters zijn sterk genoeg om een eigen reeks te dragen.

Maar wat Forbrydelsen II beter maakt dan het eerste seizoen zijn niet zozeer de acteurs, het scenario of de regie. Het is de maatschappijkritiek die onverhuld als een rode draad door de plot verweven zit. De serie plaatst ernstige vraagtekens bij het stigmatiseren van moslims, bij de motieven achter de Deense deelname aan de 'war on terror' en het invullen van persoonlijke ambitie. Voor iemand die nauwelijks zicht heeft op de Deense politiek oogt Forbrydelsen als een J'Accuse van jewelste, dus welk een impact moet de reeks niet hebben gehad in het thuisland? Extra lof moet overigens gaan naar het moedige einde. Na tien afleveringen kent Forbrydelsen immers alleen maar verliezers en verraders. Het is een zwartgallig einde van een dito seizoen, dat je niet alleen de maatschappelijke waarden in vraag doet stellen, maar ook je eigen levenswandel.

AFLEVERINGEN
Dag 1-2
Tien dagen nadat advocate Anne Dragsholm vermoord is teruggevonden aan een WO II-monument, houdt de politie haar echtgenoot aan. Maar de hoofdinspecteur roept Sarah Lund terug naar Kopenhagen om een ander perspectief op de zaak te krijgen. Miltaire gevangene Jens Peter Raben wacht hoopvol op zijn vrijlating, maar het is niet zeker of hij parool krijgt. Inmiddels krijgt de onervaren politicus Thomas Buch de ministerpost Justitie in de schoot geworpen na een hartaanval van zijn voorganger.

Dag 3
Sarah Lund onderzoekt de moord op soldaat Allan Myg Poulsen, die een connectie had met Anne Dragsholm. Er duikt een video op die laat vermoeden dat moslimterroristen achter de moorden zitten. Dit brengt ook minister Buch in de problemen, want die ziet de kansen op een breed gedragen akkoord over antiterreurmaatregelen gefnuikt. Jens Peter Raben rebelleert tegen zijn afgewezen vrijlating.

Dag 4
De ontsnapping van Raben zet Sarah Lund ertoe aan om nog meer linken tussen hem en Anne Dragsholm te onderzoeken, maar de intelligentiedienst wil focussen op de band met het moslimterrorisme.  Raben zelf probeert  zicht te krijgen op de zaak door een oud collega op te zoeken. Buch ontdekt een geheime nota van zijn voorganger over de Dragsholm-moord.

Dag 5
Een nieuwe moord op een soldaat duwt het onderzoek in de richting van een missie van de eenheid van Jens Peter Raben in Afghanistan. Lund en haar collega Strange vinden het laatste overlevende lid van de groep in Zweden. Buch staat onder druk van een rechtste partij om de antiterreurmaatregelen goed te keuren, maar hij wil geen overhaaste beslissing nemen.

Dag 6
Na de aanslag op Lisbeth Thomsen komt het politie-onderzoek onder vuur. Een bezoek aan de moeder van een overleden soldaat moet de waarheid over de missie in Afghanistan aan het licht brengen. Buch haalt zich de woede van de premier op de hals na een eigenzinnige actie op een persconferentie. De voortvluchtige Jens Peter Raben zoekt onderdak bij een bevriende kapelaan.

Dag 7
Sarah Lund graaft de kist van soldaat Per K. Moller op, maar het resultaat levert niet op wat ze verwachtte. Buch brengt een bezoek aan het ziekenbed van zijn voorganger en legt hem op de rooster over diens achtergehouden documenten. Zelfs op het huwelijk van haar moeder laat de zaak Sarah Lund niet los.

Dag 8
Lund wordt aangevallen door de moordenaar, maar die maakt haar niet af. Buch heeft aanwijzingen dat zijn collega van Defensie een cruciale rol speelde in het achterhouden van documenten over de Afghaanse missie. Jens Peter Raben confronteert een officier die in zijn ogen meer weet over de motieven achter de moorden.

Dag 9
Jens Peter Raben wordt neergeschoten door Strange, terwijl nieuwe informatie de motieven van Sarah Lunds collega in vraag stelt. Een videodagboek opent een nieuwe piste in het onderzoek. Kolonel Jarnvig, de schoonvader van Raben, opent een persoonlijk onderzoek i.v.m. de Afghaanse missie. Buch staat op het punt ontslagen te worden, maar krijgt hulp van een onverwachte bondgenoot.

Dag 10
Thomas Buch belegt een partij-overleg om de premier aan de galg te praten en vindt onvermoede convergenties met de minister van Defensie. Lund en Strange vliegen naar Afghanistan om klaarheid te scheppen over het feit of er burgers werden geëxecuteerd door Denen. In de barakken van een legerofficier worden bezwarende bewijzen gevonden.

Dag 11
Een verdachte officier gijzelt de echtgenote van Jens Peter Raben, maar zweert bij zijn onschuld. Lund en Stange keren terug uit Afghanistan met bewijzen van een executie. Buch moet kiezen tussen de waarheid en zijn politieke carrière. Lund ontdekt een ontbrekende schakel die leidt tot een confrontatie met de moordenaar.

BEELD EN GELUID
De eerste reeks van Forbrydelsen werd gekenmerkt door een grijze waas die over de beelden hing ten gevolge van de digitale fotografie. In dit tweede seizoen is dat probleem niet volledig verdwenen, maar toch ligt de kwaliteit een beetje hoger. Ook de scherpte en de kleurenweergave gaan er op vooruit. De soundtrack neemt de vorm aan van een stereospoor dat de dialogen helder weergeeft en met name in de actiescènes erg dynamisch uit de hoek komt.

EXTRA'S
De enige extra's zijn Cross-promotionele Trailers voor andere Lumière-releases op de vier schijven.

CONCLUSIE
Het tweede seizoen van Forbrydelsen overtreft het vorige in intensiteit, spanning en kwaliteit. Op tien afleveringen tijd wordt een politie-onderzoek uit de doeken gedaan dat niet alleen beklijft, maar ook maatschappijkritisch is. Dat maakt dit tweede seizoen tot een van de beste tv-thrillers van de voorbije jaren. Beeld en geluid halen een goed niveau op dvd, maar de bonussectie is nagenoeg leeg.


cover
Studio: Lumière

Regie: Kristoffer Nyholm, Hans Fabian Wullenweber, Charlotte Sieling
Met: Sofie Grabol, Mikael Birkkjaer, Nicolas Bro, Ken Vedsegaard, Stine Praetorius, Preben Kristensen, Morten Suurballe

Film:
8,5/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2009

Leeftijd:
16

Speelduur:
550 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5425019004989


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Deens Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Cross-promotionele Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij