:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LOST IN AUSTEN
LOST IN AUSTEN
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2010-11-11
SERIE
Zoals zoveel vrouwen kan ook Amanda Price heerlijk wegdromen bij haar favoriete boek Pride And Prejudice. Ze is helemaal weg van de hoffelijkheid en de elegantie van Mister Darcy natuurlijk. Het leven van Elizabeth Bennet in Pride And Prejudice staat in schril contrast met haar eigen leven in het hedendaagse Londen. Toonbeeld daarvan is haar vriend Michael die wat romantiek betreft, nog niet tot aan Darcys enkels reikt.


Als Amanda op een avond de echte Elizabeth Bennet in haar badkamer aantreft, lijkt een overdosis Austen voor de hand liggend. Omdat Elizabeth echter weer opduikt, is ontkennen niet meer mogelijk: Lizzy heeft een weg door de tijd gevonden. Meer nog, Amanda kan via dezelfde weg – een verborgen deur – naar de wereld van de familie Bennet. Ze waagt vol verwondering de stap, maar merkt al snel dat teruggaan naar haar eigen tijd niet zo eenvoudig is. Met haar moderne kleding, brutale taal en vreemde gewoontes, is het snel duidelijk dat Amanda niet thuishoort in de wereld van het Engelse platteland aan het einde van de 18de eeuw. Met de hulp van de zussen Bennet, weet Amanda er echter het beste van te maken en ze neemt haar plaats in in de adellijke society. Bovenal wil Amanda alles in het werk stellen om het verhaal van Pride And Prejudice niet in de war te sturen. Alles moet en zal verlopen zoals Jane Austen het beschreven heeft. Maar dat is lang niet zo gemakkelijk als het lijkt. Bingley heeft geen interesse voor Jane, Mister Collins geen oog voor Charlotte Lucas en Lizzy is er niet om Mister Darcy in verleiding te brengen. Zal Amanda erin slagen de liefdesgeschiedenis uit Pride And Prejudice tot een goed einde te brengen?


De cast van Lost In Austen, die voornamelijk bestaat uit relatief onbekende acteurs, stond voor de moeilijke taak om op een nieuwe manier gestalte te geven aan toch wel zeer populaire personages. Sommige onder hen – zoals Alex Kingston (Mrs. Bennet), Hugh Bonneville (Mr. Bennet) en Christina Cole (Caroline Bingley) – brengen het er zeer goed van af. Bij anderen loopt het wat stroever. De nieuwe interpretatie die gegeven wordt aan Mr. Bingley en Mr. Collins is niet altijd even geslaagd. Mr. Bingley komt vrij zwak over en van Mr. Collins is niet meer over dan een scherpe karikatuur. Het karakter van Amanda Price – die als een totaal nieuw personage in de serie wordt ingevoerd – blijft dan weer veel te oppervlakkig. Lost In Austen bestaat uit vier afleveringen en veel langer had deze serie ook niet moeten zijn. We hebben nu al de indruk dat er heel wat herhalingen zijn – zoals Amanda die erop blijft hameren tegen iedereen die het horen wil hoe het verhaal eigenlijk zou moeten lopen – en ook wat losse eindjes die door allerlei vreemde wendingen worden opgelost. Ondanks deze negatieve puntjes, blijft Lost In Austen wel leuk om te zien. Er zijn heel wat grappige scènes en de nieuwe interpretatie van Pride And Prejudice is bij momenten ook zeer geslaagd.


 

BEELD EN GELUID
Qua beeld zit het wel goed in deze serie. De kleuren zijn helder en scherp en zijn bovendien heel goed gekozen. De sobere, simpele kleuren die de familie Bennet typeren, staan in contrast met de weelderige, warme kleuren van onder andere Bingley en Lady Catherine de Bourgh. Wat ook mooi is om te zien, is het contrast tussen het frisgroene verleden en het grijze Londen van vandaag.Wat het geluid betreft, scoort Lost In Austen minder goed. Er is geen andere optie dan het gewone stereogeluid. De muziek is dan weer wel goed gekozen en sluit perfect aan bij de tijdsperiode.

EXTRA'S
De dvd bevat één bijna drie kwartier durende extra met korte interviews met de cast die worden afgewisseld met beelden van achter de schermen en informatie over de making-of. Het geheel is heel leuk samengesteld en is zeker het bekijken waard.


CONCLUSIE

Lost in Austen is zeker niet de zoveelste Pride And Prejudice-verfilming. Hoewel de nieuwe interpretatie soms wat tegenvalt, is de miniserie toch nog het bekijken waard. Wie een min of meer getrouwe weergave van het verhaal van Jane Austen verwacht, staat voor een zware teleurstelling. Mag het allemaal wat luchtiger, dan is Lost In Austen zeker de moeite.


cover
Studio: ItvDVD

Regie: Dan Zeff
Met: Jemima Rooper, Elliot Cowan, Alex Kingston, Hugh Bonneville, Gemma Arterton

Film:
8/10

Extra's:
7,5/10

Geluid:
5,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Romantisch
drama

Versie:
U.K.

Jaar:
2008

Leeftijd:
12

Speelduur:
179 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.78:1 PAL

Geluid:
Engels Stereo 2.0


Ondertitels:
Engels
Extra's:
• Behind the scenes and interviews

Andere recente releases van deze maatschappij