:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DRAGONBALL Z MOVIE 1 - SUPER BATTLE IN THE WORLD
DRAGONBALL Z MOVIE 1 - SUPER BATTLE IN THE WORLD
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2002-07-15
FILM
Een klein ruimteschip vliegt naar de aarde en stort neer in een bos waar Gohan (Saffron Henderson), Krillin (Terry Klassen) en Bulma (Lalainia Lindbjerg ) net kampeerden. Het wrak vat vuur en in enkele seconden tijd breidt het vuur uit naar de rest van het bos. Gohan en Krillin blussen met behulp van hun krachten het bos. Het neergestorte schip had als doel info te verzamelen over planeet Aarde. Dan duiken er enkele ruimtepiraten op onder leiding van Turles (Ted Cole). Ze planten een speciale boom die alle levenskracht en energie uit de Aarde zuigt. Goku (Peter Kelamis) en de rest gaan al snel naar de boom om deze proberen te vernietigen maar dit lijkt niet te lukken. Turles en zijn piraten duiken op en vallen Goku en zijn gevolg aan. Een explosief gevecht om het lot van de Aarde volgt…

In ’84 verscheen in een Japans tijdschrift, Shoren Jump, een strip met de naam Dragonball. De maker van deze strip, Akira Toriyama, beseft nog niet dat hij hiermee voor eeuwig het aanzien van anime verandert! De strip wordt een succes en in ’86 start de TV-serie van Dragonball. Deze serie loopt met een overdonderend succes tot in ’89. Ondertussen had Toriyama al een vervolg uit zijn mouw geschud met Dragonball Z. Deze TV-serie ging in ’89 van start en liep met nog meer succes dan Dragonball tot in ’96! In tussentijd kwamen er ook regelmatig Dragonball Z Movies uit, in totaal een 13-tal films! In ’96 ging de derde serie, Dragonball GT, van start. Met deze serie heeft Akira Toriyama niet veel te maken en deze haalt ook niet meer het succes van de twee voorgaande series. Nu wordt de Dragonball Z serie in Vlaanderen uitgezonden door Kanaal 2 en is deze in de Benelux uit op DVD bij Bridge Entertainment. In de roes van de populariteit van Pokémon en Digimon denkt iedereen dat Dragonball Z net hetzelfde is. Maar vergis u niet! Dragonball Z bevat een stevige portie geweld, bloed, harde taal en af en toe zelfs naakt! Voor Toriyama was Dragonball Z geen serie voor kinderen zoals Digimon en konsoorten maar speciaal bestemd voor de wat oudere tieners. Toen de serie in USA op de buis kwam is deze verknipt en aangepast om voor een kinderpubliek uit te zenden. En spijtig genoeg is deze de versie die hier is aangekocht. In Movie 1 (is eigenlijk pas de 3e Dragonball Z Movie!) hebben we geen cuts kunnen vaststellen maar dat wil niet zeggen dat al de andere Movie-delen ongeknipt zijn! Met het einde van Dragonball GT is het Dragonball-verhaal bijlange nog niet afgelopen. In maart 2002 heeft Hollywoodstudio 20th Century Fox de filmrechten opgekocht. Dus hopelijk zien we binnen enkele jaren een heuse Dragonball-filmadaptie met veel en dure special-effects. Tot dan zal je nog geduld moeten uitoefenen…

BEELD EN GELUID
Het 1.33:1 geschaalde beeld is vrij scherp en heeft een degelijk contrast. De gebruikte kleuren zijn mooi en ogen zéér kleurrijk! Wel is soms wat filmgrain en vuile plekken aanwezig. Zware digitale compressiefouten hebben we niet kunnen opmerken maar wel af en toe wat edge enhancement. Maar hetgeen ons het meeste stoorde was dat er op een film van 58 min. meer dan eens een VHS-storing voorkwam! En dat haalde onze beoordeling van de beeldkwaliteit enkele punten naar beneden. Ook het geluid lijkt van enkele kinderziektes last te hebben, want op een gegeven moment klinkt de muziek echt vals! Voor de rest klinkt de Engelse Dolby Digital 2.0-track wat schel en met bijzonder weinig dynamiek. We hebben ook soms een lichte ruis kunnen waarnemen. Volgens ons zijn de oude en nu waarschijnlijk versleten Franse VHS-cassettes nog van betere kwaliteit!

EXTRA'S
Als extra features treffen we een dom reclamespotje aan voor de Dragonball Z video- en DVD-uitgaves en één pagina info van elk van de hoofdkarakters (Gohan, Goku, Piccolo en Krillin). Povertjes!

CONCLUSIE
Dragonball Z zal bij veel animeliefhebbers wel iets losmaken. Deze serie heeft ondertussen een cultstatus bereikt en het nieuws dat de serie ook hier op DVD ging komen deed veel mensen plezier. Maar met releases als deze Movie 1 is de belofte zeker niet waargemaakt! De beeld- en geluidskwaliteit is zéér middelmatig en op sommige momenten zelfs ronduit slecht! Ook de weinige extra’s bieden geen toegevoegde waarde en dat maakt van deze DVD enkel maar een aanrader voor mensen die niet echt naar superkwaliteit op zoek zijn. Wij raden de die hard fans de regio 1-versie aan van Pioneer Entertainment. Deze bevat een Japanse Dolby Digital 2.0, is uncut en heeft enkele fatsoenlijke extra’s zoals een video library, character information en een Dragonball Z Quiz.


coverStudio: Bridge Entertainment

Regie: Daisuke Nishio
Met: Peter Kelamis, Saffron Henderson, Terry Klassen, Paul Dobson, Lalainia Lindbjerg, Lisa Ann Beley, Ted Cole

Film:
6,5/10

Extra's:
1,5/10

Geluid:
4,5/10

Beeld:
4,5/10


Regio:
2

Genre:
Manga

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1990

Leeftijd:
MG6

Speelduur:
58 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8711983451988


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Commercial
• Character guide

Andere recente releases van deze maatschappij