:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GEMINI
GEMINI
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2002-07-15
FILM
Yukio Daitokuji leidt een succesvolle dokterspraktijk voor de rijken in het Tokio van de jaren ’20. Samen met zijn vrouw Rin en zijn ouders woont hij niet ver van de sloppenwijken die geteisterd worden door geweld en epidemieën, waaronder de pest. Na verloop van tijd komen er echter barstjes in het bijna perfecte levens. Het huis wordt doordrongen van een stank en kort daarna worden de beide ouders van Yukio dood aangetroffen. Om de miserie voor Yukio compleet te maken wordt zijn plaats ingenomen door een kwaadaardige dubbelganger. De vreemdeling blijkt Daitokuji's duivelse tweelingbroer te zijn; hij eist zijn vrouw Rin op, confronteert de verbouwereerde dokter met diens bepaald niet frisse verleden en start een psychologische terreurcampagne. Terwijl Yukio opgesloten zit een diepe put moet hij grote inspanningen leveren om niet in totale waanzin te verdrinken.


Regisseur Shinya Tsukamoto wist wereldwijd al enige bekendheid te verzamelen als regisseur van cult klassiekers als Tetsuo (1988), Tetsuo II: Body Hammer (1992), Tokyo Fist (1995) en Bullet Ballet (1998). In 2002 was Tsukamoto te gast op het Festival van de Fantastische Film van Brussel omwille van zijn rol als Jijii In Ichi The Killer van Takashi Miike. Miike en Tsukamoto zijn twee van de belangrijkste en meest vernieuwende Japanse regisseurs van de laatste 10 jaar maar we dienen toe te zeggen dat we een duidelijke voorkeur hebben voor de films van Miike (Fudoh, Dead or alive triology, City of the lost souls, Audition en natuurlijk de beruchte Ichi the killer). Tsukamoto die voor Gemini instond voor regie, montage, scenario en camerawerk weet zeker om te gaan met een camera. Dat bewijst hij hier met mooie shots en composities. Over het verhaal waren wij daar tegenover minder enthousiast. De film wist ons ondanks de relatief korte speelduur (83 minuten) niet altijd even goed te boeien. De mix van psychologische horror en kostuumdrama liet op ons geen onwisbare indruk na. Deze film heeft zeker een schare fans dus wellicht zullen er ook lezers zijn die deze film dik in orde vinden.


BEELD EN GELUID
Over de beeldkwaliteit van de film kunnen we kort zijn: Filmfreak zorgde voor een solide transfer met heldere kleuren, goede contrasten en bijna nergens een foutje of beschadigingen. De film heeft bovendien een 1.85:1 anamorfisch beeldformaat. Ondanks het feit dat we enkel een Dolby Digital 2.0 track aantreffen kunnen we tevreden zijn over het geluid. De dialogen en muziek komen helder en met de nodige dynamiek over.

EXTRA’S
Op gebied van extra’s worden we jammer genoeg (zoals bij de meeste Filmfreak releases) niet verwend. We treffen de volgende extra’s aan op de dvd: een interview met regisseur Shinya Tsukamoto in de vorm van een over het scherm rollende Nederlandse tekst, een trailer, enkele Liner Notes (Nederlandse tekst) en een fotogalerij.


CONCLUSIE
Ondanks het feit dat wij persoonlijk niet warm lopen voor de film kunnen we niet zeggen dat de film een miskleun is. Het verhaal is niet echt aan ons besteed, maar de film wordt toch grotendeels recht gehouden door de mooie fotografie. De fans van de film of dit specifiek genre doen met deze Filmfreak dvd release geen slechte aankoop.


coverStudio: Filmfreaks

Regie: Shinya Tsukamoto
Met: Masahiro Motoki, Ryo, Yasutaka Tsutsui, Tadanobu Asano, Renji Ishibashi, Tomorowo Taguchi, Naoto Takenaka

Film:
6/10

Extra's:
2/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Psychologische
horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1999

Leeftijd:
16

Speelduur:
83 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9789058490643


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Japans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailer
• Fotogalerij
• Liner Notes
• Interview

Andere recente releases van deze maatschappij