:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DEPECHE MODE - TOUR OF THE UNIVERSE - BARCELONA 20/21.11.09
DEPECHE MODE - TOUR OF THE UNIVERSE - BARCELONA 20/21.11.09
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2011-01-11
CONCERTFILM
Ter gelegenheid van dertig jaar Depeche Mode lanceerde de band in 2009 z’n nieuwe cd Sounds of the Universe, gevolgd door de wereldtournee Tour Of The Universe, die aftikte op ruim 100 optredens in veertig landen  en die meer dan 2.7 miljoen betalende fans naar de stadions lokte. Het mag duidelijk zijn: Depeche Mode is niet zo maar een groepje, maar een perfecte geoliede rockband die erin slaagt om zonder grote hits in de reguliere hitparade toch in de eerste divisie van de muziekindustrie mee te draaien. In de voorbije drie decennia kende de band hoogten en evenveel laagten, maar dat heeft het succes nauwelijks beïnvloed. Depeche Mode kan rekenen op een stevige fanbase die elk nieuw album en elke nieuwe tournee op waarde weet te schatten. Dat de band sinds het vertrek van Alan Wilder nogal wat pluimen is kwijtgeraakt, lijkt ze niet te storen, hoewel de kwaliteit van de albums daaronder wel degelijk heeft geleden.
 
 
De Tour Of The Universe ging niet meteen onder een goed gesternte van start. In Griekenland diagnosticeerden de dokters bij frontman Dave Gahan een blaastumor en werd een deel van de concerten afgelast (o.a. ook Pinkpop) of tijdelijk uitgesteld. Op deze compilatie van twee concerten in het Palau Sant Jordí in Barcelona is daarvan evenwel nauwelijks wat te merken. De groep werkt zich soepel door 21 composities, waarvan een vijftal ter ondersteuning van het meest recente album (o.a. In Chains, Wrong en Hole to Feed), gevolgd door wat we gemakshalve de Depeche Mode-klassiekers noemen uit de periode 1985-1997: Walking in My Shoes, It’s No Good, A Question of Time, Policy of Truth, I Feel You, Enjoy the Silence, Never Let Me Down Again, Stripped, Behind the Wheel, Personal Jesus en Waiting for the Night die in groepjes van drie of vier op het publiek afgevuurd worden. Depeche Mode doet z’n live-reputatie alle eer aan, de heren Gore en Gahan zijn in de best mogelijke stemming en hun stem klinkt bijzonder goed.
 
Depeche Mode - Tour Of The Universe: Barcelona 20/21.11.09 is vooral voer voor de echte fans, want visueel is er nauwelijks sprake van spectaculaire effecten. De camera is meestentijds op het podium gericht met close-ups van de bandleden en af en toe een blik op het joelende publiek, maar David Gahan is geen Mike Jagger, noch een Bruce Dickinson en Martin L. Gore is bepaald geen Keith Richard, terwijl de visuals van Anton Corbijn – zeker in het begin – eerder flauw en weinig verrassend zijn. Qua montage zou een inkorting van het applaus het tempo van de dvd beslist ten goede komen, een euvel dat op de cd’s veel minder stoort. Maar het grootste manco is wellicht de weinig geïnspireerde registratie die al na een halfuur lichtjes gaat vervelen wegens de eentonigheid van het beeldmateriaal. Vergeleken met de recente spetterende live-cd/dvd van Jónsi (overigens op hetzelfde platenlabel) is er sprake van een wereld van verschil.
 
TRACKLIST DVD
In Chains
Wrong
Hole to Feed
Walking in My Shoes
It’s No Good
A Question of Time
Precious
Fly on the Windscreen
Jezebel
Home
Come Back
Policy of Truth
In Your Room
I Feel You
Enjoy the Silence
Never Let Me Down Again
Dressed in Black
Stripped
Behind the Wheel
Personal Jesus
Waiting for the Night

Ondanks het nieuwe materiaal is deze Tour Of The Universe toch vooral een best-of-concertreeks en het moet dan ook niet verbazen dat de fans de grote songs uitbundig meebrullen, daartoe overigens aangevuurd door de bandleden zelf. Voor de rest zijn een aantal composities in een nieuw kleedje gestopt en heeft men hier en daar voorzichtig wat stevige gitaarriffs toegevoegd om het geluid te actualiseren. Maar Depeche Mode blijft uiteraard in eerste instantie een elektroband met opvallend veel synthesizers op de achtergrond.
 

 
BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit van deze opname is zonder meer goed. Blauw is de overheersende kleur, maar op het podium is er, mede dankzij de visuals, af en toe sprake van een gediversifieerd palet. Het geluid staat in het 5.1-formaat, waarbij de achterste kanalen vooral voor het geluid uit de zaal gebruikt worden. De subwoofer heeft de handen vol aan de stevige basklanken, terwijl de rest van het instrumentarium mooi verdeeld wordt over voor en achter, links en rechts.
 
EXTRA’S
Opnieuw draaien we de rollen even om en presenteren de beide cd’s als bonus. Ze bevatten samen 21 composities van Depeche Mode of m.a.w. de complete set van de dvd. Dvd en cd’s zitten in een vierdelige kartonnen klaphoes (cd-formaat) en het zestien pagina’s tellende boekje bevat foto’s uit de diverse concerten. Voorts bevat de dvd nog vijf extra nummers die niet op de cd’s staan: World in My Eyes, Sister of Night, Miles Away/The Truth Is en One Caress. Voor de diehardfans is er ook een dvd-uitgave beschikbaar (dvd-formaat) met 2 dvd’s en 2 cd’s, waarbij de tweede dvd de extra’s (interviews, concertimpressies, etc.) bevat. Wie evenwel geneigd is om eerder de cd’s te draaien, is wellicht beter af met het gemakkelijk stockeerbare cd-formaat van de uitgave.
 
CONCLUSIE                               
Depeche Mode - Tour Of The Universe: Barcelona 20/21.11.09 is een vrij klassieke registratie van het dubbelconcert dat Depeche Mode gaf in de Catalaanse hoofdstad ter gelegenheid van de dertigste verjaardag van de band. Met precies twee uur beeldmateriaal worden de fans heel erg verwend. Als bonus is er het concert op twee cd’s en wie zich niet deze cd-versie maar de dvd-uitgave aanschaft, krijgt er nog een extra dvd-schijfje bij met heel veel extra’s.cover
Studio: EMI

Regie: Russell Thomas
Met: Dave Gahan, Martin Gore, Andy Fletcher, Christian Eigner, Peter Gordeno

Film:
7/10

Extra's:
9/10

Geluid:
9/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
0

Genre:
Muziek

Versie:
U.K.

Jaar:
2010

Leeftijd:
U

Speelduur:
120 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5099991981493


Beeldformaat:
1:85.1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• Cd 1
• Cd 2
• Zestien pagina's tellend boekje met foto's
• Vijf extra videoclips

Andere recente releases van deze maatschappij