:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> INSPECTOR LYNLEY MYSTERIES, THE - SEIZOEN 4
INSPECTOR LYNLEY MYSTERIES, THE - SEIZOEN 4
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2011-01-11
SERIE
In dit vierde seizoen van The Inspector Lynley Mysteries pakken we de draad weer op na de schietpartij op het einde van het derde seizoen waarbij Havers gewond raakte. Ondertussen is Barbara ontslagen uit het ziekenhuis, maar helemaal de oude is ze nog niet. Ook voor Lynley is er heel wat veranderd. Nadat zijn vrouw hun ongeboren kindje verloor, staat hun relatie op een heel laag pitje. Helen kan maar moeilijk verwerken wat er gebeurd is en is tijdelijk bij haar zus gaan wonen. Hoewel Lynley probeert contact met haar te houden, gaat dat uiterst moeizaam.
Toch gaat ons speurdersduo opnieuw aan het werk. Maar gaat Lynley zijn gedachten wel bij de zaak kunnen houden? En hoe gaat Havers de traumatische schietpartij kunnen plaatsen?


Nathaniel Parker en Sharon Small kruipen ondertussen al voor de vierde keer in de huid van Thomas Lynley en Barbara Havers. Naast deze twee oude vertrouwden zien we ook een aantal andere personages opnieuw verschijnen, zoals Lynleys moeder Lady Asherton (gespeeld door Gabrielle Drake).

AFLEVERINGEN
1. In Divine Proportion
In het landelijke Suffolk wordt het lijk van een vrouw teruggevonden vlakbij het landhuis dat ze met haar partner aan het restaureren was. Samantha Walthew is in haar huis doodgeschoten, maar de dader heeft het lijk opzettelijk naar buiten verplaatst. Lynley en Havers staan voor een raadsel en krijgen vanaf de start af te rekenen met fouten in het onderzoek. Een lokale politieman heeft zijn eigen voetafdrukken achtergelaten op de plaats van het misdrijf en daardoor verliezen Lynley en Havers heel wat kostbare tijd.


Toch ontdekken ze al snel dat de moord verband lijkt te houden met feiten die vijftien jaar voordien hebben plaatsgevonden in het kleine dorpje. Toen pleegde de zus van het huidige slachtoffer zelfmoord nadat ze verkracht was. De plaatselijke bevolking stelt zich niet heel bereidwillig op en het is duidelijk dat er heel wat informatie wordt achtergehouden. Toch zijn Lynley en Havers ervan overtuigd dat de moord op Samantha Walthew onlosmakelijk verbonden is met datgene dat er in het verleden gebeurd is.


2. In The Guise Of Death
Lynley en Havers verblijven allebei in Cornwall. Havers volgt er een cursus gevechtsport en maakt van de gelegenheid gebruik om wat afstand te nemen van het politiewerk. Lynley is, samen met zijn zus, op bezoek bij zijn moeder. De sfeer bij de Lynleys is gespannen. Thomas probeert zijn tijdelijke scheiding met Helen min of meer verborgen te houden. Bovendien stelt hij meer en meer in vraag of zijn moeder de zorg voor het landgoed wel alleen aankan, tot groot ongenoegen van de oudere vrouw. Wanneer een lokale paardentrainer dood wordt teruggevonden in zijn stallen, lijkt het duidelijk om zelfmoord te gaan, maar niets is minder waar. Uit het onderzoek blijkt immers dat de man, Stephen Fenner, gedrogeerd was. Lynley gaat gretig in op het aanbod om deze zaak te onderzoeken. Lynley en zijn collega van de lokale politie, Tremayne, ontdekken dat er een smokkelbende aan het werk is aan de kust van Cornwall en vermoeden dat de dood van Fenner daarmee te maken heeft.

3. The Seed Of Cunning
Het lijk van een bewaker van The House of Lords in Londen wordt opgevist uit de Thames. De man had in de weken voor zijn dood met verschillende mensen problemen en Lynley en Havers volgen verschillende sporen. Maar dan ontdekken ze dat in The House of Lords een aantal documenten verdwenen zijn die belangrijk kunnen zijn voor het verdere onderzoek. Lynley en Havers ondervinden echter dat ze niet de enige zijn die op deze documenten uit zijn.


4. Word Of God
In een koelwagen wordt het lijk van een jonge man gevonden. De man heeft een vals paspoort en een oude Korantekst bij zich. De politie denkt dat het om een geval van mensenhandel gaat. Maar dan blijkt dat de man niet gestorven is door onderkoeling, maar wel door wurging. De Korantekst die de man bij zich had, blijkt heel wat geld waard te zijn. Het onderzoek naar de moordenaar brengt Lynley en Havers in contact met mensensmokkel, met de handel in gestolen antiquiteiten en zelfs met organenhandel. Alsof dit nog niet genoeg is, staat Lynley ook nog onder heel wat druk op privévlak. Het wordt immers steeds duidelijker dat zijn huwelijk met Helen voorbij is.


 
BEELD EN GELUID
Ook in dit vierde seizoen van The Inspector Lynley Mysteries zien we geen verbeteringen in de beeld- en geluidskwaliteit. Er blijft veel ruis op het beeld, de donkere scènes zijn vrij vaag en het geluid is nog altijd alleen stereo.

EXTRA'S
Niets

CONCLUSIE
Hoewel we de The Inspector Lynley Mysteries nog altijd een goede detectivereeks vinden, was dit vierde seizoen toch niet zo sterk als de drie voorgaande. De verhaallijnen zijn iets te ver gezocht, alsof het allemaal wat spectaculairder moest zijn. Maar al bij al blijft The Inspector Lynley Mysteries een aanrader voor alle detectives onder ons.


cover
Studio: Memphis Belle

Regie: Nigel Douglas, Brian Stirner, Jeremy Silberston, Julian Simpson
Met: Nathaniel Parker, Sharon Small

Film:
7.5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
4/10

Beeld:
4/10


Regio:
2

Genre:
Detective

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005

Leeftijd:
12

Speelduur:
355 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9789089415448


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij