:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> IDIOTS AND ANGELS
IDIOTS AND ANGELS
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2011-03-22
FILM
Idiots And Angels is een animatiefilm van de hand van Bill Plympton. In deze film noir draait allesom Angel, een man van middelbare leeftijd. In tegenstelling tot wat zijn naam laat vermoeden, is Angel een alles behalve aangename persoonlijkheid. Hij is egoïstisch, heeft een slecht karakter en vindt enkel plezier in de miserie van anderen. Angel brengt zijn dagen door in de verloederde kroeg Bart’s Bar waar hij zich vol overgave toelegt op het enige waarin hij goed lijkt te zijn, zuipen en kettingroken.


Maar dan gebeurt er wat onverwachts met Angel. Als hij ’s morgens opstaat, ontdekt hij dat er vleugels groeien op zijn rug. Angel doet al het mogelijke om de vleugels te verwijderen, maar zonder succes. Zelfs de vleugels verborgen houden blijkt onmogelijk. Als de zeldzame andere stamgasten van Bart’s Bar te weten komen dat Angel vleugels heeft, lachen ze hem uit waarop een wanhopige Angel op zoek gaat naar een dokter die zijn vleugels kan verwijderen. Die dokter ziet in de vleugels echter enkel zijn eigen ticket naar succes. Angel vlucht en realiseert zich dat hij met de vleugels zal moeten leren leven. En dat lijkt wel vlot te gaan, zeker als Angel bedenkt dat hij zijn nieuwe lichaamsdelen kan gebruiken om zijn medemens te pesten. Maar dat is buiten de vleugels gerekend die duidelijk een paar eigen ideeën hebben en zich verzetten tegen Angels snode plannen. Tot zijn grote ergernis kan Angel zijn vleugels enkel gebruiken voor het goede.

De vleugels hebben echter van meerdere mensen de aandacht getrokken. Ook Bart, de café-eigenaar, heeft er interesse voor. Hij is ervan overtuigd dat hij hiermee de concurrentie zal kunnen uitschakelen en zijn eigen zaak zal kunnen laten herleven. Dus mishandelt Bart zijn vrouw, zodat Angels vleugels genoodzaakt zijn de blonde vamp te redden. Angel en de vrouw worden verliefd, maar hun geluk is van korte duur. Als Angel en de vrouw terugkeren naar de bar, schiet Bart Angel dood en neemt zijn vleugels over. Bart slaagt erin de goedheid van de vleugels te beperken en gaat helemaal het verkeerde pad op. Maar dat het allemaal zo gemakkelijk niet zal gaan, ontdekt Bart op een wel heel pijnlijke wijze. Uit zijn buik wordt immers Angel opnieuw geboren. Het gevecht tussen de twee mannen is dan de weergave van de strijd tussen goed en kwaad.


Idiots And Angels is een aparte en surreële animatiefilm. Wat de film zeker mede onderscheidt, is de afwezigheid van dialogen. Bill Plympton heeft ditmaal gekozen voor een film die alleen gedragen wordt door muziek en eigenlijk weet hij daarmee ook perfect de sfeer van deze prent weer te geven.

BEELD EN GELUID
In Idiots And Angels is er gekozen voor sobere tekeningen. De figuren zijn heel rudimentair en de kleuren zijn mat en onopvallend. Eigenlijk lijkt het alsof over heel de film een grijzig scherm getrokken is dat ongetwijfeld bijdraagt tot de sfeer in Idiots and Angels. De verschillende figuren zijn zeker niet scherp afgelijnd, maar dat is ook duidelijk niet de bedoeling. We hebben wel een aantal keer wat storingen in het beeld bemerkt, maar mogelijk stelt dat probleem zich alleen op onze dvd.


Idiots And Angels
is een film zonder dialoog en steunt dus volledig op de achtergrondmuziek. Op de soundtrack horen we ondermeer Tom Waits, Pink Martini en Cory Allen Jackson. De muziek is zeer goed gekozen en is zeker de moeite waard.

EXTRA'S
Bij de extra’s vinden we in de eerste plaats de kortfilm Little Quentin. Dit negen minuten durende filmpje vertelt het verhaal van Quentin, een jongetje met wel heel speciale fantasieën. In Get to know Bill Plympton komt Bill Plympton zelf aan het woord. Gedurende een vijftal minuten vertelt hij ons over zijn leven en zijn werk. Als laatste extra vinden we nog een heel aantal trailers voor andere releases van Filmfreaks (Afterschool, Bad Day To Go Fishing, Immaculate Conception Of Little Dizzle, Myth Of The American Sleepover, Night Train, Trash Humpers, Van Diemen’s Land, Welness en Wristcutters).


CONCLUSIE
Idiots And Angels is een surreële, harde animatiefilm geworden met goed en kwaad als centrale thema's. Uit deze prent spreekt een heel aparte stijl en een bijzondere sfeer. Hoewel we Idiots And Angels zeker de moeite vinden, denken we dat deze film toch eerder iets is voor liefhebbers.


cover
Studio: Filmfreaks

Regie: Bill Plympton
Met: -

Film:
7/10

Extra's:
7/10

Geluid:
6.5/10

Beeld:
6.5/10


Regio:
2

Genre:
Animatie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
AL

Speelduur:
78 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
789058497307


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
zonder dialoog
Extra's:
• Little Quentin (short)
• Get to know Bill Plympton
• Trailers


Andere recente releases van deze maatschappij