:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MERLIN - SEIZOEN 2
MERLIN - SEIZOEN 2
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2011-05-09
SERIE
Dat Merlin, de nieuwe BBC-interpretatie van de alom bekende Arthur-legende, een hele nieuwe kijk biedt op het klassieke verhaal, werd al duidelijk in het eerste seizoen van deze serie. Vergeet de oude man met de lange witte baard – eventueel met gigantische pinnenmuts. De nieuwe Merlin is een ietwat slungelachtige jongen met verborgen talenten. En het is duidelijk dat deze magische talenten best verborgen blijven. In het koninkrijk van Uther Pendragon, de vader van Arthur, is magie immers ten strengste verboden. De beul doet gouden zaken in Camelot want bij het minste vermoeden van tovenarij mag hij iemand een kopje kleiner maken. Merlin treedtin dienst als knecht van kroonprins Arthur en probeert hem te behoeden van allerlei kwade, magische krachten. Op die manier probeert Merlin ook zijn lot te realiseren, namelijk ervoor te zorgen dat Arthur aan de macht komt en magie weer een plaats geeft in Camelot. Ondanks het feit dat er tussen Merlin en Arthur een bijzondere vriendschap ontstaat, durft Merlin niet te bekennen dat ook hij magische krachten bezit. In het tweede seizoen van Merlin gaan Uther, Arthur en Merlin opnieuw de strijd aan met allerlei mythische wezens en boze tovenaars. Al snel wordt het duidelijk dat Merlin niet de enige aan het hof is met magische krachten en dat zorgt voor heel wat problemen. Maar het is uiteraard niet alleen kommer en kwel en louter gevaren in het land van Camelot. Gelukkig is er ook nog plaats voor een lichte romantische toets. Niet alleen Uther en Merlin zullen hun hart verliezen aan wel heel speciale vrouwen, maar ook Arthur heeft het goed te pakken. Hij valt meer en meer voor de charmes van Gwen, Morgana’s kamermeisje.


In dit tweede seizoen zien we dezelfde cast in de hoofdrollen. Net zoals dat het geval was in het eerste seizoen, zijn er ook nu heel wat speciale gastrollen, zoals Sarah Parish (Blackpool, Mistresses) en Emilia Fox (The Pianist en Pride And Prejudice). De acteurs blijven goed werk leveren en er zit heel wat vaart in de serie.

AFLEVERINGEN
1. The Curse Of Cornelius Sigan
Na lange graafwerken wordt er eindelijk een schatkamer gevonden in de ondergrond van Camelot. De kamer is gevuld met goud en parels, maar toch is het voornamelijk een prachtig gloeiende blauwe steen die de aandacht trekt. Die zit verwerkt in de sarcofaag van Cornelius Sigan. Sigan is tientallen jaren eerder terechtgesteld wegens tovenarij. Voor zijn dood had hij gezworen wraak te nemen op Camelot. Als de volleerde dief Cedric lucht krijgt van deze ontdekking, is hij vastberaden om de sleutel tot de kamer te pakken te krijgen. Maar hij is zich niet bewust van de gevaren  van deze schatkamer.

2. The Once And Future Queen

Arthur is het beu steeds tornooien te winnen omdat zijn tegenstanders niet anders durven dan het hem wat gemakkelijker te maken. Daarom beslist hij om zogezegd  op reis te gaan om daarna incognito Camelot weer binnen te komen. Als Sir William neemt Arthur deel aan het tornooi. Maar hij is niet de enige met andere motieven. Tussen de deelnemers zit ook een huurmoordenaar, ingehuurd door de koning van een naburig rijk, om wraak te nemen op Arthur. Ondertussen verblijft Arthur bij Gwen, wat niet helemaal verloopt zoals verwacht.
3. The Nightmare Begins

Als er ’s nachts brand uitbreekt in Morgana’s kamer kan niemand bevroeden dat Morgana daarvoor zelf verantwoordelijk is. Het blijkt dat Morgana magische krachten bezit en allerminst weet wat ze ermee kan aanvangen. Tegen alle raadgevingen van Gaius en de draak in, beslist Merlin toch Morgana naar de druïden te sturen die haar meer kunnen leren over haar krachten. Als Uther verneemt dat Morgana vermist is, is hij ervan overtuigd dat ze werd ontvoerd. Hij beslist alle van tovenarij verdacht lieden terecht te stellen tenzij Morgana wordt bevrijd.

4. Lancelot And Guinevere

Tijdens een wandeling in het bos worden Morgana en Guinevere overvallen. Om de aanvallers weg te leiden van Morgana, vlucht Gwen in Morgana’s cape. De list werkt en Gwen wordt meegenomen. Die vreest dat ze in koelen bloede vermoord zal worden, eens de ontvoerders doorhebben dat zij niet van adel is en dat Uther geen losgeld voor haarwil betalen. Gelukkig staat ze er niet alleen voor. Ze herkent immers een oude bekende tussen de gasten in haar verblijfplaats.

5. Beauty And The Beast I

Een lelijke, oude en op goud beluste trol verandert in de prachtige Lady Catrina dankzij een magisch drankje. Als ze samen met haar dienaar Jonas arriveert in Camelot, verzint ze een heel verhaal om ervoor te zorgen dat ze er tijdelijk onderdak krijgt. Ondertussen gooit ze al haar charmes – en magische krachten – in de strijd om Uther aan de haak te slaan. Ondanks de waarschuwingen van Gaius en Merlin, die doorhebben dat Catrina eigenlijk een trol is, valt Uther als een blok voor haar charmes en kan niemand vermijden dat hij koste wat kost met haar wil trouwen.
6. Beauty And The Beast II

Merlin en Gaius slagen erin om Catrina te ontmaskeren. Maar hoewel iedereen duidelijk kan zien dat Catrina een trol is, blijft Uther daar blind voor. Gaius, Merlin en Arthur zullen een andere manier moeten bedenken om Uther de ogen te openen.

7. The Witchfinder

Nadat er verklaringen zijn van vrouwen die getuige waren van tovenarij in Camelot is Uther vastberaden om voor altijd komaf te maken met alle heksen en magiërs. Hij huurt Aredian in, een koelbloedige heksenjager. Die staat ervoor bekend eerst iemand kop af te hakken en pas dan vragen te stellen. Dus zit de schrik er goed in in Camelot. Ook Morgana, Gaius en Merlin zijn ongerust.

8. The Sins Of The Father

Een indrukwekkende ridder trekt Camelot binnen, schakelt een handvol bewakers uit en daagt Arthur vervolgens uit voor een duel. Arthur aanvaardt de uitdaging, maar de ridder is sterker dan hij denkt. Daardoor is de verrassing nog groter als blijkt dat het om een vrouw gaat. Gaius en Uther herkennen haar als Morgana’s halfzuster Morgause. Ze spaart Arthurs leven op voorwaarde dat hij zal doen wat zij zegt. Hij moet op queeste gaan en de tocht brengt hem naar het kasteel van Morgause waar zij hem een visioen toont over zijn overleden moeder Ygrain. Zo komt Arthur meer te weten over zijn afkomst en wat hij hoort, bevalt hem allerminst.

9. The Lady Of The Lake

Merlin bevrijdt een meisje uit de kooi van een heksenjager. Hij is ervan overtuigd dat hij haar kan helpen en wordt verliefd op haar. Maar het meisje is niet wie ze op het eerste gezicht lijkt te zijn.

10. Sweet Dreams

Er staan belangrijke dingen te gebeuren in Camelot. De heersers van 5 koninkrijken komen er immers samen om een vredesverdrag te bespreken. Onder de genodigden bevinden zich Koning Olaf, zijn dochter Vivian en Koning Alined. Die laatste heeft meer te winnen bij een bloedige oorlog tussen de koninkrijken en hij denkt de overbeschermende houding van Olaf ten opzichte van zijn verwende dochter Vivian te kunnen uitspelen. Alineds nar, de tovenaar Trickler, moet ervoor zorgen dat Vivian en Arthur halsoverkop verliefd worden om zo de woede van Olaf op te wekken.

11. The Witch’s Quickening

Mordred, de kleine druïdejongen, komt samen met de tovenaar Alvarr naar Morgana. Ze overtuigen haar om een belangrijk kristal te stelen uit de kluis van Camelot. Morgana denkt dat het kristal mensen met magische krachten kan helpen, maar Alvarr en Mordred hebben minder fraaie bedoelingen.

12. The Fires Of Idirsholas

Morgause brengt de dode ridders van Medhir weer te leven. Ze gebruikt Morgana om Camelot te betoveren zodat iedereen in slaap valt. Zonder verdediging zullen de ondode ridders zonder problemen Camelot kunnen binnendringen en Uther vermoorden. Merlin roept de hulp van de draak in, maar die vindt het tijd dat Merlin iets voor hem doet.

13. The Last Dragonlord

Morgana is vertrokken met Morgause en de draak valt Camelot aan. De enige die het rijk kan redden van de draak is een drakenmeester, maar door Uthers wilde vervolgingen zijn er daar niet al te veel van overgebleven. De enige overlevende is Balinor, die ver weg als kluizenaar leeft. Merlin en Arthur gaan naar hem op zoek. Voor Merlin betekent deze Balinor meer dan enkel de mogelijke redding van Camelot.
BEELD EN GELUID

Wat de beeld- en geluidskwaliteit betreft, is er niet veel veranderd ten opzichte van de eerste dvd-reeks. Het tweede seizoen van Merlin valt niet uit de toon. De special effects konden beslist een stuk beter. De draak oogt vrij nep en hetzelfde geldt voor een aantal andere speciale effecten. Voor de geluidstrack wordt er nog steeds gekozen voor een Dolby Surround 2.0-track en hier valt eigenlijk weinig op aan te merken.

EXTRA'S
Net zoals dat het geval was voor het eerste seizoen (U.K.-release welteverstaan) bevat ook het tweede seizoen van Merlin heel wat leuke extra’s. In de dvd-box vinden we zes schijfjes terug waarvan er twee het bonusmateriaal bevatten. Enkel de beschikbare audiocommentaren zijn op de overige vier schijfjes te vinden. Er zijn twee disks met extra’s omdat – net zoals bij seizoen 1 – de box niet meer dan een omhulsel is voor de twee aparte volumes ( afleveringen 1 tot en met 6 vormen het eerste volume, de overige 7 afleveringen zitten in het tweede volume).
De eerste disk met extra’s bevat in de eerste plaats Secrets & Magic: A Behind the Scenes Look at Series Two. Wat leuk is, is dat het hier niet gaat om één lange reportage, maar dat men ervoor gekozen heeft het geheel op te delen en weer te geven per aflevering. Voor de eerste 5 afleveringen krijgen we telkens een 13 minuten durende blik achter de schermen die zeker de moeite waard is. In de Cast & Crew Introduction to Merlin Series Two delen de leden van de cast en de crew gedurende een tiental minuten hun kijk op de serie. Een handig weetje is dat zowel Secrets & Magic als de Cast & Crew Introduction Engelse ondertitels bevatten. In de Photo Gallery vinden we 40 publiciteitsfoto’s terug. Om de Wallpapers te kunnen bekijken moet je de dvd op de computer draaien.

Op de tweede disk vinden we gelijksoortige extra’s. Net als op de eerste disk vinden we Secrets & Magic: A Behind the Scenes Look at Series Two. Ook hier is de blik achter de schermen opgedeeld per aflevering en de ontbrekende uitleg bij aflevering 6  vinden we hier terug. The Making of Merlin biedt – zoals we al verwachtten – een making-of van het tweede seizoen van Merlin. Gedurende iets meer dan een half uurtje krijgen we uitleg van cast en crew bij het draaiproces. De Wallpapers zijn wederom uitsluitend via computer beschikbaar.
CONCLUSIE

Net als het eerste seizoen, gaat dit tweede seizoen van Merlin in sneltreinvaart vooruit. Meer nog dan in het eerste seizoen, krijgen de personages wat meer diepgang en dat is positief. Wij kijken alvast uit naar het derde seizoen van Merlin.


cover
Studio: 2 Entertain Video

Regie: Jeremy Webb, David Moore, Metin Hüseyin en Alice Troughton
Met: Colin Morgan, Bradley James, Anthony Head, Richard Wilson, Katie McGrath en Angel Coulby

Film:
8.5/10

Extra's:
8.5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Fantasy

Versie:
U.K.

Jaar:
2009

Leeftijd:
PG

Speelduur:
567 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051561031496


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• Episodes 1 - 13 Secrets & Magic: A Behind the Scenes Look at Series Two
• Audio Commentaries
• Wallpapers
• Photo Gallery
• Cast & Crew Introduction to Merlin Series Two
• The Making of Merlin

Andere recente releases van deze maatschappij