:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MERLIN - SEIZOEN 3
MERLIN - SEIZOEN 3
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2011-06-06
SERIE
Camelot heeft zwaar te lijden gehad onder de aanval van de grote draak. Maar dankzij de tussenkomst van Merlin – die de gave van drakenmeester van zijn vader geërfd heeft – is de situatie onder controle. Of toch bijna… Morgause heeft haar zus Morgana meegenomen uit Camelot. Uther is in alle staten en heeft nog slechts één doel voor ogen: haar terugvinden. De vele zoekacties leveren niet veel op en tijdens de vele gevaarlijke tochten door de bossen sneuvelen heel wat van Uthers manschappen. Toch is Uther niet bereid Morgana op te geven ook al is ze al bijna een jaar vermist. Maar dan gebeurt het onwaarschijnlijke: Morgana wordt teruggevonden, ronddolend in het bos. Arthur en vooral Uther zijn dolgelukkig met dit nieuws. Alleen Merlin en Gaius hebben hun bedenkingen. Zij zijn er zich van bewust dat Morgana de kant gekozen heeft van Morgause, ondanks de moeite die Morgana doet om Merlin van het tegendeel te bewijzen. Uther is er zich niet van bewust dat hij met Morgana duistere tovenarij en een sterke vijand een plaats geeft aan zijn hof. De gevolgen zullen dan ook niet te onderschatten zijn…


In het derde seizoen van Merlin zorgt de vertrouwde cast wederom voor dertien spannende afleveringen vol magie, ridders, tornooien en knappe jonkvrouwen. Een aantal typische elementen uit de Arthur-legende krijgt ook z'n plaats, zoals het zwaard in de steen en de Ridders van de Ronde Tafel. In het derde seizoen worden de verschillende personages verder uitgewerkt en dat zorgt voor een welkome afwisseling met de gewone verhaallijnen. De makers van Merlin zien dit derde seizoen duidelijk ook grootser, wat zich vertaalt in een aantal mooie, grote vechtscènes.

AFLEVERINGEN
1. The Tears Of Uther Pendragon (Part 1)
Het is al een jaar geleden sinds Morgana verdwenen is uit Camelot. Nadat Merlin haar probeerde te vergiftigen om Camelot te redden, is ze meegenomen door haar zus Morgause. Alle zoekacties van Uther zijn op niets uitgedraaid. Maar daar komt verandering in. Tijdens één van de vele tochten door het bos, vindt Arthur Morgana, die verdwaasd ronddoolt. Uther is dolgelukkig en organiseert een groot feest voor de terugkeer van zijn beschermelinge. Merlin vreest dat Morgana Uther gaat vertellen wat hij gedaan heeft, maar dat is niet het geval. Morgana doet haar uiterste best om Merlin weer voor zich te winnen. Maar ondertussen heeft ze heel wat andere plannen. Met de tranen van blijdschap van Uther maakt ze samen met Morgause een magisch brouwsel dat Uther volledig in de ban zal brengen. Ondertussen smeedt Morgause snode plannen met Cenred, de leider van een naburig koninkrijk. Samen met zijn strijdmacht kunnen Morgana en Morgause Camelot aanvallen als het op z'n zwakste is.

2. The Tears Of Uther Pendragon (Part 2)
Uther is nog slechts een schim van zichzelf. Onder invloed van de betoverde mandrake onder zijn bed wordt hij geteisterd door vreselijke hallucinaties die hem helemaal gek maken. Bovendien is Cenreds leger klaar om Camelot binnen te vallen.

3. Goblin’s Gold
Als Merlin in opdracht van Gaius op zoek gaat naar een lang verloren boek in de bibliotheek, ontdekt hij een verborgen kamer. In een ton die hij daar vindt, zit een wezen opgesloten dat Merlin  bevrijdt. Wat hij niet weet, is dat hij een Goblin loslaat die heel Camelot op stelten zal zetten.


4. Gwaine
Merlin en Arthur raken betrokken bij een gevecht in een herberg op het moment dat ze de herbergier willen beschermen tegen twee slechteriken. Maar het gevecht loopt uit de hand en Merlin en Arthur zijn in de minderheid. Een onbekende snelt hen echter ter hulp en redt het leven van Arthur. De man, Gwaine, is gewond en wordt mee naar Camelot genomen. De slechteriken uit de herberg zijn niet van plan het hierbij te laten en – met behulp van tovenarij – veranderen ze zich in twee ridders. Op die manier kunnen ze deelnemen aan een tornooi en onopgemerkt wraak nemen op Arthur.

5. The Crystal Cave
Terwijl ze op de vlucht zijn voor een groep vijanden, komen Arthur en Merlin terecht in een heel bijzondere grot. Een magiër Taliesin geneest Arthurs wonden en spoort Merlin aan om een glimp van de toekomst op te vangen in deze grot. Merlin is echter allesbehalve gerustgesteld door wat hij ziet. Hij ziet immers hoe Morgana een slapende Uther neersteekt met een dolk. Als Morgana van Arthur dezelfde dolk krijgt voor haar verjaardag, is Merlin zeker dat hij moet ingrijpen om de dood van Uther te vermijden. De toekomst veranderen is echter niet zo gemakkelijk.

6. The Changeling
Camelot staan spannende dagen te wachten. Een koning van een naburig koninkrijk komt op bezoek en hij brengt zijn dochter Elena mee. Het is duidelijk dat Uther niets liever wil dan Arthur en Elena getrouwd zien. Maar dan ontdekt Merlin dat Elena niet helemaal is wie iedereen denkt dat ze is. Dus is het aan hem om het huwelijk tussen Arthur en Elena te dwarsbomen.


7. The Castle Of Fyrien
Gwen wordt ontvoerd door Cenred. Eenmaal in zijn kasteel aangekomen, blijkt dat ook Gwens broer Elyan al in de handen van Cenred is gevallen. Uiteraard is het niet Gwen of Elyan waar Cenred op uit is, maar wel Arthur. Gwen weet dat ze een moeilijke keuze zal moeten maken. Wie zal ze redden? Haar broer of Arthur?

8. The Eye Of The Phoenix
Arthur staat voor een belangrijk moment in zijn leven. Hij moet een queeste kiezen en deze tot een goed einde brengen om te bewijzen dat hij klaar is voor de troon. Arthurs queeste bestaat erin een gouden drietand te vinden die van de oude tovenaarskoning The Fisher King zou zijn. De zoektocht is moeilijk en gevaarlijk en bovendien moet Arthur deze tocht helemaal alleen ondernemen. Morgana geeft Arthur een amulet – The Eye of the Phoenix – zogezegd voor goed geluk. Wat Arthur niet weet is dat dit amulet hem gaandeweg zwakker zal maken en hem zelfs zal doden als hij het te lang draagt.

9. Love In The Time Of Dragons
Er is een genezer aan het werk in Camelot. Op zich geen probleem, ware het niet dat de genezer gebruikt maakt van magie. Gaius beseft al snel dat het gaat om een oude bekende, Alice. Jaren voordien was Gaius van plan te trouwen met Alice, maar ze moest vluchten voor de heksenvervolgingen van Uther. Gaius en Alice nemen vrij snel de draad weer op, maar Alice is niet meer dezelfde vrouw die ze voordien was.

10. Queen Of Hearts
Morgana wordt geteisterd door dromen waarin Gwen koningin van Camelot wordt. Op  aanraden van Morgause brengt Morgana de liefde tussen Arthur en Gwen aan het licht. Ze zijn er immers zeker van dat Uther alles zal doen
om een einde te maken aan de relatie tussen zijn zoon en een dienstmeisje.

11. The Sorcerer’s Shadow
Een legendarisch tornooi – met als enige regel dat er geen regels zijn – vindt plaats in Camelot. Tussen het allegaartje van deelnemers die toestromen in Camelot zit ook Gilli. Diei lijkt, met zijn fijne gestalte en zijn aarzelende houding geen schijn van kans te maken tegen de krachtige tegenstanders. Maar Gilli heeft een geheim wapen.

12. The Coming Of Arthur (in twee delen)
Camelot is in constante strijd met het leger van Cenred. Heel wat ridders zijn al gevangen genomen of gedood tijdens verrassingsaanvallen in het bos. Als één van de ridders, Sir Leon, zo goed als dood wordt gevonden door druïden, wordt hij door hen verzorgd. Sir Leon geneest wonderbaarlijk snel door een magische kelk, the cup of life. Wanneer Sir Leon verslag uitbrengt van zijn belevenissen in Camelot, beslist Uther dat hij de kelk moet en zal hebben voor Cenred ermee aan de haal gaat. Merlin en Arthur worden op pad gestuurd.


BEELD EN GELUID

Hoewel de makers van Merlin dit derde seizoen grootser en spectaculairder wilden maken, vertaalt zich dat niet meteen in een betere beeld- en geluidkwaliteit. Beeld en geluid zijn niet slecht, maar daarmee is dan ook meteen alles gezegd. Er zijn in dit derde seizoen wel wat meer indrukwekkende gevechtscènes, maar de kwaliteit van het beeld en van de special effects is onveranderd gebleven wat toch wel een beetje jammer is.

EXTRA'S
In eerste instantie is er de mogelijkheid om afleveringen te bekijken met audiocommentaren, maar hier houden de extra’s lang niet bij op. In de dvd-box vinden we één disk die niets anders bevat dan bonusmateriaal. In eerste instantie hebben we Making of Merlin Series 3, een 24 minuten durend filmpje over het ontstaan van het derde seizoen van Merlin. Cast en crew leggen uit wat dit derde seizoen zo goed en zo nieuw maakt. Verder vinden we een heel aantal Deleted Scenes, geordend per aflevering. Er zijn heel wat extra scènes te vinden, maar het grote nadeel is dat deze scènes zonder ondertiteling zijn en de geluidskwaliteit in de deleted scenes te wensen overlaat.
Hetzelfde geldt jammer genoeg voor de Out-takes. Deze bloopers zijn zeker de moeite waard om te bekijken en zijn best grappig, maar ook hier stoort het uiterst slechte geluid. Heel wat commentaren zijn immers bijna onverstaanbaar – zelfs als zet je de volumeknop volledig open. Voorts is er ook nog een Character Picture Gallery. Daarin krijgen we foto’s te zien van de voornaamste personages met telkens een woordje uitleg. Nadeel is dat je niet zelf kan bepalen hoe snel foto’s en tekst in de gallery verspringen, waardoor sommigen de tekst mogelijk niet gelezen krijgen terwijl het voor anderen tergend traag vooruitgaat. De Wallpapers kunnen – zoals steeds – uitsluitend via de computer opgevraagd worden.


CONCLUSIE

Het derde seizoen van Merlin was zeker de moeite waard. Eigenlijk wordt de serie op sommige punten beter en beter. Er komt meer diepgang in de karakterontwikkeling van de personages, meer afwisseling en de serie blijft een stevig ritme aanhouden waardoor ze in sneltreinvaart lijkt te passeren. Wij kijken alvast uit naar het vierde seizoen.


cover
Studio: Fremantle Home Entertainment

Regie: Jeremy Webb, David Moore en Alice Troughton
Met: Colin Morgan, Bradley James, Anthony Head, Richard Wilson, Katie McGrath en Angel Coulby

Film:
8/10

Extra's:
8/10

Geluid:
7.5/10

Beeld:
7.5/10


Regio:
2

Genre:
Fantasy

Versie:
U.K.

Jaar:
2010

Leeftijd:
PG

Speelduur:
585 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5030697019240


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Engels voor gehoorgestoorden
Extra's:
• Making of Merlin Series 3
• Cast & Crew Audio Commentaries
• Out-takes
• Deleted Scenes
• Wallpaper
• Character Picture Gallery

Andere recente releases van deze maatschappij