:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SLEEPERS
SLEEPERS (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2011-04-05
FILM
Vier jongens uit de beruchte wijk Hell's Kitchen in het New York van de jaren zestig (Joseph Perrino, Brad Renfro, Geoffrey Wigdor en Jonathan Tucker) groeien op voor galg en rad, en zijn de pineut wanneer een geintje met een gestolen hotdogkar eindigt met een zwaargekwetste. De jeugdrechter is onverbiddellijk: het viertal vliegt voor een jaar naar Wilkinson, een wat we in de Vlaamse taal vroeger zo lieflijk betitelden als een "verbeteringsgesticht". Daar vallen ze ten prooi aan de sadistische grillen van vier pedofiele bewakers, met als aanstichter duidelijk kinderbeul Sean Nokes (Kevin Bacon). Het viertal besluit om het misbruik voor zich te houden, om hun zo al genoeg geplaagde families niet verder op de proef te stellen, en zelfs hun biechtvader Bobby (Robert De Niro) en hun beste vriendin Carol Martinez (Minnie Driver) krijgen het grote geheim niet te horen. Wanneer begin van de jaren 80 het viertal volwassen is geworden, zinnen ze op wraak. Tommy Marcano (Billy Crudup) en John Reilly (Ron Eldard) nemen de kans te baat om Nokes om zeep te helpen, maar ze worden gearresteerd. Hun kompaan Michael Sullivan (Brad Pitt) is intussen openbare aanklager geworden, en hij moet de aanklacht tegen zijn vroegere vrienden in goede banen leiden. Dat is voor hem natuurlijk hét gedroomde excuus om het proces expres op een sisser te laten uitlopen en de drie overblijvende pedofielen de rekening te presenteren. Natuurlijk vereist één en ander dat het spel goed gespeeld wordt, en dat doorheeft dat het proces van A tot Z doorgestoken kaart is.

Barry Levinsons controversiële pedofielenthriller uit 1996 is een welgeacteerd drama dat focust op het verschil tussen recht en gerechtigheid, en op de vraag of het mogelijk is een assisenproces te manipuleren. Wat daarentegen nu uiteindelijk het waarheidsgehalte van deze film betreft is het veiliger om aan te nemen dat het meer aannemelijk een universeel verhaal is over bestraffing van kindermisbruik, want als je de namen wegbliept hou je een vrij algemeen bestemd verhaal over. Het eerste deel van Sleepers is een redelijke rechttoe-rechtaan vertelling die voor mijn part uit The Wonder Years had kunnen komen; na de veroordeling slaat de film om naar iets wat echos vertoont uit The Shawshank Redemption. Het derde deel is dan weer een complex rechtbankdrama zoals u vaak in de weekeindfilms van VijfTV te zien krijgt. De overgangen tussen de delen zijn nogal abrupt en een paar keer lijkt het alsof je een hele andere film gaat bekijken. Of dit Barry Levinson tot eer strekt of niet laat ik liefst even in het midden, de stijlbreuk, vooral tussen de tweede en de derde act, vind ik redelijk radicaal, ook al omdat vanaf dan vier volwassen acteurs de rollen van de vier jongens gaan spelen en het in het begin niet echt duidelijk is wie wie is.

Maar vooral het acteerspel in deze film is uitmuntend. Kevin Bacon wordt, The Woodsman indachtig, vrij vaak getypecast als een pedofiel, wat tegenwoordig van grote durf getuigt, want er is toch een niet onaardig segment van de kijkers dat realiteit en fictie niet uit elkaar kan houden - als dat al bij een reeks als Familie niet lukt dan zeker niet bij een film die als een "waargebeurd verhaal" wordt bestempeld. Voeg daar nog eens bij dat je als kijker stiekem toch mee moet genieten wanneer zijn personage eindelijk krijgt wat hij verdient, en dan voel je dat er toch een pervers hoekje aan de film zit. Het is toch uiteindelijk duidelijk de georganiseerde misdaad die "toestaat" dat er represailles worden genomen tegen de vier pedofielen die zich aan kinderen uit "hun wijk" hebben vergrepen, en daarmee ongeschreven wet nummer één met voeten hebben getreden. De zeer genuanceerde en veellagige rol van Robert De Niro, die tegenwoordig iets te gretig rollen aanneemt die niet overeenstemmen met zijn acteurskunde, als katholiek priester-vaderfiguur die probeert de kwajongens alsnog op het juiste pad te houden en daar zelfs bereid is om dingen voor te doen die manifest in strijd zijn met zijn geloften als priester, is méér dan vermeldenswaardig, alsook de kleinere bijrol van Dustin Hoffman als advocaat die met een drank- én een drugsprobleem worstelt en op het proces amper zijn papieren kan aflezen. Jason Patric vertelt het verhaal als een flashback, vanuit het standpunt van een volwassen geworden Lorenzo 'Shakes' Carcaterra, die, alhoewel hij even zeer door de bewakers is misbruikt, er met een iets lichtere straf is vanaf gekomen, er redelijk emotioneel stabiel is bij gebleven, en als journalist alleen maar zijn contacten gebruikt om de juiste personen bij elkaar te brengen. Zijn rol is duidelijk evenwichtiger dan die van Brad Pitt die als volwassen Michael Sullivan duidelijk gedreven wordt door blinde haat, maar tot op het einde het spelletje moet blijven meespelen en zijn gevoelens beteugelen om niet door de mand te vallen.

BEELD EN GELUID

Universal-release stellen slechts zéér sporadisch teleur. Voor deze prent uit 1994 was alleszins een oppoetsbeurt aan de orde, en het had soms een beetje méér mogen zijn. De scène waarin het viertal ligt te zonnen op een dakterras vertoont wat colour bleeding en edge enhancement dat afwezig had mogen zijn. De nachtelijke scènes in de daarop volgende scènes zijn eerder sober en hebben niet echt een zwaar contrast. Vooral in het tweede en derde deel van de film zit het echter wel snor met de scherpte. De DTS-HD MA 5.1-geluidstrack is meer dan effectief genoeg voor dit soort film, waarin vooral in de tweede helft niets noemenswaardigs gebeurt waar de surrounds aan te pas komen, dit in tegenstelling tot de echos in de keldergangen waar Nokes en zijn vrienden hun privé-pedofielenorgietje houden, en uiteraard de scène waarin Nokes daar dan de rekening voor krijgt. De geluidsspreiding is goed maar de dialogen zijn niet altijd even goed verstaanbaar, alhoewel dat aan de gehanteerde stijl kan liggen. Bij de gebeurtenissen in de rechtbank wordt er bijvoorbeeld al eens ingezoomd op iemand in het getuigenbankje terwijl de muziek de bovenhand begint te voeren, maar in stilte op de achtergrond de dialoog nog steeds doorgaat. De ondertitelingstrack vangt dit fijn op.

EXTRA'S

Had de dvd nog een trailer, dan heeft deze Blu-ray niets meer. Ook zijn de menu's vervangen door wazige pictogrammen, net zoals bij Dante's Peak, waarschijnlijk bedoeld om te camoufleren hoe kaal het gesteld is met deze release. Universal: dit kan beter!

CONCLUSIE

Sleepers is een degelijk rechtbankdrama met goede acteerprestaties dat ondanks de speelduur blijft boeien. De Blu-rayrelease is maar aan de magere kant, zelfs voor een budgettitel, het had meer mogen zijn. Ik voorvoel een manoeuvre om ons binnen dit en x jaar nog eens een Sleepers SE aan te kunnen smeren...coverStudio: Universal

Regie: Barry Levinson
Met: Kevin Bacon, Robert De Niro, Dustin Hoffman, Jason Patric, Brad Pitt, Minnie Driver, Bruno Kirby, Brad Renfro

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1996

Leeftijd:
16

Speelduur:
147 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582784077


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS 5.1
Duits DTS 5.1
Spaans DTS 5.1
Russisch DTS 5.1
Italiaans DTS 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Latijns-Amerikaans Spaans, Braziliaans Portugees, Deens, Noors, Fins, Zweeds, Japans, Thais, Chinees, Engels CC
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij